NEC Moto3: Pechvol weekend voor de Nederlanders op de Sachsenring

106
Rick Dunnik
Rick Dunnik

Rick Dunnik in actie tijdens de eerste kwalificatie op de Sachsenring (foto credit: Nico Schneider)

#GermanGP – In het bijprogramma van de GoPro Motorrad Grand Prix Deutschland werd er afgelopen weekend ook een wedstrijd georganiseerd voor de ADAC NEC Moto3 coureurs. Voor de Nederlandse deelnemers was er veel pech en weinig succes.

Ernst Dubbink en Rick Dunnik waren afgelopen weekend afgereisd naar de Sachsenring om deel te nemen aan de vierde ronde van de North European Cup Moto3. Wat voor deze klasse het hoogtepunt van het seizoen moest worden liep voor de Nederlanders iets anders dan vooraf gehoopt.

Op vrijdagmiddag tijdens de eerste kwalificatie ging het voor Dubbink allemaal nog naar wens. De Nederlander die het dit weekend moest doen zonder zijn teamgenoot Sander Kroeze – Kroeze kwam dit weekend op de Sachsenring in de Red Bull MotoGP Rookies Cup – noteerde een snelste rondetijd van 1’31.347, een tijd waarmee hij na afloop de lijst aanvoerde.

Rick Dunnik daarentegen kwam al in de vierde ronde van de eerste sessie ten val. Het jonge talent uit Staphorst kwam in de inmiddels bekende snelle bocht 11 ten val nadat een voor hem rijdende coureur plots van het gas en zijn lijn afging. Dunnik moest hierdoor vol in de remmen en alle zeilen bijzetten om deze coureur te ontwijken. Tot overmaat van ramp kon zijn achter hem rijdende Belgische teamgenoot Sasha de Wit hem niet meer ontwijken waardoor beiden hard ten val kwamen. De Vits kwam er zonder noemenswaardige kleerscheuren vanaf maar Dunnik werd na zijn crash overgebracht naar het medical centre. Aangezien de HDR Racing coureur hard op zijn hoofd gevallen was besloten de Duitse artsen hem over te laten brengen naar het ziekenhuis in Chemnitz. Na het maken van scans bleek dat er geen sprake was van ernstig hoofdletsel maar ondanks dit besloten de artsen wel dat de jonge Staphorster ter observatie moest blijven. Naast het hoofdletsel liep Dunnik een gebroken rechter en een gekneusde linker pols op.

Tijdens de tweede kwalificatie op zaterdagmiddag ging het ook mis voor Dubbink. De Ernst Dubbink Eveno Racing Team coureur kwam al in zijn tweede snelle ronde hard ten val waarbij hij zijn hand en pink blesseerde. De tweede kwalificatie was hiermee ten einde, en terwijl hij vanaf de zijlijn toe keek dook de Duitser Dirk Geigner in het resterende deel van deze tweede en afsluitende kwalificatie nog onder zijn tijd waardoor Dubbink genoegen moest nemen met de tweede startplaats.

Wedstrijd
Zondagmiddag om 16:25 uur stond de NEC Moto3 wedstrijd als afsluiting van het programma op het programma. Zonder Dunnik maar met Dubbink – die het ondanks zijn pijnlijke arm toch probeerde – werden alle voorbereidingen getroffen voor een droge wedstrijd.

Nog voordat de wedstrijd van start ging sloeg de pechduivel opnieuw toe voor Dubbink. De Nederlander liet zijn machine vlak voor de start van de warm-up ronde afslaan waardoor zijn machine van de grid werd gehaald. De monteurs kregen de machine vervolgens in de pitstraat net op tijd weer aan het lopen waardoor Dubbink nog net op tijd de pitstraat kon verlaten om deel te nemen aan de warm-up lap. Wel diende Dubbink hierdoor achter aan het veld op de grid plaats te nemen.

Dubbink kende vervolgens een sterke start en kwam bij de eerste doorkomst al als zesde door. De eerste vijf hadden toen al een aardig gat geslagen op de rest, maar de Nederlander ging dapper de achtervolging in. Na vier ronden begon zijn hand echter opnieuw parten te spelen en zakten de rondetijden wat in. Hij kon zijn positie nog wel vasthouden, maar verder naar voren komen lukte niet meer. Twee ronden later begon hij zoveel last te krijgen dat verder rijden niet meer verantwoord was.

“Ik baal hier flink van, maar het wilde echt niet meer. De handblessure die ik opliep in de tweede kwalificatie begon me in de race echt zeer te doen. Hierdoor kon ik niet goed aanremmen en moest ik elke bocht vroegtijdig van het gas af. Hierdoor zakten mijn rondetijden in elkaar en kon ik niet goed verder rijden. Na het enkele ronden nog geprobeerd te hebben de pijn te verbijten, begon deze steeds erger te worden en heb ik helaas moeten besluiten om de wedstrijd te staken. Over vier weken rijden we op Oschersleben. Ik ben dan weer volledig fit en zal daar wederom strijden voor de winst.”

De wedstrijd in de Grand Prix klasse werd gewonnen door KTM coureur Jason Dupasquier voor William Swärd en Johanna Innerfors.

Ondanks zijn DNF gaat Dubbink nog wel aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap met 78 punten voor Dupasquier met 77 punten en Tim Georgi die ondanks zijn afwezigheid dit weekend – de Duitser nam middels een wildcard deel aan de Moto3 wedstrijd van het MotoGP wereldkampioenschap – 75 punten achter zijn naam heeft staan.

Standard-Klasse:
De vanaf de pole vertrokken Geigner was zondagmiddag iedereen te snel af door op zijn standaard Moto3 machine als eerste algemeen de finish te passeren. Vanzelfsprekend ging de winst in de standaard klasse dan ook naar de Duitser.  Geigner’s teamgenoot Toni Erhard werd tweede gevolgd op de derde plaats door Philipp Freitag.

Rick Dunnik
Na afloop van de NEC Moto3 race kwam zondagmiddag het goede nieuws dat Dunnik zondagochtend het ziekenhuis van Chemnitz had mogen verlaten en inmiddels samen met zijn HDR Racing crew onderweg was naar Nederland om thuis verder te mogen herstellen van zijn blessures.