Nederlanders goed onderweg in Bol d’or: Updates; Pepijn Bijsterbosch inmiddels helaas uitgevallen

188

Pepijn Bijsterbosch en Jolanda van Westrenen zijn beiden goed onderweg in de 81e Bol d’or. Na een derde van de in totaal 24 te rijden uren worden respectievelijk de plaatsen 12 en 29 overall ingenomen. In de Stockklasse rijden de teams van Pepijn en Jolanda op respectievelijk de derde en dertiende plaats.

Na acht uur wedstrijd is de leiding afwisselend in handen van het GMT94 Yamaha team dat op circa een halve minuut gevolgd wordt door het FCC TSR Honda team. Het Suzuki Endurance Racing team volgt een halve minuut verder achterop als derde. Alle drie deze teams komen uit in de EWC klasse.In de Superstock klasse is de leiding in handen van het Beaujolais Racing Team dat in de overall tussenstand op de achtste plaats terug te vinden is. De tweede plaats in deze klasse is in handen van het Accessoires – Louit Moto team dat overall op de tiende plaats is terug te vinden. Het 3ART – YAM AVENUE – MOTO TEAM 95 met Pepijn Bijsterbosch heeft de derde plaats in de Superstock klasse in handen en bevindt zich overall op de twaalfde plaats. Pepijn heeft inmiddels enkele stints achter de rug waarin keurig nette en regelmatige rondetijden werden gereden.

Ook Jolanda van Westrenen is met het Girls Racing Team super onderweg. De snelle Nederlandse mocht de race van start gaan en pakte in de openingsfase al direct diverse plaatsen. Jolanda is qua rondetijden duidelijk sneller dan haar teamgenoten maar ook zij doen prima mee tussen alle snelle mannelijke collega’s. Het team is inmiddels opgeschoven naar de 29e plaats overall en de 13e plaats in de Superstockklasse.

De race kent tot op heden ook de nodige uitvallers waarvan het SRC Kawasaki team één van de belangrijkste is. Dit team mocht vanaf pole vertrekken maar lag na een kleine drie kwartier racen al uit de wedstrijd. Ook het snelle Yart Yamaha team heeft inmiddels de strijd moeten staken.

Update: 07.30 uur
Pepijn Bijsterbosch en Jolanda van Westrenen zijn nog steeds uitstekend onderweg in deze 81e Bol d’or. Beiden stapten net na 07.00 uur weer van de motor af om het stuur over te geven aan één van de teamgenoten.

Het 3ART – YAM AVENUE – MOTO TEAM 95 waar Pepijn voor uitkomt is nog steeds hard in gevecht om het podium. We vinden het team terug op een keurige elfde plaats algemeen en derde plaats in de Superstock klasse. Het team heeft inmiddels wel meer dan enkele ronden achterstand opgelopen op de eerste twee Superstock teams zodat ze zich moeten concentreren op het vasthouden van die laatste podiumplaats en zorgen dat die minimaal over de meet gebracht wordt.

Pepijn meldde ons zojuist dat het tempo er goed in zit en dat hij met volle teugen geniet van de zware maar ook gave ervaring.

Ook het Girls Racing Team met Joalanda van Westrenen in de gelederen doet het hartstikke goed. Het team is inmiddels opgeklommen naar de 21e plaats overall en is daarmee tevens de top tien in de Superstock klasse ingekomen.

De race wordt inmiddels aangevoerd door het FCC TSR Honda team maar de voorsprong op het GMT 94 Yamaha team is minimaal waardoor er nog steeds volop strijd geleverd wordt om de eindoverwinning in deze eerste race van het 2018 Endurance World Championship. Ook de strijd om de derde plaats is nog hevig. Het Honda Endurance Raing Team is in pittig gevecht gewikkeld met het Suzuki Endurance Racing Team om die positie.

Het Tati Team Beaujolais Racing is op dit moment de leider in de SST klasse en het team rijdt op de zesde plaats overall. Het Team 33 Accessoires – Louit Moto heeft de tweede plaats in de SST klasse in handen en vindt zichzelf terug op de achtste plaats algemeen.

Update: 09.00 uur
Na 18 uur racen is de leiding in de race in handen van het FCC TSR Honda team. Het team kreeg net voor deze update ruim een halve minuut cadeau doordat het GMT94 Yamaha team even zonder benzine kwam te staan waardoor Nicollo Canepa al duwend de pitbox moest zien te bereiken.

In de strijd om de derde plaats verloor het Suzuki Endurance Team belangrijke tijd doordat zij met een technisch probleem een tiental minuten in de pitbox moesten doorbrengen. Het Honda Endurance Racing team heeft daardoor de derde plaats nu stevig in handen.

In de Superstock klasse is er voor wat betreft de eerste twee plaatsen niet heel veel strijd. Het Tati Team Beaujolais Racing heeft de eerste plaats stevig in handen met een drietal ronden voorsprong op het Team 33 Accessoires – Louit Moto dat op zijn beurt weer een ruime voorsprong heeft op het 3ART – YAM AVENUE – MOTO TEAM 95 waar Pepijn Bijsterbosch het stuur op dit moment in handen heeft.

Pepijn verloor in het begin van deze stint de derde plaats even aan het Sarazin Motorsport team maar zij moesten even later weer een reguliere pitstop maken waardoor Pepijn de derde plaats weer terug kreeg. Het wordt voor het team van Pepijn zorgen dat ze met de juiste pitstopstrategie die derde plaats weten vast te houden. In de overall stand rijden de drie genoemde Superstock teams op de plaatsen zeven, acht en tien.

Het Girls Racing Team heeft in de afgelopen uren in zowel de overall stand als in de Superstock stand een plaatsje moeten inleveren. Het team rijdt nu op de 22e plaats overall en is tiende in de SST klasse. Als alles normaal verloopt neemt Jolanda van Westrenen dadelijk het stuur weer over.

Jolanda meldde ons vanmorgen dat alles eigenlijk prima verloopt. Het team kreeg in de nacht even te maken met een lekke band waardoor Jolanda wat eerder dan gepland het stuur weer over moest nemen. Dat was zwaar maar verder geniet ze met volle teugen.

Update: 09.45 uur
We hebben zojuist slecht nieuws gekregen vanaf het Paul Ricardcircuit gekregen. Het 3ART – YAM AVENUE – MOTO TEAM 95 met Pepijn Bijsterbosch in de gelederen heeft de strijd moeten staken door elektronische problemen met de Yamaha R1. Tijdens de laatste stint van Pepijn begon de motor in te houden waardoor Pepijn al eerder moest binnenkomen dan gepland. Het team wisselde vervolgens de accu waarna Alex Plancassagne het stuur weer over nam. De accu bleek uiteindelijk niet het probleem want de Fransman kwam al snel stil te staan langs de baan. De motor is inmiddels terug in de pits maar het probleem is dusdanig groot dat men helaas heeft moeten opgeven.

Jolanda van Westrenen zit inmiddels weer op de motor en daar gaat tot op heden alles naar wens.

Update: 11.30 uur

In de afgelopen 1’5 uur is er onverwacht veel gebeurd in de wedstrijd. Na het uitvallen van het 3ART – YAM AVENUE – MOTO TEAM 95 met Pepijn Bijsterbosch kreeg eerst het Suzuki Endurance Racing Team te maken met meer tegenslag door een gebroken ketting waardoor Gregg Black een behoorlijk stuk moest duwen en kostbare tijd verloor. Het SERT team kreeg vervolgens ook nog stop and go penalty’s omdat de monteurs te vroeg te hulp schoten bij het terugduwen van de motor naar de pitbox. Het team zakte daardoor terug naar de negende plaats overall.

Rond de klok van 11.15 uur vertrok Alan Techer uit de pits voor een nieuwe stint op de ruim aan de leiding liggende FCC TSR Honda. Techer nam in de openingsronde echter teveel risico en gleed onderuit waarna tot overmaat van ramp de motor niet meer wilde starten. Het kostte het team uiteindelijk ruim twintig minuten om de motor terug te krijgen in de pits, te repareren en weer te vertrekken.

Op het moment dat de FCC TSR Honda na de crash de pitbox werd binnengereden kwam ook het Honda Endurance Racing Team de pits binnen met een technisch probleem. Beide Honda teams vertrokken echter nagenoeg gelijktijdig weer uit de pitstraat.

De leiding is door alle deze ontwikkelingen inmiddels stevig in handen van het GMT94 Yamaha team dat nu zes ronden voorsprong heeft op het Honda Endurace racing Team dat ondanks het technische probleempje nog wel de tweede plaats in handen heeft. De derde plaats wordt op dit moment bezet door het Weepol BMW team met onder andere Danny Webb en Markus Reiterberger als rijders.

Bij het Girls Racing Team verloopt alles nog steeds naar behoren. Jolanda van Westrenen en haar partners rijden op een keurige twintigste plaats overall en zijn in het Superstock klassement door het uitvallen van het team van Pepijn Bijsterbosch opgeschoven naar de achtste plaats.

Later meer…

 

 

Handige links Prosecco DOC Portuguese Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Video’s