MotoGP Shakedown Test in Sepang: Media en publiek niet welkom

5277
maverick-viñales
Maverick Viñales - Sepang Test 2022 | foto© motogp.com

Begin februari komen de MotoGP coureurs voor het eerst in actie dit jaar, en wel op het Sepang International Circuit in Sepang. Van 10 t/m 12 februari staat de Sepang MotoGP Official Test op het programma, maar alvorens het zover is komen de MotoGP testcoureur en de MotoGP debutanten van 05 t/m 07 februari al in actie tijdens de zogenaamde MotoGP Shakedown Test. Deze test zal naar nu pas bekend is geworden voor het eerst achter gesloten deuren plaatsvinden, publiek en de media zijn niet welkom.

Het moet niet gekker worden, terwijl een kleine groep mediavertegenwoordigers al ruim en breed hun vliegtickets en hotelovernachtingen geboekt hebben is bekend geworden dat de poorten van het Sepang International Circuit op 05, 06 en 07 februari gesloten zullen blijven tijdens de driedaagse MotoGP Shakedown Test, dit voor zowel het publiek maar ook voor media vertegenwoordigers. De MotoGP fabrikanten en teams hebben namelijk opgeroepen tot een verbod op toegang voor de media.

Tijdens de driedaagse MotoGP Shakedown Test zullen de vijf fabrikanten die actief zijn binnen het MotoGP wereldkampioenschap voor het eerst met hun prototypes op de baan verschijnen. Alleen de MotoGP testcoureurs en de MotoGP debutanten (in 2023 dus alleen Augusto Fernandez) zijn gerechtigd om hier aan deel te nemen. Na deze eerste drie testdagen met het 2023 materiaal is het vervolgens de beurt aan de reguliere MotoGP coureurs om van 10 t/m 12 februari voor het eerst kennis te maken met het nieuwe materiaal.

Niet alleen voor de fabrikanten, teams en coureurs altijd een spannend moment, maar ook voor de permanente mediavertegenwoordiger die het kampioenschap volgen die met name tijdens deze eerste drie dagen een glimp op konden vangen van de nieuwe innovaties, een primeur konden scoren en deze konden delen met de miljoenen fans over de gehele wereld.

Vanaf 2023 zijn de mediavertegenwoordigers echter alleen nog welkom in de paddock tijdens de Sepang MotoGP Official Test (10 t/m 12 februari). Tijdens de eerste drie dagen blijven de poorten namelijk gesloten. De organisatie laat weten dat tot het verbod is besloten op verzoek van de teams zelf, die de media niet in de pitstraat willen hebben terwijl ze voor het eerst de baan op gaan met hun nieuwste prototypes.

Een beslissing die hard is aangekomen bij verschillende mediavertegenwoordigers. Met name het tijdstip waarop iedereen is geïnformeerd kan op weinig begrip rekenen. Veel journalisten en fotografen hebben al geruime tijd geleden hun (dure) tickets en hotels geboekt. Nu men de eerste drie dagen niet welkom is, er tussen de eerste en tweede test drie rustdagen zitten zal men de eerste zes dagen van hun verblijf in Sepang niets kunnen doen. Kortom, een ongevraagd dure zesdaagse vakantie dus.

Naast dit alles is het natuurlijk ook niet het meest geschikte moment van de organisatie om met een dergelijke beslissing te komen, helemaal nu de bezoekersaantallen in 2022 tijdens de Grand Prix weekenden drastisch zijn gedaald en het kampioenschap elke vorm van publiciteit meer dan goed kan gebruiken. Diverse journalisten hebben inmiddels contact gezocht met Dorna, maar tevergeefs omdat Dorna verwijst naar de IRTA, de teams en de fabrikanten. Het is volgens de Spaanse rechtenhouder hun beslissing, helemaal omdat de test als een officiële IRTA test te boek staat. Wat het echter nog opvallender maakt is dat de MotoGP teams volgens eigen zeggen dit verzoek een jaar geleden ook al hadden gedaan, destijds werd het verzoek echter door Dorna afgewezen.

Update 19-01: Inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen. De media heeft inmiddels te horen gekregen dat men toegang krijgt tot het circuit echter alleen tot de serviceroad en de paddock. De pitstraat blijft vooralsnog gesloten terrein.