MotoGP: Tragedie, verdriet, tranen en RESPECT in Catalunya

243

De Gran Premi Monster Energy de Catalunya zal de boeken ingaan als een tragische maar tevens memorabele Grand Prix. Wat vrijdag begon met een tragisch ongeval, waarbij Luis Salom om het leven kwam, eindigde zondagmiddag met een zeer respectvol en voor velen emotioneel moment.

Op donderdagmiddag naar de pré-event persconferentie, een rondje door het paddock, een praatje hier en daar en terug naar het hotel. Op vrijdagochtend op tijd naar het circuit en vanaf 09.00 uur de trainingen volgen vanuit het mediacentrum. Alles leek erop dat het een weekend zou gaan worden zoals vele anderen totdat er vrijdagmiddag op het scherm, tijdens de tweede vrije training van de Moto2 klasse, ineens een rode vlag situatie verscheen.







Het werd stil op de baan en de mededeling kwam dat de sessie stilgelegd was vanwege een crash van Luis Salom. Natuurlijk komen dit soort situaties vaker voor maar vaak komen er dan beelden voorbij waarop de oorzaak en de crash vertoond worden. Dit keer was het anders, het was te lang stil, het duurde gewoon te lang en dan voel je ineens dat dit anders is, dat het serieus is.

Als je dan vervolgens twee medical cars, twee ambulances naar de onheilsplek ziet rijden en ook nog een helikopter heel dichtbij hoort landen dan weet je, voel je gewoon dit is niet goed. Het werd steeds stiller in het mediacentrum en je gaat ongemerkt steeds vaker kijken naar de plaats waar de mediavertegenwoordiger van het SAG team zit.

Als je vervolgens dan uit het raam kijkt en de racedirectie in de pitstraat ziet lopen, druk overleggend met de mensen van de Moto2 teams, en even later het nieuws komt dat de sessie niet hervat wordt dan slaat de schrik je om het hart en vraag je jezelf af; het zal toch niet hè?

Het volgende uur is het muisstil en kun je een speld horen vallen in het mediacentrum. Telkens maar weer de deur in de gaten houden en kijken of er iemand van Dorna binnenkomt lopen……..

Na ruim anderhalf uur ging de deur open en ja, er kwam iemand van Dorna binnenlopen. Niet om nieuws te vertellen maar met de mededeling dat er over tien minuten een extra persconferentie was belegd. Oh nee, dan weet je het al, niemand zei meer iets…….Niet veel later sloeg het nieuws in als een bom, even voor 17:00 uur was Luis Salom overleden aan de gevolgen van zijn bij de crash opgelopen verwondingen. De verslagenheid was vervolgens groot, drama in het paddock, huilende mensen en heel veel vragen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Later op de avond kwam het nieuws van de racedirectie dat het weekend, na overleg met de familie, collega’s, teams en verdere betrokken instanties, gewoon door zou gaan, zij het op een aangepaste lay-out van het circuit.

Op zaterdagochtend komt iedereen weer op het circuit en voelde je de drukkende sfeer. Het was anders en iedereen was er op zijn manier mee bezig.

Om even voor 09:00 uur veranderde de stilte toen de motoren gestart werden, maar het was toch nog steeds anders. Er werd weliswaar gereden maar iedereen was nog in gedachten bij vrijdag, vrijdagmiddag, bij de crash en in gedachten bij de familie en naasten van Salom.

Rond het middaguur werd er vervolgens opnieuw een persconferentie gehouden waarin de racedirectie en de Safety Commission tekst en uitleg gaven over hetgeen er een dag eerder gebeurd was, hoe er gehandeld was en hoe men tot diverse beslissingen was gekomen. Netjes en duidelijk werd alles uitgelegd.

Een paar uur later, toen de trainingen en kwalificaties erop zaten, ontstond er echter discussie. Het werd een hele vreemde discussie omdat Valentino Rossi in zijn debriefing aangaf niet blij te zijn met de veranderende lay-out en twijfelde aan de oprechtheid van de veranderingen.

Wat was er gebeurd?
Tijdens een Grand Prix weekend komt de Safety Commission elke vrijdagmiddag om 17:30 uur bij elkaar, een vergadering waarbij alle MotoGP coureurs aanwezig kunnen zijn. Niet iedere MotoGP coureur gaat daar elke keer heen, zo ook niet deze vrijdag.

Afgelopen vrijdag waren er 10 MotoGP coureurs, te weten  Marc Marquez (Honda), Andrea Iannone (Ducati), Pol Espargaro (Yamaha), Jack Miller (Honda), Bradley Smith (Yamaha), Alvaro Bautista (Aprilia), Aleix Espargaro (Suzuki), Andrea Dovizioso (Ducati), Tito Rabat (Honda) en Cal Crutchlow (Honda) aanwezig bij deze meeting, een meeting waarin de aanwezige rijders samen en unaniem met het voorstel instemden om de lay-out in het kader van de veiligheid aan te passen.

Rossi was achteraf echter wel zo eerlijk om toe te geven dat hij niet aanwezig was en zich derhalve bij de beslissing neerlegde, maar de reden voor de lay-out wijziging trok de negenvoudig wereldkampioen nog steeds in twijfel.

Even later, tijdens de gebruikelijke persconferentie na afloop van de kwalificatie, waarbij de eerste drie MotoGP coureurs en de polesitters uit de Moto3 en Moto2 klasse aanwezig zijn, liep het echter behoorlijk uit de hand toen ook Jorge Lorenzo zijn ongenoegen uitte over de beslissing.

De regerend MotoGP wereldkampioen kwam eerst met het verhaal dat hij geen uitnodiging had gehad voor de meeting, onzin natuurlijk omdat ook de Spanjaard wist dat er vrijdagmiddag een meeting was zoals tijdens alle Grand Prix weekenden. Na hierop aangesproken te zijn maakte Lorenzo het verhaal ervan dat hij wel wist dat de meeting was maar niet wist dat er een beslissing genomen zou worden over het aanpassen van de lay-out, en als hij dat geweten had dat hij dan zeker wel gegaan was.

Al werd het niet hardop gezegd, voor iedereen was duidelijk dat er bedoeld werd dat de beslissing in het voordeel zou zijn van Honda (de extra chicanes in de laatste sector zou beter bij het karakter van de Honda passen) en in het nadeel van Yamaha gezien de prestaties tijdens de derde en vierde vrije trainingen en de kwalificatie.

Iedereen hield zijn hart vast, daar gaan we weer, waar is het respect, moet dit nu in een weekend waarin alles anders dan het gebeuren van vrijdagmiddag niet belangrijk meer is.

Toen er vervolgens een aantal journalisten vragen gingen stellen, vragen als wie liegt er hier nu etc. was de maat vol voor Moto2 pole sitter Johann Zarco. De Fransman nam het woord en begon een emotioneel betoog waarin hij in niet mis te verstane bewoordingen de journalist te kennen gaf dat hij per direct zijn mond moest houden, dat we met ons allen moesten stoppen met dit soort respectloos gedrag en het op zoek zijn naar sensatie. Het was iets wat niet paste in een weekend waarin een dag eerder zoiets vreselijks was gebeurd.

Respect, respect voor deze woorden, iedereen stond weer even met beide benen op de grond en wist waar het dit weekend eigenlijk om draaide.

Iedereen hield vervolgens weer z’n hart vast, hoe gaat dit aflopen, waar gaat dit nu weer toe leiden en waar is het respect gebleven in de sport die ons allemaal aan het hart gaat maar die soms ook heel erg meedogenloos kan zijn?

Zondagochtend vond er vervolgens een zeer emotionele bijeenkomst plaats op de startgrid waar in aanwezigheid van een aantal familieleden van Salom en zijn team samen met de MotoGP organisatie, teams, coureurs een minuut stilte in acht werd genomen voor de overleden Luis Salom. Zeer indrukwekkend en daarbij werd eens te meer duidelijk hoe populair de verongelukte Spanjaard was en hoe een hechte familie de MotoGP gemeenschap eigenlijk wel niet is.

Bij de start van de MotoGP race keek iedereen natuurlijk uit naar de strijd op de baan, waren de Honda’s letterlijk zo in het voordeel en had Yamaha werkelijk zo veel hinder van de aangepaste baan. Hoe anders liep het allemaal. Het werd een titanenstrijd tussen jawel een Honda en een Yamaha waarbij Yamaha coureur Valentino Rossi uiteindelijk aan het langste eind trok.

Marc Marquez

Vanzelfsprekend was iedereen na afloop nieuwsgierig, natuurlijk met de wetenschap in het achterhoofd van hetgeen er zaterdagmiddag gezegd was, wat de heren nu te vertellen zouden hebben.

Nog voordat de persconferentie begon viel bij sommigen de mond open toen Valentino Rossi en Marc Marquez elkaar de hand schudden en sinds september 2015 voor het eerst weer met elkaar spraken en een blik waardig gunden. Een prachtig gebaar dat bij sommigen in het perscentrum zelfs voor kippenvel op de armen zorgde.

Een uur na afloop vond de persconferentie plaats. Het was er drukker dan ooit want wat gebeurde daar in het parc-fermé net voor de podium ceremonie. Lang hoefde de aanwezige media en de vele miljoenen tv kijkers echter niet te wachten want toen nam Valentino Rossi het woord en vertelde letterlijk het volgende over hetgeen er even daarvoor was gebeurd:

“Na de situatie van vrijdag dacht ik afgelopen nacht; We moeten rustig blijven en relaxt doen, het is een mooie sport. Het is onze passie maar het is tevens ook gevaarlijk waardoor een goede relatie tussen de rijders belangrijk is om gefocust te blijven.”

De vraag of hij vanaf nu weer samen met Marquez door één deur kon werd vervolgens volmondig, en zonder een seconde te twijfelen, beantwoord met een JA waarna beiden elkaar recht in de ogen keken. Wat volgde was een daverend applaus van de aanwezigen terwijl Marquez Rossi met een schouderklop bedankte voor zijn woorden en gebaar.

Wat een weekend, een weekend dat zoals al eerder gezegd begon zoals alle andere Grand Prix weekenden, vervolgens leek te eindigen in een nachtmerrie maar toch nog doorging. Een dag later leek het weekend te verzanden in een respectloze discussie maar uiteindelijk werd het zondagmiddag afgesloten met een prachtige en meer dan spannende MotoGP race en een gebaar waar de gehele MotoGP wereld al maanden op zat te wachten.

Respect is waar alles om draait, iets dat de afgelopen maanden soms ver te zoeken was binnen de MotoGP familie en de fans. Hoe triest het misschien is om te zeggen, hoe triest het misschien ook wel is maar een tragisch ongeval op vrijdag heeft velen aan het denken gezet, zo ook de hoofdrolspelers uit de al veel te vaak genoemde Sepang clash.

De verslagen staan, hoe gewoon de start van het weekend was, welk een verschrikkelijke wending het vrijdagmiddag allemaal kreeg, wat er daarna zaterdagmiddag allemaal mis leek te gaan, hoe iedereen zondagmorgen met de neus op de feiten gedrukt werd; we keren huiswaarts met het gevoel drie dagen in een achtbaan te hebben doorgebracht die niet stil heeft gestaan.

We krijgen er Luis Salom niet mee terug maar wat zou het prachtig zijn als het gebaar wat zondagmiddag is afgegeven de start  zou mogen zijn van een nieuwe fase in de sport die luistert naar de naam MotoGP.

R.I.P Luis, Valentino en Marc bedankt voor het grootse gebaar zondagmiddag.

Wat een weekend.

Met sportieve groet,
Evert Slager