Nederlandse wereldtitel een feit: Wordt het Buis of Deroue?

349
jeffrey-buis
Jeffrey Buis (6) en Scott Deroue (95) | foto© Kawasaki Racing

Jeffrey Buis en Scott Deroue zijn in een hevige onderlinge strijd verwikkeld. Niet zomaar een strijd, beide Nederlanders gaan over ruim een week namelijk onderling uitmaken wie zich de 2020 wereldkampioen mag noemen in het FIM Supersport 300 World Championship. Hoe bijzonder is dat?

Het FIM Superport 300 World Championship staat bekend om zijn grote startveld, close racing en spannende gevechten die vaak pas op de finish beslist worden. Om je staande te weten houden in dit veld dien je niet alleen beschikken over flinke dosis talent, maar ook over lef, tactisch inzicht en ben je als laatste ook vaak net dat kleine beetje geluk nodig. Allemaal facetten waarmee je hebt te dealen als coureur, maar daar komt dit seizoen misschien nog wel een heel belangrijk aspect bij vanwege de uitbraak van het coronavirus en de daarbij behorende vernieuwde kalender. Het feit dat er twee races per weekend worden verreden, de raceweekenden elkaar in korte tijd opvolgen kun je je als coureur simpelweg geen misstappen en eventuele blessures veroorloven.Na zes verreden raceweekenden en twaalf races zijn de kaarten redelijk geschud en zijn het MTM Kawasaki Motoport duo Jeffrey Buis en Scott Deroue de enige twee nog overgebleven kandidaten voor de wereldtitel. Waren er afgelopen weekend voorafgaand aan de voorlaatste ronde van het seizoen in Magny Cours in theorie nog vier kandidaten over voor de titelstrijd, door het sterke optreden van Buis en Deroue moesten Unai Orradre en Bahattin Sofuoglu afhaken – iets dat eigenlijk ook gold voor de Spaanse jongedame Ana Carrasco maar op voorhand was al bekend dat zij vanwege een ernstige rugblessure dit seizoen niet meer in actie zal komen.

Zondagmiddag in Magny Cours werd dus duidelijk dat de wereldtitel in ieder geval in Nederlandse handen zal gaan komen en dat MTM Kawasaki Motoport – naast het feit dat Kawasaki de constructeurs titel al binnen heeft gehaald en het team al de titel als team in de wacht heeft gesleept – hoe dan ook de 2020 wereldkampioen in het FIM Supersport 300 World Championship binnen haar gelederen heeft.

Buis finishte afgelopen weekend op het Circuit de Nevers Magny-Cours voor Deroue tijdens beide races van de Pirelli French Round. Met een overwinning in Race1 en een tweede plaats in Race2 vergrootte de coureur uit het Overijsselse Steenwijkerwold zijn leidende positie op zijn teamgenoot tot 28 punten. Dit betekent dat Buis over ruim een week tijdens de afsluitende ronde van het kampioenschap in Estoril al op zaterdag in Race 1 het karwei kan klaren. Eindigt Buis in deze eerste race van het weekend voor Deroue of verliest hij minder dan 3 punten op zijn teamgenoot dan is de titelstrijd beslist en mag de pas 18-jarige Buis zich voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen noemen.

jeffrey-buis
Scott Deroue (l) en Jeffrey Buis (r) | foto© Kawasaki Racing

Deroue zal er echter alles aan willen doen om de titelstrijd tot op het laatste moment spannend te houden en zich op zaterdag nog niet gewonnen willen geven. De coureur uit Nijkerkerveen is een bijter, ervaren en was er in tegenstelling tot Buis al een aantal keren eerder heel dichtbij. Deroue, die dit seizoen voor het vierde seizoen op rij is in de klasse, eindigde in 2017 en 2018 als derde in de eindstand, in 2019 zelfs als tweede en is er veel aan gelegen om dit seizoen de kroon op zijn werk te zetten.

Kortom, Buis en Deroue zullen ook in Estoril beiden hun sterke optredens van de voorgaande races voort moeten zetten. Een klein foutje tijdens de trainingen en kwalificatie kan in deze sterk bezette klasse grote gevolgen hebben, dat hebben we al eerder gezien dit seizoen.

Maar hoe dan ook, het Wilhelmus zal in Estoril sowieso te horen zijn……de enige vraag is of dit zal zijn met Buis of Deroue op de hoogste trede van het podium en met de 2020 wereldtitel op zak.

Prijsvraag
De komende dagen zullen we een leuke poll & prijsvraag op Racesport.nl publiceren waar de Nederlandse fans kunnen stemmen op hun favoriete kandidaat voor de 2020 wereldtitel. De drie deelnemers aan de prijsvraag die de juiste wereldkampioen hebben voorspeld en

het dichtst in de buurt komen van het puntentotaal van beide heren kunnen een prachtige prijs tegemoet zien welke beschikbaar zijn gesteld door Kawasaki Nederland.

 

Handige links Pirelli French Round 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App