Motul Thai Round: De top vijf aan het woord na afloop van de eerste WorldSBK race

76
buriram
WorldSBK race 1 Buriram | foto© Kawasaki Racing

De eerste World Superbike wedstrijd van de Motul Thai Round was zaterdag mee dan het aanzien waard. De coureurs maakten er op het Chang International Circuit een mooie wedstrijd van met uiteindelijk Jonathan Rea als een opgeluchte winnaar.

Tijdens de twee openingswedstrijden van het seizoen op het Phillip Island Grand Prix Circuit moest Jonathan Rea twee keer toezien hoe Marco Melandri er met de winst vandoor ging. De Kawasaki Racing Team coureur bleek daar achteraf een verklaarbare reden voor te hebben, maar de regerend World Superbike kampioen zette dit zaterdag in Buriram recht door zijn eerste overwinning van het seizoen te behalen.Achter Rea eindigde Xavi Forés als tweede, de beste klassering voor de Barni Racing Team in het WorldSBK, terwijl Chaz Davies in de slotfase een zeer sterk acterende Leon Camier wist te passeren en de Red Bull Honda World Superbike Team coureur van zijn eerste podium in Nederlandse dienst wist te weerhouden.

Alex Lowes completeerde zaterdag de top vijf door in de wedstrijd o.a. zijn eigen teamgenoot Michael van der Mark achter zich te houden. Kortom een top vijf die na afloop allemaal hun eigen verhaal hadden te vertellen. Onderstaand hun reacties.

Jonathan Rea, Kawasaki Racing Team (P1): “Ik ben blij en best wel een beetje opgelucht na deze overwinning. Tijdens het eerste weekend op Phillip Island zat het niet helemaal mee vanwege ziekte en een blessure waardoor het best wel zware races waren. Dus was ik vandaag best wel opgelucht en blij met deze overwinning. Mijn strategie was om in in eerste instantie in de groep te blijven zitten omdat te zien hoeveel mensen snel zouden zijn, maar ik zag dat Tom een beetje aan het worstelen was, en ik gooide vervolgens mijn plan overboord. Ik kwam aan de leiding en kon in m’n eentje en mijn eigen ritme bepalen. Dat was best moeilijk, vooral in de hitte, zonder referentiepunt voor me. De rondetijden bleven echter zeer constant en dat was genoeg om de voorsprong vast te houden. Ik maakte op een gegeven moment een grote fout in de T3 en verloor daardoor ineens veel van mijn voorsprong, dus ik moest opnieuw aan het werk. Ik herpakte, ging er een paar ronden goed voor zitten en kon het vanuit daar weer controleren. Ik ben een blij man en kijk uit naar de race van morgen.”

Xavi Forés, Barni Racing Team (P2): “Het was een totaal onverwacht resultaat, en ik ben dan ook helemaal in mijn sas op dit moment. Ik heb met Leon Camier gestreden en hij was moeilijk in te halen. Toen dat gelukt was probeerde ik hard te pushen om Jonathan Rea te achterhalen, maar we hadden ongeveer hetzelfde tempo en hij profiteerde van zijn voorsprong in het eerste deel van de race. Dit was de sleutel in deze race, ik heb geprobeerd om hem te achterhalen, dat is me niet gelukt maar ik ben er wel in geslaagd om Chaz en de andere jongen achter me te houden.”

Chaz Davies, Aruba.it Racing – Ducati (P3): “Het was best moeilijk om vanaf de derde rij te beginnen, dus ik probeerde geduldig te zijn en de race naar me toe te laten komen. Ik heb een aantal stappen naar voren gemaakt, maar  ik reed met een andere voorband reed dan ik gewend was waardoor ik het gevoel dat ik ronde na ronde aan het leren was. Ik had een leuk gevecht met Camier, die ook mijn buurman en een goede vriend is, dus ik ben erg blij met dit podium. Morgen beginnen we vanaf de derde rij, maar aan de buitenkant van het circuit, wat beter is voor de grip. Ik wil verdere verbeteringen aanbrengen in de set-up, maar iedereen is aan elkaar gewaagd hier, dus het zal opnieuw een kwestie van details zijn”.

Leon Camier, Red Bull Honda World Superbike Team (P4): “Ik ben erg blij met mijn race van vandaag, maar aan de andere kant ben ik weer niet helemaal blij met het resultaat, dit omdat ik zo dicht bij het podium was. Ondanks dat ik het podium dus mistte waren er ook heel veel positieve zaken en de Fireblade werkte vandaag gewoon erg goed. We hebben nog een kleine aanpassing gemaakt voor de Superpole, iets waardoor ik beter in staat was om één snelle ronde te kunnen rijden en waardoor ik me op de eerste rij wist te kwalificeren. Vervolgens hebben we voor de race opnieuw een kleine verandering doorgevoerd, en dat was opnieuw een stap voorwaarts en hetgeen betekende dat ik me met de voorste mannen kon meten. Over het geheel genomen ben ik erg blij met hoe het vandaag is gegaan – ik denk dat we de voorste mannen bijna constant hebben kunnen uitdagen – en we zullen zien wat ik morgen kan doen in race 2, de race waar we vanaf de pole van start gaan.”

Alex Lowes, Pata Yamaha Official WorldSBK Team (P5): “Om eerlijk te zijn, op Phillip Island was ik aan het begin van de race langzaam en dat was iets wat ik hier wilde verbeteren. Het is normaal gesproken één van mijn sterke punten, dat ik mezelf in een goede positie kan brengen in het begin van een race, maar dat ben ik even een beetje kwijt. Ik weet niet zeker of het een combinatie is van te hard pushen en een motor die niet helemaal goed werkte tijdens de eerste ronden, maar toch, over het geheel genomen was het een goede race. Het was geweldig om iedereen zo dicht bij elkaar te zien en ik genoot van het ‘close racing’ en een aantal leuke inhaalacties. Ik denk dat we heel blij kunnen zijn met het resultaat dat we hebben bereikt hier gezien het punt waar we aan het begin van het weekend stonden. Ik voel dat ik in deze situatie het beste heb gedaan wat ik kon, maar eerlijk gezegd verwacht ik dat het nog een beetje beter moet kunnen. We zullen het morgen nog eens proberen!”

Zondagochtend om 11:00 uur Nederlandse tijd (denk aan de zomertijd) gaan de World Superbike coureurs op het Chang International Circuit van start voor hun tweede wedstrijd van het weekend.

 

Handige links Motul Thai Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag