Moto3: Vi–ales wint Italiaanse Grand Prix

115

De Moto3 race op het Italiaanse Mugello draaide in de laatste paar ronden uit op een spannend gevecht tussen drie man: Romano Fenati, Maverick Vi–ales en Sandro Cortese, Vi–ales won de race met een miniem verschil.

Zulfahmi Khairuddin had vanaf de zevende startplek de beste start en dook als eerste San Donato in voor Efren Vazquez, Alex Rins, Maverick Vi&ntilde;ales en Niccolo Antonelli. In de eerste ronde wist Vazquez even de leiding over te nemen maar nog voor het passeren van start-finish lag de Maleisi&euml;r weer op kop. &lsquo;Fahmi&rsquo; wist de daaropvolgende drie ronden de kop vast te houden terwijl achter hem in bijna elke bocht wel een of meer posities wisselden.<br /> <br /> In de derde ronde wist Sandro Cortese de leiding even over te nemen maar eenmaal op het rechte stuk lag Fenati op kop. Een ronde later had Vi&ntilde;ales de leiding over genomen en zo zouden ook Vazquez, Fenati en Danny Kent op kop komen te rijden voordat Vi&ntilde;ales met nog zeven ronden te gaan de leiding over nam en probeerde te ontsnappen.<br /> <br /> De inmiddels uit zeven man bestaande kopgroep &ndash; Vi&ntilde;ales, Fenati, Cortese, Vazquez, Antonelli, Kent en Rins &ndash; werd hierdoor in twee&euml;n gesplitst waarbij Vi&ntilde;ales, Fenati en Cortese wisten los te breken van de andere vier rijders.<br /> <br /> Vi&ntilde;ales lag het merendeel van de resterende zes ronden op kop maar daarachter wisselden Fenati en Cortese een paar keer van plek. Bij het ingaan van de laatste ronde remde Cortese Fenati en Vi&ntilde;ales uit maar de Duitser ging wijd en zo was het Fenati die op kop kwam te liggen. Later in de laatste ronde kwam Vi&ntilde;ales weer binnendoor en de Spanjaard wist de rest van de laatste ronde de leiding vast te houden maar het verschil Fenati was met 0,020 wel klein. Cortese kwam 0,071s na Vi&ntilde;ales als derde over de finish.

In de tweede groep was Antonelli de sterkste rijder, de Gresini Moto3 rijder pakte zo de vierde plaats voor Kent, Vazquez en Rins. De derde groep bestond uit Khairuddin, Jakub Kornfeil en Hector Faubel. Kornfeil wist hiervan de achtste plaats te pakken voor Khairuddin en Faubel.<br /> <br /> <p> De race was al snel voorbij voor Louis Rossi, de Fransman, die waarschijnlijk volgend jaar voor het Teh3 team in de Moto2 klasse zal uitkomen, ging in de tweede ronde onderuit. Ook Luis Salom kwam niet aan de finish nadat hij en Alberto Moncayo in de vierde ronde onderuit gingen. Verder was er nog een crash voor Miguel Oliveira en moest Arthur Sissis opgeven. Ook Jasper Iwema, die met een pijnstillende injectie aan de start stond vanwege zijn op zaterdag opgelopen enkel blessure, moest opgeven. De Nederlander was in de race opgeklommen tot een 20e positie maar stuurde de Gamma Moto FGR machine in de negende ronde met een loszittend stuurhoofd de pits in. </p> <br /> In het kampioenschap staat Sandro Cortese (164) nog aan de leiding maar hij moest wel negen punten toegeven op Vi&ntilde;ales (155) die nu negen punten achter de Duitser staat. Salom (104) is ondanks zijn DNF nog steeds derde voor de naar de vierde plek gekomen Fenati (85) en Alexis Masbou (75). Iwema staat op een 22e plaats. <br /> <br /> <iframe scrolling="no" frameborder="0" src="//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fracesport.nl%2FMotoGP%2FMoto3%2Fvi%25C3%25B1ales-wint-italiaanse-grand-prix%2Ftabid%2F65%2FiNews_ID%2F30246%2FDefault.aspx&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;width=450&amp;show_faces=true&amp;action=like&amp;colorscheme=light&amp;font&amp;height=80" style="border: medium none; overflow: hidden; width: 450px; height: 80px;" allowtransparency="true"></iframe>