NK Classics: Beltman tweemaal naar winst in Hengelo

394
nk-classics-hengelo
Marc Beltman (10 gevolgd door Geoffrey Vreugdenhil (111) en Jan Frank Bakker (10 | foto© Henk Teerink

Op de fraaie Varsselring in het Gelderse Hengelo vonden tijdens de 52e Internationale Wegraces ook twee wedstrijden van de NK Classics plaats. Zowel in de sprintrace op zaterdag als de hoofdrace op zondag viel de eerste plaats ten prooi aan Marc Beltman op de Becks-BMW. De tweede plaats tweemaal voor Jan Frank Bakker en mocht ook Guust van Gool twee keer naar het podium voor plek drie.

Er was een groot startveld van 35 deelnemers. Vijf mensen hadden zich echter noodgedwongen afgemeld, waaronder Gerard van den Brom en Ernst Hagen door ziekte en Rob van Teulingen die zijn materiaal niet tijdig gereed had kunnen krijgen. Martin van Ellinckhuijzen die op Croix nog meereed voor het NK was wel aanwezig, maar vertoefde afgelopen weekend in het ‘praathuijs’ om verslag te doen…

Trainingen:
De eerste training start op zaterdagmorgen om 8.30 uur. Het is fris maar een flauw zonnetje doet dappere pogingen aan het firmament. Leo Poots’ Seeley G50 slaat af en hij gaat terug richting rennerskwartier. Ton Groot en Leo Smids komen na de eerste ronden de pits in, maar kunnen verder. Na vier ronden komt Marc Beltman even de pits in, maar ook hij kan verder. In de vijfde ronde valt de Suzuki van Lex van Dijk stil bij post 8.

Uitslag na deze eerste sessie: 1e Marc Beltman; 2e Jan Frank Bakker; 3e Noël Soudant; 4e Leo Molenaar; 5e Roel Pasop en 6e Lex van Dijk.

Veel rijders moeten flink sleutelen om de motor-boel weer klaar te krijgen voor de tweede kwalificatie en de eerste wedstrijd aan het eind van deze zaterdag.

Om 12.40 uur start de tweede training. Een aantal rijders komt te laat en vindt het ‘parc fermé’ inderdaad gesloten…Leo Smids zoekt na drie ronden de pits op evenals Marc Beltman. Lex van Dijk valt stil bij post 3 en heeft deze sessie geen tijd kunnen zetten. Veel rijders gaan wat eerder terug naar de paddock i.v.m. de later deze middag te verrijden sprintrace.

Race 1:
De sprintrace over 7 ronden start om 17.00 uur, helaas zonder Lex van Dijk die veel motorschade heeft door een gebroken krukas. Na een goede start zien we Jan Frank Bakker als eerste doorkomen na de eerste ronde, gevolgd door Marc Beltman, Noël Soudant en Ton Groot.

Bij de volgende doorkomst zit Marc op kop voor Jan Frank en is er al een gat naar de toch sterk opgekomen Guust van Gool op plaats drie. Hierachter volgen Roel Pasop, Noël Soudant en Ton Groot. Sietze Douma gaat richting rennerskwartier.

In de resterende ronden blijft Marc op kop en na de vijfde doorkomst blijkt dat Jan Frank echt heeft afgehaakt. Vervolgens eveneens een gat naar Guust op plaats drie, maar hierachter wordt nog wel steeds strijd geleverd en van plaats gewisseld. Noël valt in de zesde ronde uit met een kapotte Suzuki.

Marc Beltman wint deze sprintrace dus voor Jan Frank met Guust als derde op het podium. André Huijgen heel netjes op plaats vier, voor Leo Molenaar en de wat teruggezakte Ton Groot.

Roel Pasop is ook wat naar achteren geraakt en wordt zevende. Henk Nebbeling finisht als achtste, gevolgd door Hans van der Starre. Dirk Sebastiaan, nieuw bij de Classics, heeft zijn Suzuki op de tiende plaats binnengebracht.

Race 2:
Zondag start de hoofdrace over 9 ronden om 13.25 uur. Het is redelijk zonnig en een temperatuur rond 15 graden. Noël Soudant komt niet meer aan de start vanwege z’n ernstige motorschade.

De Ducati 350 van Richard van der Linden slaat na de ‘warm up lap’ af en hij verdwijnt vrij geruisloos richting rennerskwartier. Jan Koning valt achteraan om en wordt richting pits geduwd. De start verloopt na deze korte vertraging verder goed en Jan kan alsnog vanuit de pitstraat starten..

Bij de eerste doorkomst zit Marc Beltman op kop voor Jan Frank Bakker, Ton Groot, Guust van Gool, Leo Molenaar, Roel Pasop en Henk Nebbeling. Leo Smids komt de pits in, de achterste cilinder van de Morini 350 doet niet meer mee en Leo ook niet meer… Dirk Sebastiaan moet de expansiepijpen aan Maarten geven en even later valt ook Hans de Wit uit.

Aan kop loopt Marc langzaam uit op Jan Frank en Guust neemt de derde plaats over van Ton. Roel volgt nog op plek vijf, voor Leo en de opgekomen André Huijgen. Dan Hans van der Starre en Henk Nebbeling.

Vooraan blijft de volgorde gelijk, hierachter nog mooie gevechten. Men is het nog niet eens wie plek vier mag innemen en verderop weet Henk Hans te passeren in de strijd om plaats acht. Hierachter rijdt Jan Brouwer nu op de tiende stek.

André weet Leo te passeren in hun twee tactische strijd om de vijfde plaats. Ton Groot op de plek hiervoor blijft onbedreigd, hij loopt zelfs weer iets in op Guust…

Na negen ronden wordt Marc als eerste afgevlagd en wint zo zijn tweede race dit weekend. Jan Frank tweede en Guust wederom netjes derde. Ton dus vierde, gevolgd door André en Leo M. Roel is met een wat onwillige motor afgezakt naar de zevende plaats, voor Henk, Hans en Jan Brouwer.

Alex Siertsema eindigt als elfde, voor Sietze Douma, Leo Poot en Jan Koning die de rij sluit op de 14e plaats.

Het klassement is wat door elkaar gehusseld, maar Jan Frank gaat wel fier aan de leiding met 90 punten. Volgende optreden van de NK Classics is tijdens de Ducati Club Race op Assen in het weekend van 25-26 mei aanstaande.

Handige links International Road Races Hengelo (GLD)

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App