Motul Spanish Round: Razgatlioglu wint Race 1 na spannend duel met Rea

2187
toprak razgatlioglu
Toprak Razgatlioglu (54) voor Jonathan Rea (1) | foto© Randy van Maasdijk

Toprak Razgatlioglu heeft zondag op Circuito de Jerez Angel Nieto Race 1 van de Motul Spanish Round gewonnen. De Yamaha coureur kwam na 20 ronden als eerste over de finish na een spannend duel met Jonathan Rea die tweede werd. Scott Redding passeerde als derde de finish terwijl Michael van der Mark als zevende werd afgevlagd.

Om klokslag 11:00 uur gingen zondagochtend op Circuito de Jerez Angel Nieto de lichten op groen voor Race 1 van de Motul Spanish Round. Een race die vanwege die normaalgesproken als de Tissot Superpole race op het programma stond maar vanwege de omstandigheden werd verreden als een volwaardige race over 20 ronden.Het was de vanaf de pole vertrokken Toprak Razgatlioglu die meteen de leiding nam voor Jonathan Rea terwijl Michael van der Mark na een goede start de negende plaats innam.

Het duurde echter niet lang voordat Rea langszij kwam bij Razgatlioglu en de leiding over wist te nemen. Razgatlioglu bleef echter aan het achterwiel van de regerend wereldkampioen en na drie gereden ronden was het Rea aan de leiding voor Razgatlioglu, Andrea Locatelli, Scott Redding en Michael Ruben Rinaldi terwijl Van der Mark opnieuw een positie had weten te winnen en als achtste doorkwam.

Niet veel later was het einde race voor Rinaldi, de Ducati schoof in bocht 3 onderuit. Een voorbeeld dat een ronde later gevolgd werd door Samuele Cavalieri. De vervanger van Tito Rabat binnen Barni Racing kwam net als zijn landgenoot Rinaldi ten val.

Terwijl Rea en Razgatlioglu ronde na ronde iets meer afstand wisten te nemen van de rest van het veld, Locatelli en Redding volgden op de plaatsen drie en vier ontstond er achter het viertal een verbeten strijd tussen Alvaro Bautista, Leon Haslam en Michael van de Mark voor de vijfde plaats.

De voorsprong van Rea en Razgatlioglu werd even later tenietgedaan nadat het tweetal elkaar raakte in bocht zes. Beiden wisten ternauwernood een crash te voorkomen maar het zorgde er wel voor dat Locatelli en Redding de aansluiting wisten te bewerkstelligen en de leidende groep werd uitgebreid tot een viertal coureurs.

Het duurde echter niet lang totdat Rea en Razgatlioglu opnieuw afstand wisten te nemen. Halverwege de race zagen we dan ook weer een tweetal coureurs strijdend voor de leiding in de race. Op enige afstand volgden Antonelli en Redding op de plaatsen drie en vier, kwam Bautista op de vijfde plaats door terwijl Van der Mark de zesde plaats innam. Loris Baz, dit weekend de vervanger van Chaz Davies, kwam halverwege de race als zevende door terwijl Haslam ronde na ronde verder terugviel en na een sterk begin van de race inmiddels niet meer binnen de top tien te vinden was.

Met nog zeven ronden te gaan zagen we Razgatlioglu opnieuw een poging doen om de leiding over te nemen van Rea. Ging het eerder in de race nog bijna mis, dit keer slaagde de Yamaha coureur in zijn opzet en had zijn naaste rivaal in de strijd voor de titel geen antwoord.

Terwijl Razgatlioglu vooraan het veld een verbeten strijd uitvocht voor de leiding was het Baz die met nog vijf ronden te gaan de zesde plaats over wist te nemen van Van der Mark. De Nederlander had het na een sterk eerste deel duidelijk moeilijk in dit deel van de race.

Ondanks dat Rea het bleef proberen, er alles aan deed om aan het achterwiel van Razgatlioglu te blijven moest de regerend wereldkampioen in de laatste ronden zijn meerdere erkennen in de Yamaha coureur.

Razgatlioglu passeerde na twintig ronden dan ook als winnaar de finish gevolgd door Rea terwijl Redding in de allerlaatste ronde Locatelli wist te passeren en zo de derde en laatste podiumplaats voor zich opeiste.

Antonelli werd vierde gevolgd door Bautista, Baz en Van der Mark. Axel Bassani, Alex Lowes en Garrett Gerloff completeerden in deze eerste race van de dag de top tien.

Om 14:00 uur komen de WorldSBK coureurs nogmaals in actie tijdens de opnieuw 20 ronden tellende Race 2.Handige links Motul Spanish Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter