NK Classics: Bakker en van Dijk winnen beiden een NK-race op Spa…

340
nk-classics
NK Classics - Spa Francorchamps | foto© Ernst Hagen

Tijdens de ‘Bikers’ Classics’ op Spa-Francorchamps afgelopen weekend heeft Jan Frank Bakker de eerste, ingekorte NK Classics wedstrijd gewonnen en was Lex van Dijk het snelst tijdens de tweede race.

Op het fraaie en dit keer warme en zonnige circuit in de Belgische Ardennen waren er in een overvol programma met zo’n 600 deelnemers in totaal twee wedstrijden voor de KNMV Classics geregeld.De CMRCH rijders, tezamen met de IHRO en de Belgische CRMB coureurs…In totaal maar liefst 72 deelnemers aan de start uit diverse Europese landen.

Trainingen:
De eerste training is op vrijdagmiddag om 12.45 uur. Het is zeer zonnig en 24 graden. Na twee rondjes gaat Ernst Hagen al richting paddock met brandstoftoevoerproblemen. (Geen tijd gezet.)

Lex van Dijk komt twee ronden later ook naar binnen, maar heeft dan al een knappe tijd achter zijn naam. Ook Jan Koning (carburatie) en Guust van Gool (achterrem) komen vroegtijdig de pits binnen.

Uitslag: Van de NK-rijders is Lex van Dijk de snelste, vlak voor Jan Frank Bakker, Luca Bettini en Gerard van den Brom. Ton Groot is vijfde.

De tweede kwalificatie is pas in de avond en begint een kwartier later i.v.m. een rode vlagsituatie. (19.50 uur) Het is nog steeds behoorlijk warm, met zo’n 27 graden. Roel Pasop valt uit na drie ronden en Ernst komt in de vijfde ronde naast de baan tot stilstand met een kortsluitingsprobleem… (in de motor…)

Uitslag na twee trainingen en tevens startopstelling: Jan Frank Bakker is het snelst met een tijd van 3.03.6. Lex van Dijk staat tweede in 3.05.1. Luca Bettini is derde en Gerard van den Brom vierde. De vijfde plek is voor Ernst Hagen, gevolgd door Ton Groot, Guust van Gool, Leo Molenaar en Roel Pasop.

Race 1:
Op zaterdag, rond 14.55 uur, is de start van de eerste wedstrijd. Door samenvoeging van andere klassen krijgen de Classics er een raceronde bij, dus zeven i.p.v. zes is de planning…Hans de Wit komt niet aan de startstreep na de opwarmronde en Luca Bettini laat de Paton afslaan en moet vanuit de pitstraat starten. Leo Smids haakt af met een verbrande koppeling.

De start gaat verder goed en na een ronde komt Lex van Dijk als eerste door, gevolgd door Jan Frank Bakker en Ernst Hagen. Dan Ton Groot, Gerard van den Brom en Leo Molenaar.

Guust van Gool op plek zeven en dan Roel Pasop, Henk Nebbeling en Jan Koning.

In de tweede ronde gebeurt er ineens van alles… Het meest ernstig is een valpartij in de hairpin van ‘La Source’, waarbij Luca Bettini en Ton Groot betrokken zijn. Er is een rode vlagsituatie, dus de race is over.

Luca en Ton worden naar het ziekenhuis gebracht… Later blijkt Ton kwetsuren aan ribben en schouderbanden te hebben.., bij Luca valt de fysieke schade gelukkig mee.

Er wordt niet meer herstart… Zondagmorgen om 9.00 uur zal er een nieuwe race zijn over vier ronden.

Bij de nieuwe start is iedereen goed weg.., alleen Lex wat minder. Jan Frank ligt bij de eerste doorkomst op kop, gevolgd door Ernst, Lex, Guust, Leo M. en Gerard. Daarachter Roel, Henk, Jeroen de Jager en Jan Koning.

Jan Frank blijft op kop maar Lex is Ernst gepasseerd en ligt bij de volgende doorkomst dus tweede. Achter Ernst zit Gerard nu op plek drie, voor Guust, Roel, Leo en Henk. Jeroen en Jan maken de top tien vol.

In de resterende twee ronden weet Lex het gat naar Jan Frank nog een heel stuk te dichten. Ernst rijdt wat eenzaam op plek drie, daar het gat naar Gerard c.s. ook redelijk van afmeting is.

Jan Frank wint deze sprint-race en heeft nog maar een halve seconde voorsprong op Lex, die de snelheid van de Suzuki TR hier goed weet te benutten. Ernst wordt op flinke afstand derde en Gerard volgt zeven tellen later. Guust vijfde en Roel zesde.

Leo M. pakt de zevende stek en wordt gevolgd door Henk, Jeroen, die eerste 350-er is en Jan. Hans de Wit is elfde en Leo Smids en Jaap Jan den Boer sluiten de rij.

Race 2:
Op zondag start de tweede wedstrijd zo’n drie kwartier later vanwege (alweer) een rode vlagsituatie (olie op de baan) in een voorgaande klasse. Rond 13.00 uur vindt het vertrek nu plaats, met inmiddels alweer een temperatuur van 28 graden en veel zon..!

Bij de start is iedereen goed weg, al zijn er achterin wat rijders ál te voortvarend, dus vals, vertrokken… Lex laat er dit keer geen gras over groeien en ligt bij de eerste doorkomst op kop, gevolgd door Jan Frank, Ernst, Gerard, Guust en Roel. Daarachter jagen Leo M., Henk, Jeroen en Jan.

Bij de tweede doorkomst heeft Lex al een gat geslagen richting Jan Frank, Ernst, Gerard, Guust en de rest van het peloton. Vooraan is het een beetje een saaie race, met Lex die steeds verder uitloopt op Jan Frank en Ernst die op zijn beurt slechts Jan Frank in het zicht kan houden…

Hierachter is wel volop strijd tussen Guust en Gerard, die weer afstand hebben genomen van Roel. Leo wat eenzaam op plaats zeven, evenals Henk daar weer een stuk achter.

De wedstrijd wordt in de vijfde ronde stilgelegd vanwege wederom een rode vlag… (valpartij in ‘La Source’) en de doorkomst na vier ronden is tellend…

Winnaar is Lex, die er ook nog een snelste ronde van 3.01.7 heeft uitgeperst, voor Jan Frank en Ernst als derde. Guust vierde, voor Gerard en Roel. Leo M. zevende, gevolgd door Henk en Jan. Jeroen tiende en tevens eerste 350-er.

Hans de Wit elfde voor Leo Smids (2e 350-er). Jaap Jan dertiende en rode lantaarndrager…

Het was een mooi maar roerig weekend… Sterkte gewenst aan Ton..!

Volgende races op Chimay; 20-22 juli..!