Nieuw in 2020: Northern Talent Cup, the road to MotoGP

491
northern-talent-cup
Herman Tomczyk, ADAC Sports President, met Dorna CEO Carmelo Ezpeleta (C) en Pit Beirer, KTM Motorsports Director (R) | foto© Nico Schneider

Dorna Sports heeft zaterdag op de Sachsenring bekend gemaakt dat er in 2020 een nieuwe wegracecompetitie van start zal in het kader van het Road to MotoGP programma; de Northern Talent Cup.

In 2020 zal de Northern Talent Cup in het leven worden geroepen met als doel om jonge talentvolle coureurs uit Noord- en Midden-Europese landen een kans te geven om hun droom om een professioneel motorcoureur te worden te kunnen verwezenlijken. De Northern Talent Cup is de perfecte opstap tussen de nationale kampioenschappen en de FIM CEV Repsol en/of Red Bull MotoGP Rookies Cup.

De Northern Talent Cup is een competitie waarin de organisatoren zich ten doel gesteld hebben om voor de jonge talenten uit Noord- en Midden Europa een hechte competitie te creëren waarin de kosten zo laag mogelijk worden gehouden en men middels een acceptabel budget de volgende stap kan maken in hun carrière. Veel coureurs zijn momenteel gedwongen om naar de andere kant van Europa te reizen om op een vergelijkbaar niveau te kunnen concurreren, maar het NTC wil ervoor zorgen dat de jonge coureurs gemakkelijker naar hun raceweekenden kunnen reizen, waardoor meer jonge rijders uit deze regio hun talenten kunnen tonen in een competitieve raceklasse.

De Duitse ADAC zal het nieuwe initiatief ondersteunen en zal drie belangrijke aspecten voor het NTC verzorgen: technische controle, één van de twee rijderscoaches en een lid van de Race Direction. Daarnaast komt er een einde aan de huidige de ADAC Junior Cup

en wordt het NTC vanaf 2020 de enige referentie voor coureurs uit Noord- en Midden Europa. Dorna zal tijdens alle rondes aanwezig zijn met een rijderscoach (Daniel Ribalta), een ander lid van de Race-directie en een evenementencoördinator.

Teams en coureurs
De Northern Talent Cup wordt een serie van teams en coureurs, waarbij de succesvolle European Talent Cup als blauwdruk wordt gebruikt. De limiet voor inschrijvingen voor het eerste jaar is 24 coureurs (tussen 12 en 17 jaar). Iedereen (alle nationaliteiten) kan zich aanmelden, maar de Cup is in eerste instantie opgezet voor coureurs uit Noord- en Midden-Europa – de kalender is daarop afgestemd om de reiskosten te verlagen.

Minstens één van de topcoureurs uit het NTC zal het jaar erop deelnemen aan de Red Bull MotoGP Rookies Cup en minstens twee van hen worden uitgenodigd voor het Red Bull MotoGP Rookies Cup-selectie evenement.

Technische aspecten
Northern Talent Cup coureurs zullen gebruik maken van een KTM 250-standaard machine. Deze machines hebben allemaal exacte dezelfde specificatie, een specificatie die onder toeziend oog van KTM gelijk moet blijven. Coureurs die zich voor het eerste seizoen hebben ingeschreven, krijgen korting op hun eerste te kopen kit (inclusief de motor en een aantal reserveonderdelen). Uitsluitend standaardonderdelen zijn toegestaan en ook de set-up van de motor zal eenvoudig zijn om de operationele kosten in de hand te houden. Bovendien ligt deze nieuwe KTM machine binnen de geluidslimieten die op veel Midden-Europese circuits zijn vastgesteld, zodat de coureurs ook buiten de georganiseerde evenementen om kunnen blijven testen.

Er komt één leverancier voor de banden, brandstof en smeermiddelen, die alle gratis (in vooraf bepaalde hoeveelheden) aan de deelnemers worden aangeboden.

De kalender
Het NTC telt twee races per weekend, evenals minimaal twee vrije trainingen en een kwalificatiesessie. De tijd op het circuit is afhankelijk van het evenement, maar het maximaliseren van de tijd is een belangrijke prioriteit voor de organisatie, dit om de coureurs zoveel mogelijk tijd te geven om te leren en hun vaardigheden aan te scherpen.

De voorlopige kalender bestaat uit een zeven ronden, voorafgegaan door een test in (hoogstwaarschijnlijk) Oschersleben. De locaties die gepland zijn voor de NTC-raceweekenden zijn momenteel:

 • TT Circuit Assen (WorldSBK)
 • EuroSpeedway Lausitz (IDM)
 • Oschersleben (German Speedweek)
 • Sachsenring (MotoGP)
 • Automotodrom Brno (MotoGP)
 • Red Bull Ring (welk evenement is nog niet bekend)
 • Hockenheimring (IDM)

Logistiek en kosten
Hoewel het NTC een competitie zal zijn waarin zelfstandige teams actief zullen zijn, zal Dorna hen ruimte bieden in de NTC-tent zodat zij zich geen zorgen hoeven te maken over de logistiek op locatie. Dorna leent hen ook een gridtrolley, een gereedschapskist en pitboards voor gebruik tijdens alle evenementen.

KTM zorgt voor ondersteuning op locatie en verkoop van reserveonderdelen op elk evenement.

De teams zijn alleen verantwoordelijk voor het volgende:

 • Inschrijfgeld + licentie
 • Aankoop van de motor + reserveonderdelen
 • Het vervoer van hun motorfietsen naar elk evenement
 • Reiskosten voor de rijder + team
 • Technische uitrusting voor de coureur

Meer info: www.northerntalentcup.com

 

Handige links HJC Helmets Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App