MotoGP: Iannone bestraft; laatste startplaats in Assen

17

Andrea Iannone zal over drie weken tijdens de Motul TT Assen vanaf de laatste plaats op de grid aan de wedstrijd moeten beginnen. De Ducati coureur kreeg zondagmiddag in Catalunya namelijk na afloop van de MotoGP race na aanleiding van de crash met Jorge Lorenzo.

De wedstrijdleiding heeft na afloop van de Gran Premi Monster Energy de Catalunya een straf uitgedeeld aan Ducati Team coureur Andrea Iannone. De aanleiding voor de straf is de crash van de Italiaan tijdens de MotoGP race waarbij ook Jorge Lorenzo betrokken was. Volgens de wedstrijdleiding had Iannone deze crash kunnen voorkomen en was hij de veroorzaker van de valpartij.

In de zeventiende ronde van de race raakte Iannone de achterkant van de machine van Lorenzo bij het aanremmen van de bocht waarna beiden onderuit schoven. Lorenzo raakt door deze DNF zijn leidende positie in het kampioenschap kwijt aan de als de later als tweede in de wedstrijd gefinishte Marc Marquez.

Aangezien het dit seizoen niet de eerste keer is dat Iannone op een vergelijkbare manier in de fout ging- in Argentinië kegelde de Italiaan zijn teamgenoot Andrea Dovizioso op een vergelijkbare manier onderuit in de laatste bocht van de race waardoor een dubbele podiumfinish voor Ducati in rook opging – besloot de wedstrijdleiding het incident nader te bestuderen.

Zondagavond kwam de wedstrijdleiding met het nieuws dat Iannone bestraft was en tijdens de eerstvolgende Grand Prix, de Motul TT Assen, vanaf de laatste plaats op de grid aan de wedstrijd moet beginnen – dezelfde straf welke Valentino Rossi het afgelopen seizoen opgelegd kreeg vanwege de clash met Marquez in Sepang.

Ondanks dat de straf onherroepelijk is was Iannone het niet eens met de straf en zich van geen kwaad bewust. Volgens eigen zeggen remde hij niks later dan tijdens de voorgaande ronden maar reed dat Lorenzo veel eerder remde en lag zijn snelheid op het bewuste punt veel lager.

Natuurlijk was Lorenzo een heel andere mening toegedaan, de Yamaha coureur vond zelfs dat de straf van Iannone niet voldoende:

“Voor mij zijn de regels niet juist. Als je tien jaar geleden een fout maakte … Hopkins maakt een fout in Motegi en moest een race aan de kant. Ik maakte twee fouten in 2005 en bleef een race aan de kant. Nu moet je vier fouten maken zoals Iannone deed. Hij begin nu zijn tweede fout en start de volgende race als laatste. Als hij een derde maakt start hij in de pitlane, daarna een race aan de kant. In het voetbal, als je een zware overtreding maakt, krijg je een rode kaart en minimaal één wedstrijd schorsing. In onze sport staan onze levens wel op het spel.”

Lorenzo gaf zondagavond aan niet in beroep te zullen gaan maar binnenkort wel een afspraak te zullen gaan maken met racedirecteur Mike Webb om te praten over een aanpassing van het huidige systeem.