Motul TT Assen: Moto3 Sunday Guide

131
ryan-van-de-lagemaat
Ryan van de Lagemaat | foto© Tiny Kolsters

Zondagochtend om 11:00 uur gaat op het TT Circuit Assen de achtste Moto3 race van het seizoen van start. Onderstaand een aantal feiten en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de race.

Jorge Martín heeft zich dit seizoen voor de vijfde en de veertiende keer in de Moto3 klasse op pole gekwalificeerd en is daarmee de coureur met de meeste poles in de klasse voor Alex Rins, die er dertien heeft weten te behalen.

Enea Bastianini start vanaf de tweede plaats op de grid, zijn derde eerste startrij tijdens de Dutch TT in de Moto3 klasse. De afgelopen vier jaar heeft hij daarentegen in Assen maar één keer punten gescoord en dat was in 2015 toen hij als zesde over de finish kwam.

Nicolò Bulega completeert de eerste startrij en is daarmee de best geklasseerde KTM coureur. Het is tevens de beste kwalificatie positie onder droge omstandigheden sinds vorig jaar op de Sachsenring toen hij zich ook als derde kwalificeerde. Het is daarnaast ook zijn derde opeenvolgde start vanaf de eerste startrij in Assen. Hij streeft naar zijn eerste podiumfinish sinds hij twee jaar geleden in Japan als derde finishte.

Sinds de introductie van de categorie in 2012 heeft geen enkele Moto3 coureur de Dutch TT gewonnen na zich op pole te hebben gekwalificeerd. Alex Márquez won in 2014 als enige in de klasse de Dutch TT na zich op de eerste rij te hebben gekwalificeerd.

Vooraan de tweede rij staat Arón Canet, de derde achtereenvolgende keer dat hij zich heeft gekwalificeerd op de eerste twee startrijen. Canet, die vorig jaar de overwinning behaalde, is de enige Moto3 coureur die op dit moment deelneemt en die heeft gewonnen tijdens de Dutch TT.

Lorenzo Dalla Porta behaalde de vijfde plaats op de grid, zijn beste kwalificatieresultaat sinds hij in 2016 vierde werd in Sepang en zijn beste kwalificatieresultaat in droge weersomstandigheden tijdens zijn 44e Grand Prix start.

John McPhee, die vorig jaar als derde eindigde – zijn recentste podium podiumfinish – begint vanaf de zesde plaats op de grid. Dit is zijn beste resultaat sinds hij zich eerder dit seizoen in  Argentinië als derde kwalificeerde.

Kampioenschapsleider Marco Bezzecchi staat op de negende plaats op de grid, wat de derde keer dit jaar is dat hij zich niet kwalificeert op de eerste twee rijen op de grid.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl