MotoGP: Komt er een MotoGP satellietteam kampioenschap?

161

Naast de voorstellen voor de aanpassing van het technisch reglement heeft Dorna baas Carmelo Ezpeleta nog enkele ideeën gespuit tijdens een bijeenkomst met de managers van de satellietteams, een daarvan is een apart kampioenschap voor deze teams.

Na eerder met leden van de MSMA te hebben gesproken wilde Dorna baas Carmelo Ezpeleta ook graag om de tafel met de satellietteams voordat volgende week de tests van start gaan.







Eerder deze week kwamen de managers van de satellietteams en Ezpeleta dan ook in een hotel in het Italiaanse Bologna bij elkaar om te praten over de toekomst van de MotoGP, de rol van de satellietteams, verdere kostenbesparingen, hoe de sponsorinkomsten vergroot kunnen worden en hoe er gezorgd kan worden voor een sterker en steeds competitiever wordend kampioenschap. De ideeën die er uit voort zijn gekomen zijn drastisch te noemen.

Het eerste voorstel betreft een Grand Prix binnen een Grand Prix. Een extra kampioenschap binnen het kampioenschap voor de satellietteams, geen cup maar een echt wereldkampioenschap met uitslagen, een puntensysteem, een apart podium en aan het einde van het jaar een titel voor de beste rijder en het beste satelliet team.

Het idee achter het ‘B’ kampioenschap is dat de satellietteams de afgelopen jaren minder kans maken op overwinningen of zelfs podiumplaatsen en zich dus minder in de kijker kunnen rijden voor hun sponsoren. Op deze manier wordt meer aandacht gegenereerd.

Een ander voorstel is dat elke rijder die zijn debuut maakt in de koningsklasse dat bij een satellietteam zal moeten doen. De debutant mag na het eerste jaar eventueel een overstap naar een fabrieksteam maken.

Daarnaast heeft Ezpeleta gevraagd of de satellietteams ook een Moto2 team (vervanger van de 250cc klasse) in willen zetten om zo jonge rijders klaar te stomen voor het grotere werk. Dorna wil graag 26 motoren aan de start en zal desnoods vragen of fabrikanten de leaseprijs voor de priveteams wil verlagen en de ontwikkeling twee jaar stop te zetten om de kosten te drukken.