MotoGP in 2022 zonder Rossi, Petrucci en Lecuona?

22762
remy-gardner-raul-fernandez
Remy Gardner (l) en Raul Fernandez (r) | foto© KTM Images

Brad Binder verlengde afgelopen weekend in Mugello zijn na dit seizoen aflopende contract met KTM. Maar zoals het nu lijkt zullen we waarschijnlijk niet alle huidige MotoGP coureurs in 2022 terugzien op de startgrid. De kansen dat we Danilo Petrucci, Valentino Rossi en Iker Lecuona komend seizoen nog als coureur actief zullen zijn in de koningsklasse lijken met de dag kleiner te worden.

Danilo Petrucci die na vorig seizoen overkwam van Ducati en dit seizoen deel uitmaakt van Tech3 KTM Factory Racing kent tot nu toe een moeizame start van het seizoen. Met slechts twee top tien klasseringen in zes Grand Prix weekenden – een vijfde plaats in Le Mans en afgelopen weekend een negende plaats in Mugello – niet de start van het seizoen zoals de Italiaan deze voorafgaand aan het seizoen in gedachten had.

De Italiaan tekende voorafgaand aan het huidige seizoen een éénjarige deal bij KTM. In deze deal heeft KTM echter een optie op laten nemen voor het seizoen 2022, een eenzijdige deal van de kant van KTM. Deze optie liep maandag 31 mei echter af en naar nu bekend is gemaakt hebben teambaas Hervé Poncharal en de verantwoordelijke mensen van KTM besloten om vooralsnog geen gebruik te maken van deze optie. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het na dit seizoen definitief einde verhaal is voor de Italiaan bij KTM, maar gezien de huidige situatie lijken zijn kansen op een nieuw contract wel aanzienlijk kleiner.

Hetzelfde geldt voor Petrucci’s teamgenoot Iker Lecuona. De Spanjaard heeft binnen Tech3 KTM Factory Racing eveneens een aflopend contract, ondanks dat Hervé Poncharal het nog niet hardop gezegd heeft lijkt ook Lecuona na dit seizoen op zoek te moeten naar een andere werkgever.

Het heeft er alle schijn van dat het tweetal binnen het Franse MotoGP Team plaats moet maken voor de komst van de huidige twee Red Bull KTM Ajo Moto2 coureurs Remy Gardner en Raul Fernandez. Gardner liet de afgelopen tijd al meerdere malen doorschemeren voor 2022 de overstap binnen KTM te gaan maken naar de koningsklasse en hiervoor reeds een toezegging op zak te hebben. Fernandez, dit seizoen debuterend in de Moto2 klasse, liet onlangs al weten elk aanbod voor een MotoGP contract naast zich neer te zullen leggen en uitsluitend deze stap te zullen maken met KTM.

Voor Valentino Rossi liggen de kaarten beduidend anders. De negenvoudig wereldkampioen zijn rol binnen Yamaha lijkt uitgespeeld te zijn nu zijn prestaties ver achterblijven bij de verwachtingen. Petronas Yamaha SRT lijkt in ieder geval het contract met ‘the Doctor’ niet te gaan verlengen en gezien zijn huidige prestaties geen gebruik te gaan maken van de in zijn contract staande optie voor een zitje in 2022.

Het Maleisische MotoGP Team, dat in 2022 zo goed als zeker verder zal gaan als Yamaha MotoGP team, wil terug naar hun roots en dat is het opleiden van jong racetalent en deze de kans geven om zich te ontwikkelen als MotoGP coureur. De Brit Jake Dixon, momenteel binnen het team actief in de Moto2 klasse, wordt genoemd als mogelijke vervanger van Rossi. De in 1996 geboren Brit heeft sinds 2019 echter nooit meer op het podium gestaan, maar wie gaf bij de start van het Maleisische MotoGP project een kwartje voor de komst van Fabio Quartararo naar het team onder leiding van o.a. Nederlander Wilco Zeelenberg als teammanager.

Nu VR46 Racing wel heel dicht bij een deal lijkt te zijn met Ducati als motorenleverancier van hun nieuwe MotoGP project (de aankondiging hiervan wordt de komende dagen verwacht) kan ‘the Doctor’ binnen zijn eigen MotoGP team natuurlijk altijd nog een plaatsje voor zichzelf opeisen en in 2022 het rijdersduo gaan vormen met zijn eigen halfbroer Luca Marini maar deze kans lijkt momenteel wel heel klein, zo niet uitgesloten. De belangrijkste kandidaat voor dit tweede zitje lijkt momenteel huidig SKY Racing Team VR46 Moto2 coureur Marco Bezzecchi. Mocht de keus op Bezzecchi vallen dan lijkt de rol van de inmiddels 42-jarige Rossi als coureur binnen het MotoGP wereldkampioenschap definitief uitgespeeld. Sterker nog, in Mugello deden het afgelopen weekend al geruchten de ronde dat Rossi – als zijn huidige prestaties niet beter worden – zou overwegen om tijdens het Grand Prix weekend op het in zijn achtertuin gelegen Misano World Circuit Marco Simoncelli te willen stoppen en het seizoen zelfs niet af te willen maken bij zijn huidige Petronas Yamaha SRT Team. Dat laatste willen wij echter nog niet geloven, maar dat ‘the Doctor’ bezig is aan zijn laatste seizoen als MotoGP coureur is inmiddels wel zo goed als zeker.

Hoe dan ook, het belooft nog een hete MotoGP zomer te gaan worden, een zomer waarin we nog de nodige veranderingen en verrassingen gaan zien wat betreft de contracten voor 2022. Vuurwerk op en naast de baan, this is MotoGP.

Handige links Gran Premio d’Italia Oakley:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter