MotoGP: Dutch TT: Winst voor oppermachtige Stoner, crash voor Rossi

259

De MotoGP race op het TT circuit in Assen leverde een zege op voor een oppermachtige Casey Stoner. Voor klassementsleider Valentino Rossi was het een drama, de Italiaan kwam ten val en wist uiteindelijk nog elfde te worden. Dani Pedrosa en Colin Edwards stonden naast Stoner op het podium.

Terwijl Stoner zijn voorsprong steeds verder wist uit te bouwen kwam Edwards steeds verder naar voren en wist Rossi steeds meer van zijn achterstand op eerst Marco Melandri en daarna Toni Elias goed te maken. Tegen de tijd dat Rossi in de 18e van 26 ronden in het achterwiel van zijn landgenoot zat was de voorsprong van Stoner opgelopen tot een kleine acht seconden en zou daarna nog oplopen tot 11,3 seconden.

Rossi ging na het passeren van Melandri nog op jacht naar Elias en wist ook de Spanjaard te verschalken om zo nog een 11e plaats op te eisen.

De verschillen tussen de rijders onderling was in de eindfase groot te noemen. Er was alleen nog strijd tussen Vermeulen en Nakano voor de zevende plaats en tussen Toseland en Sylvain Guintoli voor de negende plaats waarbij alleen het gevecht om de negende plaats op de streep nog spanning opleverde.

Colin Edwards kreeg nog een mazzeltje. De Amerikaan had zich geweldig op weten te werken naar een vierde plaats op ruime achterstand achter Hayden maar bij het ingaan van de GT bocht kwam de Honda van Hayden zonder brandstof waardoor Hayden als een slak over de finish kwam en voor die tijd Edwards nog voorbij zag komen. Was dit bizarre toeval de wraak voor de finish van 2 jaar terug waarbij Edwards de race leek te winnen maar ten val kwam waardoor Hayden alsnog kon winnen? Hayden werd nog wel vierde op ruime afstand voor Dovizioso. Jorge Lorenzo werd zesde voor Vermeulen, Nakano, Toseland, Guintoli, Rossi, Elias en Melandri.

Pedrosa is nu de nieuwe klassementsleider en heeft met 171 punten vier punten voorsprong op Rossi. Stoner is met de 25 punten van zijn overwinning tot op 29 punten van Pedrosa genaderd.