NK Classics: Beltman oppermachtig in Gedinne…

593
marc-beltman
Marc Beltman | foto© Ernst Hagen

Tijdens de ‘Belgian Classic Trophy’ op het roemruchte circuit van Gedinne heeft Marc Beltman met de Becks BMW beide wedstrijden weten te winnen.

Het prachtig gelegen, mooie, maar lastige stratencircuit in de zuidelijke Ardennen vormde afgelopen weekend het platform en het decor van een flink aantal ‘Classic’ races, waaronder het optreden van de NK rijders, wederom een combinatie van CMRCH en IHRO leden. Er is derhalve een totaal startveld van 37 rijders.

Trainingen:
De eerste tijdtraining begint vrijdag om 12.35 uur. Het is droog, bewolkt en rond 18 graden. Er wordt door velen nog wat behoedzaam gereden, zeker door degenen die hier voor het eerst rijden… Marc Beltman heeft er echter al aardig de vaart in en pakt gelijk de snelste tijd.

Jan Frank Bakker is van de NK mensen tweede, voor Gerard van den Brom, Ton Groot, Ernst Hagen en Rob van Teulingen.

De tweede training is rond 17.50 uur. Het is nog steeds bewolkt en er is wat meer wind. Na de eerste ronde komt Ton Groot niet meer door, hij is zijn aandrijfketting kwijt…

Verder geen uitvallers en de meesten zijn nu een aardig stukje sneller.

Uitslag na beide trainingen en tevens startopstelling:  Marc Beltman eerste, met een tijd van 2.27.3. Jan Frank Bakker tweede, gevolgd door Gerard van den Brom en Ernst Hagen. Rob van Teulingen knap vijfde, voor Ton Groot. Hierna volgen André Huijgen, Roel Pasop en Henk Nebbeling. Harry Nab maakt de top tien vol en is tevens eerste 350cc coureur met de Jawa.

Race 1:
Na een regenachtige nacht is het zaterdagmorgen weer droog, maar wel wat frisser. De start van de eerste race, over zes ronden, vindt plaats rond 14.25 uur  ‘s middags. Iedereen is goed weg.

Bij de eerste doorkomst ligt Marc al op kop, gevolgd door Jan Frank en Ernst. Hierachter jagen Gerard, Ton, Rob en André. Roel Pasop ligt achtste voor Henk Nebbeling en Roel Weijers.

De volgorde vooraan verandert voorlopig niet. Vanaf plaats zes veranderen de posities echter wel. Roel P. komt flink opzetten en wint twee plaatsen. Rob valt uit in de vijfde ronde met wederom olie-lekkage en Hans van de Starre valt hierna ook uit.

Vooraan weet Marc de wedstrijd met flinke voorsprong op de rest winnend af te sluiten voor Jan Frank. Bij het opkomen van het lange snelle stuk richting finish geeft de motor van Ernst er plots de brui aan en komt met flinke snelheid freewheelend richting de meet… Het is echter nog een heel eind en de snelheid wordt allengs minder… Honderd meter voor de streep wordt hij nog ingehaald door de voortbrullende van den Brom, die zo derde wordt.

Ernst weet nog net over de streep te sukkelen en de vierde plaats te pakken voor de aanstormende Ton. Roel P. wordt zesde, gevolgd door André, Henk en Alex Siertsema.

Leo Smids is eerste 350-er op de tiende stek, voor Roel Weijers en Ron Albertsma. Hans de Wit wordt dertiende en wordt gevolgd door Leo Poot en Sietze Douma.

Harry Nab krijgt na de laatste bocht een vastloper met zijn Jawa en moet zo zijn mooie negende plek inleveren. Hij komt nog wel duwend over de streep, maar wordt  derhalve zestiende, nog wel voor Jan Koning en No Scholl…

Kortom: een veelbewogen finish voor sommigen..!

Race 2:
De tweede wedstrijd over acht ronden gaat zondagmorgen reeds om 9.45 uur van start. Na een ijskoude nacht is de baantemperatuur nog behoorlijk laag.

Na de start is niet iedereen goed weg; Roel P. moet aangeduwd worden en start hierdoor als laatste. Hans de Wit is in de opwarmronde al uitgevallen met een onwillige motor.

Bij de eerste doorkomst ligt Marc op kop, gevolgd door Jan Frank en Ernst (op zijn reserve-motor). Ton ligt vierde, voor André, Rob en de minder goed gestarte Gerard. Hierachter Henk, Ron en Roel W.

Marc heeft veel haast en weet een gat te slaan met Jan Frank. De volgorde hierachter is nog hetzelfde. Gerard weet wel naar voren te komen, ten koste van Rob. No Scholl valt uit en een ronde later beleeft André een uiterst hachelijk moment wanneer na een leeggelopen band de Suzuki plotseling vrijwel stuurloos op hoge snelheid alle kanten (behalve de goede) op wil… Het loopt goed af…

Vooraan rijdt Marc eenzaam op de eerste plek, Jan Frank volgt op afstand en de wat grieperige Ernst denkt wat rustiger aan te kunnen doen, maar wordt prompt gepasseerd door Ton… Het gas moet dus weer helemaal open. Lang hoeft dit niet, want in dezelfde ronde verliest Ton wederom zijn ketting…

Marc komt na acht ronden als eerste over de streep, Jan Frank wordt tweede en Ernst alsnog onbedreigd derde… Gerard is opgeklommen naar de vierde plaats en Roel Pasop heeft in de laatste ronde de vijfde plek van Rob overgenomen.

Henk eindigt als zevende, voor Ron, Alex en Leo Smids. Leo Poot wordt elfde en hierna volgen Roel Weijers, Hans van de Starre, Sietze Douma en Jan Koning.

Jan Frank Bakker is op een haar na kampioen, de beslissing valt in Hockenheim over twee weken..!


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App