NK Classics: Beltman naar dubbele winst in Chimay

458
marc-beltman
Marc Beltman (98) en Jan Frank Bakker (21) - Chimay | foto© Ernst Hagen

Op het roemruchte stratencircuit van Chimay in België wist Marc Beltman zijn terugkeer bij de Classics direct succesvol te maken, door beide races te winnen, voor Jan Frank Bakker die tweemaal tweede werd.

De 25e editie van de ‘Competitions de motos classique’ op het oude doch uiterst sfeervolle circuit in de mooie zuidelijke Belgische Ardennen vond afgelopen weekend plaats onder warme en voornamelijk zonnige omstandigheden… Alleen een buitje precies voor de start van de gezamenlijke eerste IHRO/NK race op zaterdagavond bracht behoudens enige verkoeling ook een wat verhoogde moeilijkheidsgraad op het toch al niet eenvoudige parcours.

Een groot startveld, met maar liefst 43 rijders, waarvan iets minder dan de helft uit NK Classic rijders bestaat. Grote afwezige is Lex van Dijk, de leider in de tussenstand, hij houdt niet zo van stratencircuits…

Trainingen:
Op vrijdagmiddag vindt de eerste training plaats rond 18.00 uur. Het heeft wat gedreigd met regen en hoewel er wel wat druppels gevallen zijn, is het droog. Jan Brouwer komt de pits binnen, maar kan door. Rob van Teulingen krijgt de zwarte vlag vanwege olie-lekkage.

Na vier ronden komt Guust van Gool binnen met een gescheurde uitlaatbocht aan de Norton.

Uitslag NK-rijders: Marc Beltman snelste, gevolgd door Jan Frank Bakker en Ernst Hagen, op de voet gevolgd door Gerard van den Brom. Hierachter Roel Pasop en André Huijgen.

De tweede training is op zaterdag en gaat rond 13.30 uur van start.

Rob van T. komt reeds na een ronde binnen en gaat terug naar de paddock. Ook Harry Nab komt binnen met de Jawa en stopt ermee.

Uitslag na twee trainingen en tevens startopstelling: Marc Beltman heeft zijn tijd nog eens flink aangescherpt naar 2.01.7 en staat daarmee op de eerste plaats. Jan Frank Bakker tweede voor Ernst Hagen en Gerard van den Brom. Roel Pasop is vijfde, gevolgd door Guust van Gool en Henk Nebbeling. Achtste plaats voor André Huijgen, voor Jan Brouwer en Hans de Wit.

Harry Nab eerste 350-er op plek elf, maar kan niet meer starten vanwege vastloper…

Een wijziging in het tijdschema bepaalt dat de eerste wedstrijd nog op deze zaterdag verreden gaat worden..!

Race 1:
Door wat rode vlagsituaties gaat de eerste race over zeven ronden pas rond 18.30 uur van start. Prompt een regenbuitje bij de opstelling in het ‘parc fermé’  en de opwarmronde. Het maakt de race er niet eenvoudiger op…

Bij de start is iedereen desalniettemin goed weg en Marc Beltman komt na de eerste ronde als eerste door. Jan Frank ligt tweede, vlak voor Ernst. Daarna Gerard, Roel, Andre. Hans de Wit ligt zevende, gevolgd door Leo Smids en Alex Siertsema.

Guust komt niet door vanwege een bobine-probleem en ook Rob valt uit met een koppeling die het niet meer doet. Marc kan goed met deze wat gladde omstandigheden omgaan en houdt de kop. Hij loopt iedere ronde wat uit.

Wel is er de eerste ronden wat strijd om plaats twee tussen Jan Frank en Ernst, maar laatstgenoemde moet uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Jan Frank. De volgorde vooraan verandert dan niet meer. Wel loopt Jan Frank weer in op Marc. Hierachter is meer strijd en wordt er van plaats gewisseld tussen o.a. Hans de Wit en Leo Smids.

Uitslag na zeven ronden: Marc eerste, gevolgd door Jan Frank op iets meer dan een seconde. Derde podiumplek voor Ernst. Gerard is vierde, voor Roel en André. Zevende is Leo Smids, die tevens eerste 350-er is. Hans achtste, voor Alex, Jan Brouwer en No Scholl. Leo Poot is twaalfde en Jan Koning sluit de groep.

Race 2:
De tweede wedstrijd gaat zondag met enige vertraging rond 11.30 uur van start en telt eveneens zeven ronden. Het is zonnig en warm, de vertraging werd veroorzaakt door enige reparatie in de laatste chicane, waar nu een olijk ogend rijtje pionnen voor enige veiligheid moet zorgen.

Iedereen is goed weg bij de start. Van de NK rijders komt Marc weer als eerste door met de Beck BMW gevolgd door de ABSAF van Jan Frank en de Honda/4 van Ernst. Gerard, ook Honda/4, voor de Triumph van Roel en de Honda/4 van Henk. De Norton met Guust op plaats zeven, gevolgd door de Suzuki van André, de Norton van Ben Mensink en de BSA van Jan Brouwer.

Bij de volgende doorkomst is het wederom Marc op kop en Jan Frank tweede. Ernst heeft zich flink verremd voor de laatste bocht en moet erg wijd… Gerard zit nu weer vlak achter hem en daarachter Guust, Henk, André en Jan B. die Ben voorbij is. Rob van T. is uitgevallen. Ook Alex valt stil, naast de baan met een carburateur die ernaast hangt.

Marc blijft op kop en wordt zelfs ‘overall’ winnaar, in dit toch sterke veld. Jan Frank eindigt als tweede en Gerard is Ernst gepasseerd en wordt derde. Laatstgenoemde had nog een hachelijk momentje met een door de lucht vliegende pilon in de laatste chicane…

Roel wordt vijfde, voor Guust, Henk en André. Jan B. negende en Jan K. maakt de tien vol. Hierachter finishen Ben, Hans en No Scholl. Leo S. en Leo P. sluiten de rij.

Het was een mooie race, met een uitstekende winnaar en veel inhaalacties, vooral in het achterveld.

Leo Smids is reeds 350cc kampioen van de CMRCH..!!

Tussenstand NK: 1
1. Jan Frank 216 punten,
2. Ernst 195
3. Lex 180

Volgende race: Gedinne (B), in het weekend van 24-26 augustus…

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl