MotoGP: KTM tevreden over progressie MotoGP project

223
mika kallio
mika kallio

Mika Kallio in actie tijdens de test op de Red Bull Ring | foto© KTM Factory Racing

Het KTM Factory Racing MotoGP testteam kwam afgelopen week tijdens een privé test op de Red Bull Ring voor het eerst samen in actie met een groot aantal andere MotoGP teams. Na afloop liet de Oostenrijkse motorenfabrikant weten uitermate tevreden te zijn met de progressie die men de afgelopen maanden heeft weten te boeken.Er is KTM veel aan gelegen om komend seizoen goed voor de dag te komen als officieel fabrieksteam in de MotoGP klasse. Kosten nog moeite werden er de afgelopen tijd gespaard om de nieuwe KTM RC16 machine te ontwikkelen en te testen op diverse circuits in Europa. Zo werd eind vorig jaar Mika Kallio aangetrokken als vaste testcoureur en werden o.a. Randy de Puniet, Alex Hofmann, Karel Abraham en Tom Lüthi al diverse keren opgeroepen om de nieuwe MotoGP machine aan een test te onderwerpen. Zo werd er dit jaar al getest in één of meerder keren getest in o.a. Valencia, Jerez, Mugello en Brno.

De afgelopen week kwam het team voor het eerst in actie gezamenlijk met een groot deel van het huidige MotoGP coureurs en kon er voor het eerst een echte vergelijking gemaakt worden.

Natuurlijk werd er reikhalzend uitgekeken naar de rondetijden en het nog te overbruggen verschil met de huidige topteams. Na twee dagen testen kon men opgelucht ademhalen en constateren dat men absoluut op de goede weg is.

Rondetijden die slechts twee seconden onder deden voor de snelst gereden rondetijden tijdens de tweedaagse test kan en mag als een prestatie van formaat gezien worden. Natuurlijk zeggen deze tijden niet alles en mogen we er, met alle respect, van uit gaan dat er ook een niveauverschil is tussen de huidige MotoGP topcoureurs en de aanwezige KTM testcoureurs Mika Kallio en Tom Lüthi (Moto2).

Pit Beirer (KTM Motorsports Directeur): 

“Eindelijk was daar de dag dat we ons voor de allereerste keer konden meten met onze directe tegenstanders, en ik kan zeggen dat dat een fantastisch gevoel was. Maar in principe waren we er voor onszelf met als doel om ons te blijven verbeteren, en ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat alles nog steeds volgens plan verloopt. Vanzelfsprekend waren we nog iets langzamer dan de absolute toppers, maar aan de andere kant waren de verschillen niet dramatisch en hebben we een beter beeld kunnen krijgen van de gebieden waar we ons nog moeten verbeteren. Het feit dat we inmiddels onze twee fabriekscoureurs Bradley Smith en Pol Espargaró voor de komende twee seizoenen onder contract hebben geeft me, naast de gereden rondetijden, ook nog eens een heel erg goed gevoel. De komende tijd staan er nog vier testen op het programma alvorens we met Mika Kallio middels een wildcard van start zullen gaan tijdens de laatste Grand Prix van het seizoen in Valencia, iets dat voor ons opnieuw een belangrijke mijlpaal zal worden. Mika en het testteam hebben het afgelopen half jaar fantastisch werk geleverd, de resultaten daarvan waren duidelijk zichtbaar tijdens deze test.”

 

Mika Kallio (KTM MotoGP testcoureur): 

“Ik denk dat onze prestaties tijdens deze test beter waren dan menigeen vooraf gedacht had en dat de verschillen tussen ons en de anderen veel groter zouden zijn. Maar we hebben tijdens deze twee dagen gewoon fantastisch werk geleverd en we hebben gemerkt dat de andere teams tot op een zekere hoogte onder de indruk waren. We hebben tijdens de test geen enkel technisch probleem gekend waardoor we veel ronden hebben kunnen rijden. Stap voor stap gingen onze rondetijden naar beneden en de tweede dag wisten we ten opzichte van de eerste testdag ruim een seconde per ronde sneller rond te gaan. Tijdens deze test lag onze nadruk wel meer op het vinden van een goede afstelling en minder op de ontwikkeling, hierdoor was het ook wel iets makkelijker om snelle tijden te rijden. Mijn vertrouwen werd elke ronde beter zeg maar. Nu we samen met alle andere rijders op het circuit waren is het voor ons ook een beetje duidelijker geworden op welke gebieden we ons nog moeten verbeteren de komende tijd. Ik heb een aantal keren een andere coureur kunnen volgen, hierdoor begrijp ik nu beter wat er nog nodig is.”