Nederlands podium in IDM Supersport 300 en Team Hirschi winnen IDM Zijspannen op Lausitzring

413
1, 2 en 3 voor Nederland in de IDM Supersport 300 klasse met Meuffels, Dunnik en Velthuizen | Foto credit: Tiny Kolsters

Een volledig Nederlands podium na afloop van de eerste IDM Supersport 300 wedstrijd op de Lausitzring met Koen Meuffels, Rick Dunnik en Colin Velthuizen. In de IDM Zijspannen ging de winst naar Andreas Nussbaum en Manuel Hirschi. John Smits en Gunter Verbrugge kwamen als derde over de finish.

IDM Supersport 300

Gastrijder Koen Meuffels wist de pole position te veroveren in de IDM Supersport 300 klasse. De KTM-coureur gebruikt dit raceweekend als training voor de komende World Supersport 300 wedstrijden. Rick Dunnik komt ook sterk voor de dag met zijn Yamaha R3 op de Lausitzring. Na de eerste kwalificatie stond Dunnik eerste en na de tweede sessie twee, waardoor we een Nederlandse één-twee op de grid hadden. Micky Winkler plaatste zich als derde voor de wedstrijd gevolgd door Colin Velthuizen, David Kuban en Toni Erhard.

Zaterdagmiddag werd de eerste race van het weekend verreden. Na de start ontstond er een kopgroep van tien rijders, waarbij Meuffels en Dunnik het meeste kopwerk voor hun rekening namen. In de loop van de wedstrijd dunde de kopgroep uit naar zeven rijders; Erhard viel uit, Winkler zakte terug en Max Schmidt crashte. In de slotfase wisten Meuffels en Dunnik zich iets los te rijden van de vijf anderen uit de voorste groep. Dunnik passeerde Meuffels in de laatste ronde. Het zou aankomen op het laatste rechte stuk naar start en finish. Meuffels was net iets eerder (0.092 seconde) bij de eindstreep en won voor de race voor Dunnik.

Daarachter wist Velthuizen zich op te werken naar een derde plaats, waardoor er een volledig Nederlands podium ontstond na de eerste IDM Supersport 300 race van het seizoen 2019. Tom Bramich werd vierde gevolgd door Angelo Licciardi, Kuban en Troy Beinlich. Ruben Bijman reed een vrij eenzame race en kwam als negende over de finish. De 13-jarige Melvin van der Voort eindigde in zijn eerste IDM Supersport 300 race voor het SWPN Junior Team als tiende. Roy Voermans was met een elfde plaats de zesde Nederlander die punten wist te scoren.

IDM Zijspannen
In de IDM Zijspannen wordt er dit jaar gecombineerd gereden met 600cc en 1000cc spannen, scoort rijdt iedere categorie wel voor zijn eigen klassement en punten. Tim Reeves met Mark Wilkes (600cc) waren het snelste na de eerste kwalificatie, maar hun tijd werd in de tweede kwalificatie verbeterd door John Smits met Gunter Verbrugge (1000cc). Lange tijd leek Smits Racing af te stevenen op de pole position, totdat in de slotfase de Zwitserse combinatie van Andreas Nussbaum met Manuel Hirschi (1000cc) 0.005 seconde onder de tijd van Smits-Verbrugge dook. Bennie Streuer met Kevin Rousseau (600cc) waren vijfde na de eerste kwalificatie. Streuer had zaterdag een flinke griep te pakken, waardoor hij zowel in de tweede kwalificatie als wedstrijd niet van start kon gaan.

Nussbaum-Hirschi pakten zaterdag aan het begin van de avond (start 18:20 uur) de leiding na de start voor Smits-Verbrugge. De twee combinaties bleven in de beginfase vrij kort bij elkaar, maar in de loop van de race bleken Nussbaum-Hirschi sterker. Smits-Verbrugge kregen in de slotfase bezoek van Reeves-Wilkes, die op weg waren naar de winst in de 600cc klasse. Smits en Verbrugge kwamen na hun goede race uiteindelijk als derde over de eindstreep en werden daarmee tweede van de 1000cc klasse. Josef Sattler met Uwe Neubert en Markus Schlosser met Marcel Fries werden tweede en derde in de 600cc categorie. Maar er mocht nog een Nederlandse combinatie naar het podium, want Hilbert Talens met Frank Claeys werden met hun zevende plaats derde in de 1000cc klasse. Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal werden negende (5e 1000cc) en Jord Klok en Kevin Kolsch finishten als twaalfde (7e 1000cc). Ilse de Haas en Ferry Segers behoorden halverwege de race helaas tot de uitvallers, toen zij hun span de pitstraat instuurden.

Zondagmiddag staat de tweede race voor de IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen op het programma.