De kans dat eerste officiële MotoGP test van 2021 op het Sepang International Circuit (19 t/m 26 februari) doorgang zal vinden lijkt zo goed als uitgesloten. De Maleisische regering heeft dinsdag 12 januari namelijk de noodtoestand afgekondigd, dit na een forse toename van het aantal Covid-19 besmettingen.

De afgelopen tijd werd er door Dorna, het Sepang International Circuit en de Maleisische autoriteiten hard gewerkt aan een noodplan om de eerste officiële MotoGP test van 2020 op het Maleisische circuit doorgang te kunnen laten vinden.

Zo zouden de MotoGP teams met een beperkt aantal mensen naar Maleisië reizen, alvorens in het vliegtuig te stappen zou iedereen een negatieve PCR-test moeten kunnen overleggen. Aangekomen in Sepang zouden alle coureurs en teamleden allen gezamenlijk ondergebracht worden in een op het vliegveld gelegen hotel. Hier zou men opnieuw een PCR-test moeten ondergaan. Tot aan het moment van een nieuwe negatieve uitslag diende iedereen in quarantaine te blijven op zijn hotelkamer. Mocht deze test ook negatief zijn dan zou er uitsluitend middels een speciale bus gereisd mogen worden van het hotel naar het circuit en weer terug naar het hotel om vervolgens gedurende de test uitsluitend op het circuit of op de hotelkamer te verblijven.

Onder deze strenge voorwaarden leek de eerste officiële MotoGP test op het Sepang International Circuit doorgang kunnen vinden maar dinsdag 12 januari kwam er een flinke kink in de kabel. Vanwege het opnieuw sterk toegenomen aantal besmettingen heeft de Maleisische koning Abdullah op advies van zijn regering de noodtoestand afgekondigd, een noodtoestand die volgens de eerste berichten tot augustus van kracht zou blijven.

Tot op heden waren de scholen in de staat Selangor – het gebied rondom Sepang – al gesloten tot aan 26 januari, waren alle sportieve, religieuze, recreatieve, sociale en culturele evenementen tot deze genoemde datum al verboden en was er geen internationaal reisverkeer mogelijk met uitzondering van personen met een langdurige verblijfsvergunning of een tijdelijke werkvergunning.

Nu de Maleisische autoriteiten per 12 januari de noodtoestand hebben uitgeroepen en het dagelijks leven zo goed als tot stilstand lijkt te komen lijkt het zo goed als uitgesloten dat de MotoGP teams met hun coureurs en werknemers welkom zijn in Maleisië en op het Sepang International Circuit.

Inmiddels onderzoekt Dorna de mogelijkheden om de eerste MotoGP test van 2020 binnen Europa te organiseren. Het circuit van Jerez maar ook Portimão lijken hierbij de beste papieren te hebben. Vervolgens zou dan vervolgens de geplande MotoGP test op het Losail International Circuit in Qatar op de oorspronkelijke data plaats kunnen vinden.

2021 MotoGP kalender
Naast het zo goed als zeker niet doorgaan van de eerste officiële MotoGP test van 2020 in Sepang lijken ook het doorgaan van een aantal Grand Prix weekenden al op losse schroeven te staan. Zo zullen de tweede en derde Grand Prix van het seizoen in Argentinië en Austin zo goed als zeker niet op de geplande data verreden gaan worden. Als alternatief werkt Dorna nu aan een plan om na de eerste Grand Prix van het seizoen in Qatar gelijk een week later een tweede Grand Prix weekend op het Losail International Circuit te organiseren. Vervolgens zou dan in het tweede deel van april een Grand Prix gepland worden in Portimão om vervolgens begin mei in Jerez de la Frontera te beginnen aan het oorspronkelijke Europese schema.

Geen publiek en hetzelfde strenge Covid-19 protocol als in 2020
De kans dat er tijdens de eerste Grand Prix weekenden van 2021 publiek op de tribunes aanwezig zal zijn is nihil. Alle MotoGP, Moto2 en Moto3 teams zijn inmiddels als door de IRTA en Dorna op de hoogte gebracht dat men tijdens de eerste Grand Prix weekenden van 2021 volgens hetzelfde strenge Covid-19 protocol zal moeten werken als afgelopen seizoen. De enige aanpassing, elk team mag per Grand Prix weekend twee VIP gasten- gasten die in het bezit zijn van een permanente blauwe paddock en trackpass – uitnodigen. Deze gasten zullen echter aan hetzelfde strenge Covid-19 protocol moeten voldoen als alle medewerker in de paddock.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App