Motul TT Assen: Pole voor Bastianini, Bendsneyder zevende

5

Bo Bendsneyder (foto credit: Tiny Kolsters)

Enea Bastianini start zondag op pole voor de 86e Dutch TT Assen. De Italiaan had de snelste tijd in handen voordat het in de slotfase licht begon te regenen. Naast hem op de grid staan Andrea Migno en Nicolo Bulega. Bo Bendsneyder kwalificeerde zich op zevende startplaats.

Dreigende wolken hingen boven Assen bij het begin van de Moto3 kwalificatie en dus was het er iedereen aan gelegen  om vroegtijdig een goede tijd neer te zetten. Voor pole-favoriet Aron Canet begon de sessie echter desastreus met een harde crash in de Stekkenwal. Hierbij raakte de machine erg beschadigd.

De overige coureurs hadden het memo goed doorgekregen en snelle tijden kwamen dan al vroeg. Vooral de Italianen waren allemaal voorin het veld te vinden en ook Brad Binder voerde de ranglijst kort aan.

Met nog twintig minuten te gaan kwam Bo Bendsneyder naar de derde plaats op gezet met een tijd van 1.42.655. Brad Binder had op dat moment de eerste tijd nog in handen. Vanaf dat moment grepen de Italianen echter de macht terug, met daarbij groot machtsvertoon van de Sky VR46 trein van Andrea Migno, Nicolo Bulega en Romano Fenati. Het was echter Enea Bastianini die het sterke drietal net wist voor te blijven, waar bij de verschillen met Migno en Bulega slechts 0.053 en 0.066 seconden waren.

Door de opkomst van de Italianen zakte Bendsneyder naar de zevende plaats, met Juan Fran Guevara en Brad Binder vlak voor hem. Met nog vijftien minuten te gaan was het hele veld in de pits om voor te bereiden op de laatste stint, maar net op dat moment begon het vooral in de zuidlus van het circuit heel licht te regenen.

Enkele rijders probeerden hun tijd nog wel te verbeteren, waaronder Aron Canet. Het team had de motor op tijd klaar gekregen voor een laatste stint, maar door de natte omstandigheden kwam de Spanjaard niet verder dan de zestiende tijd. Een enkeling in het achterveld wist zich nog te verbeteren, maar in de top van de ranglijsten veranderde niets meer.

Zodoende mag Enea Bastianini opnieuw een pole positie bijschrijven. Naast hem op de eerste rij staan Migno en Bulega. De tweede rij wordt gevormd door Romano Fenati, Brad Binder en Juanfran Guevara en op de derde rij zijn Bendsneyder, Fabio Quartararo en Fabio Di Giannantonio terug te vinden.

Livio Loi kon zijn goede vorm van vrijdag geen vervolg geven in de kwalificatie. De Belg kwam nog wel in een goed sleepje naar een tijd van 1.43.399, binnen een seconde van de snelste man, maar het leverde hem niet meer op dan een negentiende plaats.