Afgelopen seizoen heeft Antonio Cairoli voor de negende keer de MXGP titel weten te behalen, voor de zesde keer met KTM. Als beloning kreeg de Italiaan een test met de KTMRC16 MotoGP machine op het Ricardo Tormo circuit in Valencia. 

Na een tweetal moeilijke jaren waarin Cairoli zijn titel naar zijn concurrenten zag gaan was het dit jaar weer raak voor de Italiaan en behaalde hij voor de negende keer de wereldtitel in de MXGP klasse. Na drie wereldkampioenschappen met Yamaha werd Cairoli nu voor de zesde keer kampioen met KTM waardoor de teller nu op negen wereldtitels staat. In het kampioenschap waarin Nederlander Jeffrey Herlings in het begin van het seizoen dankzij blessures niet optimaal kon meestrijden, maar uiteindelijk toch meerdere races wist te winnen, bleek Cairoli zeer sterk en constant zijn races te kunnen rijden,.

Als beloning van dit resultaat en zesde wereldtitel met KTM kreeg Cairoli de aanbieding om de RC16 MotoGP machine van KTM te testen. Dit gebeurde op het circuit van Valencia op 17 oktober. Uiteraard werd dit aanbod niet afgeslagen en maakte de 32-jarige Italiaan kennis met het wegrace-gedeelte van de Oostenrijkse fabrikant en reed zodoende een aantal ronden met het MotoGP wapen waarmee Pol Espargaró en Bradley Smith gedurende het seizoen mee rijden. Cairoli wist uiteindelijk de RC16 rechtop te houden en geen schade te maken, waarmee ongetwijfeld een droom van de Italiaan in vervulling is gegaan.

Wie weet ligt dit voor Jeffrey Herlings ook in het verschiet in de toekomst, mocht hij zijn huidige vorm vasthouden …