Nederlanders in actie tijdens eerste FIM CEV Repsol weekend op Estoril

301
Ryan van de Lagemaat - Circuito do Estoril | foto© Nico Schneider

Dit weekend vond op het Circuito do Estoril de eerste ronde van het FIM CEV Repsol plaats. Na een zonnige start van het weekend viel er tijdens de wedstrijddag veel regen en werden de European Moto2, European Talent Cup en Junior World Championship Moto3 races op een natte baan verreden.

Dit weekend werd de eerste ronde van het FIM CEV Repsol afgewerkt op het Portugese Circuito do Estoril. Na vrije trainingen op donderdag en vrijdag en de kwalificaties op zaterdag werden de wedstrijden op zondag verreden. Voor de European Moto2 en European Talent Cup klassen werden er twee races verreden, de Junior World Championship Moto3 klasse verreed één race. Per evenement wisselen de ETC en Moto3 klassen af welke klasse er twee races rijdt op zondag.

Beide European Talent Cup races werden gewonnen door de Spanjaard Ivan Ortola Diez. Nederlander Zonta van den Goorbergh wist in de eerste race de finish niet te behalen nadat hij er in de openingsfase goed bij zat. In de tweede race liep Van den Goorbergh de punten net mis en finishte hij als zestiende.

Zonta van den Goorbergh – DNF en P16 – European Talent Cup: “Na een goede kwalificatie (16e) ging ik van start om punten te pakken. De eerste race was in de volle regen en ik zat al snel in de top 10, ik nam ook de nodige risico’s om nog verder naar voren te komen en mijn rodetijden waren goed genoeg voor de top 5. Helaas schoof het achterwiel schoof en ging ik er met een kleine hihgsider er van af. De tweede race ben ik even te rustig begonnen, ook om het vertrouwen een beetje vertrouwen en gevoel weer te krijgen na de crash. In de eerste ronde viel ik terug naar de 31e plaats gezakt en daarna weer gestaag na voren gereden. Wederom goede tijden en jammer genoeg net buiten de top 15 geëindigd op plek 16. Kijk uit na de volgende races, want er zit steeds meer in.”

Kas Beekmans en Justin Fokkert hadden zich niet bij de eerste 38 coureurs weten te kwalificeren waardoor zij niet deel mochten nemen aan de twee officiële races maar wel aan de ‘Serie 2 race’. Fokkert werd in deze race negende, Beekmans kwam niet aan de finish. De twee jonge coureurs spraken na afloop over hun weekend in Portugal.

Justin Fokkert – P9 – European Talent Cup serie 2 race: “Het was een moeilijk weekend. Gehoopt werd op een droog weekend aangezien ik nog weinig op de Moto3 gereden heb. Helaas kwam het tegendeel uit. Wisselvallig weer en veel regen hebben ervoor gezorgd dat ik maar liefst drie maal in de grindbak belandde. Komen tot een ritme en vertrouwen werd dus lastig met als gevolg een te groot gat met de snelle mannen om aan de hoofdrace deel te mogen nemen. Uiteindelijk ben ik op een negende plaats in de B race aan de finish gekomen en heb ik onder droge omstandigheden mijn eerste Moto3 race uit weten te rijden. Ik houd dus een positief gevoel over aan dit eerste avontuur en kijkt alweer uit om het over drie weken in Valencia beter te gaan doen.”

Kas Beekmans – NC – European Talent Cup serie 2 race:: ‘”Het was een moeilijk, maar ook een leerzaam weekend in Portugal. Estoril is wel een echt mooi circuit en we hebben meters kunnen maken zowel op een natte als droge baan. Het was zaterdag balen dat we ons niet wisten te kwalificeren, al was het gevecht in de B-race wel mooi. Balen van de crash omdat ik de rijder voor mij niet kon ontwijken, maar dat hoort bij het racen. We hopen in Valencia op meer geluk en de volgende stap te maken!”

De enige Moto3 race van het weekend op een kletsnatte baan werd gewonnen door Barry Baltus. Achter de Belg finishten Xavier Artigas en José García in de top drie. Nederlander Ryan van de Lagemaat kende ook een goede race en kwam als vijftiende over de finish. Hiermee heeft de KTM coureur zijn eerste punten behaald in het Junior WK Moto3. Hieronder legt Van de Lagemaat uit hoe dit resultaat tot stand is gekomen.

Ryan van de Lagemaat – P15 –  Junior World Championship Moto3: “Het was een zeer natte baan maar ik voelde me goed. Ik reed al gauw op de zestiende plaats en wist zelfs naar de dertiende plaats te rijden. Ik reed op m’n uiterste kracht maar het was echt super. Helaas werd de motor toen veel te heet met temperaturen boven de 100°C waardoor ik gas terug moest nemen. Uiteindelijk kwam ik als vijftiende over de finish en heb ik mijn eerste Junior Moto3 World Championship punt te pakken. We zijn heel tevreden met dit mooie begin van het seizoen. Vooral omdat we de hele winter alleen maar op de Supermoto hebben getraind en niet op de Moto3 is dit een mooi resultaat. De KTM had eigenlijk sinds november niet meer gelopen maar ondanks dat reden we donderdag al een seconde sneller dan ons eigen record. Ik kijk nu erg uit naar de volgende race over drie weken in Valencia.”

De European Moto2 races werden gewonnen door voormalig World Supersport en Moto2 Grand Prix coureur Niki Tuuli en Alessandro Zaccone.

Het volgende FIM CEV Repsol evenement is in het weekend van 26, 27 en 28 april op het Ricardo Tormo Circuit in Valencia.