Nicky Hayden in Aragon terug in MotoGP als vervanger van Jack Miller

416
hayden
Nicky Hayden | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Nadat zijn MotoGP optreden in Silverstone op het laatste moment niet doorging lijkt het er toch op dat Nicky Hayden komende week alsnog in actie gaat komen als MotoGP coureur.  De Honda WorldSBK Team coureur gaat zo goed als zeker als vervanger optreden van de geblesseerde Jack Miller binnen het Estrella Galicia 0,0 MarcVDS Team.

Op maandag voorafgaand aan de British Grand Prix in Silverstone werd Nicky Hayden door Honda gevraagd om naar Silverstone te komen om de plaats in te nemen van de geblesseerde Jack Miller binnen het Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Team.  De Australiër wilde echter van geen wijken weten en tegen beter weten in toch deelnemen waarna een vreemd gesteggel achter de schermen ontstond.Ondanks dringend advies van zowel zijn team als ook van Honda zwaaide Miller vervolgens met een medisch rapport van een externe arts – de Australiër liet op donderdagmiddag nog opnieuw foto’s maken van zijn tijdens een crash in Oostenrijk gebroken ruggenwervels – waarin stond dat hij fysiek in staat was om te rijden. Het team en de verantwoordelijk mensen van Honda wezen Miller er vervolgens keer op keer op dat, mocht hij opnieuw vallen en zijn rug blesseren, dat de kans op blijvend letsel aanzienlijk was.

Hoe dan ook, Miller stapte op vrijdagochtend op en Hayden ging onverrichter zake en zonder een meter te hebben gereden huiswaarts.

Na de eerste training in Silverstone bleek al dat niet de rug – ondanks dat het nog steeds wel een riskante onderneming was aangezien hij eigenlijk absoluut niet mocht vallen waarbij hij zijn rug opnieuw zou blesseren – maar een tweede breuk in zijn hand het grootste probleem te zijn. De Australiër hield zich echter opnieuw sterk, dit ondanks dat zijn hand heel opgezwollen, bont en blauw en pijnlijk was. Ondanks dit alles hield Miller het vol gedurende het weekend.

Na enkele dagen rust stapte de Honda coureur vervolgens vorige week vrijdag in Misano gewoon weer op tijdens de GP TIM di San Marino e della Riviera di Rimini. Na twee trainingsdagen bleek de koek op zondag echt helemaal op en moest de fanatieke MotoGP coureur dan echt opgeven. Miller starte niet meer tijdens de warm-up en de race en naar nu blijkt is deelname aan de volgende Grand Prix in Aragon komend weekend ook uitgesloten.

Op zaterdagmiddag tijdens de Pirelli German Round op de Eurospeedway Lausitz vroegen we Nicky Hayden persoonlijk of dit betekende dat hij de komende dagen  af zal reizen naar het Motorland Aragon circuit om Miller te vervangen. De Honda WorldSBK Team coureur beantwoorde deze vraag met een volmondig ja.

“Het klopt inderdaad dat ik naar Aragon ga en het is wel de bedoeling dat het er nu echt van gaat komen. Ik kan op dit moment nog niet zeggen dat het 100% rond is, maar het lijkt er zeker op dat ik op Motorland Aragon Miller ga vervangen en eenmalig terug zal keren in de MotoGP categorie. Nee, dat wil ik er nog wel even heel duidelijk bij zeggen, het gaat om een invalbeurt en ik heb geen enkele ambities om weer als vaste deelnemer actief te zijn in de MotoGP klasse. Het World Superbike paddock is mijn thuis, en ik heb het hier momenteel heel erg naar mijn zin. De komende dagen hopen we nog een laatste paar kleine details rond te maken alvorens er een officiële bevestiging zal komen.”

Hayden wist zich zaterdag op het Lausitzring circuit als derde te kwalificeren voor de twee dit weekend te verrijden World Superbike race. Zaterdagmiddag sloot de teamgenoot van Michael van der Mark de eerste race van het weekend af met de derde plaats, Zondagmiddag om 13:00 uur staat de tweede race op het programma.