Het is officieel, voormalig MotoGP wereldkampioen en huidig World Superbike coureur Nicky Hayden zal komend weekend op het Motorland Aragon circuit de plaats innemen van de geblesseerde Jack Miller binnen het Team Estrella Galicia 0,0 Marc VDS. Dit nieuws heeft het Belgische Moto2 team maandagochtend officieel bekend gemaakt.

In Silverstone ging het op het laatste moment niet door, maar komend weekend tijdens de Grand Prix op het Motorland Aragon Circuit zal Nicky Hayden definitief terugkeren naar het kampioenschap en de klasse waarin hij in 2006 de wereldtitel wist te behalen.

Hayden zal Jack Miller’s Honda RC213V gaan bemannen, de Australiër ondervind teveel hinder van zijn in Oostenrijk opgelopen blessures. Was het in Silverstone nog de rug – Miller brak bij de crash op de Red Bull Ring drie ruggenwervels – momenteel zorgen de twee breuken in zijn rechterhand voor de grootste problemen.

Nadat Miller in Silverstone groen licht kreeg van de artsen om te rijden bleek al snel dat niet de rug maar de rechterhand het probleem was. Miller besloot, ondanks een flink opgezwollen en pijnlijke hand, toch door te zetten en maakte het weekend in Silverstone gewoon af, en begon een week later vol goede moed aan het weekend in Misano. Na twee trainingsdagen bleek de koek echt op en ging het niet meer, de Australiër moest zich gewonnen geven en afzien van deelname aan de wedstrijddag.

De inspanningen gedurende het weekend in Silverstone en Misano hebben het genezingsproces zeker geen goed gedaan. De blessure zal sneller genezen met rust en de Australiër heeft dan ook van Honda en het  Team Estrella Galicia 0,0 MarcVDS management het vriendelijke maar doch dringende verzoek gekregen deze rust te gaan nemen.

Door nu rust te nemen hopen alle partijen dat Miller er volgende maand tijdens de drie overzeese Grand Prix weekenden in Japan, Maleisië en Australië weer bij kan zijn.

Hayden brengt komend weekend een schat aan ervaring mee naar het Team Estrella Galicia 0,0 Marc VDS. De populaire Amerikaan kwam van 2003 tot en met het seizoen 2015 uit in de MotoGP klasse waar hij in maar liefst 216 races van start ging. Van deze wedstrijden wist hij er 3 te winnen en eindigde hij 25 keer op het podium. Het grootste hoogtepunt voor Hayden is ongetwijfeld het behalen van de wereldtitel in het seizoen 2006, een titelstrijd die tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen in Valencia werd beslist na een bijzondere maar bloedstollend spannende race waarin zowel Hayden als ook Rossi vooraf nog kans maakten op de titel.

Nicky Hayden:

“Allereerst wil ik natuurlijk Jack een snel en voorspoedig herstel wensen. Hij is een maatje van mij en een rijder waar ik heel erg in geloof, dus hopelijk verloopt het hersteld snel zodat hij binnenkort weer zijn potentieel kan laten zien. Hij moet nu eerst zorgen dat hij weer fit wordt zodat hij weer kan pijnvrij kan rijden. Dit is een bijzondere situatie voor mij, ik ben in mijn carrière nog nooit voor iemand ingevallen. Maar ik heb een goede verstandhouding met Honda en toen het idee ontstond stonden zij gelijk achter me en ook Ten Kate gaf me hun zegen, dus het mooi om te kunnen gaan en een ander Honda team voort te kunnen helpen. Voor mij is het alleen een mooie kans om te doen en plezier te hebben. Ik probeer altijd, overal en zoveel als mogelijk op een motor te rijden en ik zou sowieso voor de TV de races bekijken, dus ik kan net zo goed gaan, zelf rijden en plezier hebben. Ik weet dat de MotoGP niet een plaats is waar het altijd even makkelijk is om plezier te hebben, maar ik heb veel te leren omdat het niveau zo hoog is en het iets anders is dan een wandeling in het park. Ik heb niet eerder op deze machine gereden, de banden en de electronica zijn ander, maar ik heb inmiddels de nodige ervaring en ik krijg opnieuw een kans in de MotoGP, iets dat voor mij persoonlijk geweldig is. Ik wil Team Estrella Galicia 0,0 Marc VDS bedanken voor deze mogelijkheid en Ten Kate en mijn sponsors dankzeggen voor hun steun en toestemming.”

Gran Premio Movistar de Aragón wordt van 23 t/m 25 september verreden op het Motorland Aragon circuit, een 5,1 km lang circuit gelegen in het Noorden van Spanje.