De eerste officiële MotoGP test van 2017 zit erop. Het was woensdag tijdens de derde en afsluitende testdag Maverick Viñales die de snelste tijd op de klok wist te zetten gevolgd door Marc Marquez, Andrea Dovizioso, Dani Pedrosa en Valentino Rossi.

Ondanks dat maandag Ducati Test Team coureur Casey Stoner de lijst aanvoerde, het dinsdag Team Suzuki Ecstar coureur Andrea Iannone het snelst was kunnen we met twee Movistar Yamaha MotoGP coureurs, twee Repsol Honda coureurs en een Ducati Team coureur in de top vijf tijdens de derde en afsluitende testdag in Sepang bijna stellen dat er weinig veranderd is binnen de top van het MotoGP veld in vergelijking met het afgelopen seizoen.

Gezien de gereden rondetijden en de minimale verschillen – de top vijftien reed allemaal een tijd binnen een seconde van de snelste tijd van de dag – kunnen we echter wel zeggen dat, als de voortekenen ons niet bedriegen, we opnieuw een spannend MotoGP seizoen tegemoet gaan.

Onderstaand de reacties van de top vijf tijdens de derde en afsluitende dag:

Maverick Viñales, Movistar Yamaha MotoGP, 72 ronden, snelste ronde 1’59.368, snelste:

“Net als gisteren hebben we vandaag opnieuw hoofdzakelijk gewerkt aan de racesnelheid, en we hebben deze echt een heel stuk weten te verbeteren. Ik ben een beetje verbaasd dat ik een 1’59 kon rijden en daar ben ik heel blij mee, dit omdat het ook nog eens een heel snel rondje was en de motor goed het goed deed. We hebben deze week heel veel dingen uitgeprobeerd, dus ik denk dat we voor de volgende test in Australië een nog beter pakket zullen hebben. We zullen veel goede dingen meenemen naar Phillip Island. Op dit moment is het moeilijk om te zeggen welk aspect van de motor me het meest verrast. We ontwikkelen de fiets, proberen een steeds beter pakket te krijgen en ik denk zeker dat we momenteel de beste motor hebben voor die ene snelle ronde maar ook voor een volledige raceafstand. Stap voor stap kiezen we de beste dingen.”

 

Marc Marquez, Repsol Honda, 85 ronden, snelste ronde 1’59.506, tweede:

“Ik ben vandaag een stuk blijer met mijn positie, zelfs al is het ritme een stuk belangrijker op dit moment. We hebben heel veel ronden gereden met als doel om zoveel mogelijk van ons werk te kunnen doen, en inderdaad we hebben goed werk geleverd; we hebben een groot deel van ons schema af kunnen werken al lukte net niet alles. We moeten ons nog zeker wel verbetering op een aantal gebieden, gebieden waar ik me momenteel nog niet helemaal 100% comfortabel voel. Maar ondanks dat ben ik blij dat het elke dag beter ging, en dat is momenteel het belangrijkste. Vandaag hebben we opnieuw veel gewerkt aan de elektronica en de set-up. In het laatste uur heb ik nog een mini-long run over 11 ronden afgewerkt, dit was een beetje nadelig voor net dat ene extra snelle rondje, maar voor ons was het belangrijker om te werken aan ons tempo. Over het algemeen ben ik tevreden met de manier hoe de afgelopen drie dagen zijn verlopen.”

 

Andrea Dovizioso, Ducati Team, 56 ronden, snelste ronde 1’59.553, derde:

“Ik ben heel tevreden met het werk dat we in deze test hebben gedaan, want ondanks de weersomstandigheden waren we in staat om het geplande testschema volledig af te werken, de nodige checks te doen en belangrijke informatie te verzamelen voor onze ontwikkelingsafdeling. Ik heb een goed gevoel met mijn motor, beter dan het afgelopen jaar en dat is iets dat ik vooraf niet had verwacht. We kunnen rustig zeggen dat de engineers in de fabriek fantastisch werk hebben geleverd. We hebben een goede basis, maar we zullen daarentegen ook nog wel steeds een aantal zaken moeten verbeteren, maar ondanks dit verlaat ik Maleisië met een heel goed gevoel. Over een aantal dagen staat er een belangrijke test op Phillip Island op het programma, een test op een compleet ander circuit in vergelijking met Sepang, en ons doel zal zijn om ook op dat circuit competitief te zijn.”

 

Dani Pedrosa, Repsol Honda, 69 ronden, snelste ronde 1’59,578, vierde:

“We hebben vandaag veel geluk gehad met het weer. We konden de dag volledig benutten en daardoor waren we in staat om veel ronden te rijden en veel werk te doen. Natuurlijk was het de laatste van drie dagen testen onder hele warme omstandigheden, en aangezien het ook nog eens de eerste test van het jaar is dan voel je dat fysiek wel. Hoe dan ook, ik kan zeggen dat het vandaag een positieve dag was omdat we best wel een aantal stappen in de goede richting gemaakt hebben. In het begin kenden we een aantal probleempjes, maar na gelang de dag vorderde wisten we een aantal zaken op te lossen en gingen we sneller. We zijn nog steeds niet 100% maar we waren wel een stuk sneller dan tijdens de eerste dag, iets dat zorgt voor een algemeen positief beeld van deze eerste winter test.”

 

Valentino Rossi, Movistar Yamaha motoGP, 62 ronden, snelste ronde 1’59.589, vijfde:

“Ik ben heel blij, het was een goede test omdat mijn rondetijden waren OK, een 1’59.589 is niet heel slecht en het zit vooraan het veld gewoon allemaal heel dicht bij elkaar. Over het algemeen is het gevoel met de motor positief en vandaag hebben we ook nog eens een aantal interessante dingen gevonden om de motor verder te verbeteren. Aan het eind was het een uitdagende test, maar we hebben iets positiefs weten te vinden.”

 

Handige links MotoGP test Sepang:


Volledige uitslagen 
Fotoverslag