NK Classics: Marc Beltman en Lex van Dijk verdelen de buit op Spa

402
lex-van-dijk
V.l.n.r. Lex van Dijk, Herman Verboven en Marc Bletman | foto© Ernst Hagen

Tijdens de Bikers’ Classics afgelopen weekend op Spa-Francorchamps zijn er twee wedstrijden voor het NK verreden. De eerste werd gewonnen door Marc Beltman. In de tweede race trok Lex van Dijk aan het langste eind.

Het startveld van de NK Classic-deelnemers is ondergebracht in de Belgische Classic GP en IHRO groep en telt in totaal maar liefst 64 deelnemers, waaronder zo’n 20 KNMV/CMRCH coureurs.

Eerste training:
Het is in de nacht van vrijdag op zaterdag gaan regenen en dat zal de gehele zaterdag voortduren… Wanneer de rijders om 11.30 uur aan hun kwalificatie beginnen is het dus nat. De temperatuur valt gelukkig mee.

Deze eerste sessie telt uiteindelijk 56 rijders. Er doen maar liefst zes snelle Patons mee. Het is Herman Verboven die van iedereen de snelste tijd zet. Marc Beltman is de snelste NK-rijder op plek drie, gevolgd door Lex van Dijk, Ton Groot en Ernst Hagen. Dan volgen Rob van Teulingen, Leo Molenaar en Henk Nebbeling. Jan Frank Bakker kent wat problemen en is ‘slechts’ achtste NK-man.

Tweede training:
Om 16.20 uur begint de tweede kwalificatie, op een onveranderd natte baan en het regent zelfs nog wat harder. Een aantal rijders houdt deze sessie voor gezien en het veld bestaat derhalve uit 35 deelnemers, waarvan Ton Groot en Jan Frank al snel binnenkomen.

Marc Beltman is nu ‘overall’ het snelst. Van de NK mensen is Ernst Hagen tweede voor Leo Molenaar en Roel Pasop.

Bij het opmaken van de Starting grid  zien we Marc Beltman op de ‘pole’, voor Lex van Dijk en Ernst Hagen. Ton Groot volgt op plek vier, voor Rob van Teulingen en Leo Molenaar. Hierachter staan No Scholl, Jan Frank Bakker, Mike van Aken en Roel Pasop.

Race 1:
Op zondag is het dan eindelijk droog op nu en dan wat ‘miezer’ na. Tijdens de start om 11.00 uur is het echter droog en de baan op een paar plekken na eveneens. Iedereen is goed weg en men gaat acht man breed door de hairpin van La Source; het is een machtig gezicht..!

Bij de eerste doorkomst ligt bij de NK-rijders Marc op kop, gevolgd door Ernst, Lex en Ton. Rob van T. krijgt al snel de zwarte vlag vanwege een afgebroken uitlaatbeugel.

Bij de volgende doorkomst nog steeds Marc als leider, voor Ernst, Ton en Jan Frank. Lex rijdt de pits in met een probleem. Henk Nebbeling is vijfde, voor Leo Molenaar en Roel Pasop.

Er is een valpartij van drie rijders in de chicane.

Vervolgens raakt Marc Paton-rijder Alain Vandriessche en daarna raken Alain en Ernst elkaar ook nog…

Ernst loopt hierdoor wat achterstand op. Het gat naar Ton is dan echter al behoorlijk. Hierachter Jan Frank en Leo, die Henk gepasseerd is. Daar weer achter Roel, Gerard van den Brom en Jan Koning. Bij de vierde doorkomst is Luca Bettini Henk en Leo gepasseerd en rijdt nu op plek vijf. Roel zakt wat naar achteren.

Na zes ronden passeert Marc Beltman als eerste de finish. Ernst volgt op iets meer dan 10 seconden en Ton is derde op ruim een halve minuut. Jan Frank vierde, Luca vijf, voor Leo en Henk. Gerard wordt achtste en Jan Koning keurig negende voor Roel, Ben Mensink en Alex Siertsema.

Daarachter José van Meurs, Mike van Aken en Leo Poot. Hans van de Starre draagt de rode lantaarn op plek 16.

 

Race 2:
Om 15.00 uur gaat de tweede wedstrijd van start, zonder Rob van T. Ernst heeft een geweldige start en gaat van de NK/CMRCH mensen als eerste ‘La Source’ door. Na de eerste doorkomst is het nog steeds Ernst op kop, al op afstand gevolgd door Lex, Ton, Jan Frank, Luca en Henk.

Marc is jammer genoeg uitgevallen met een kapotte BMW…

Halverwege de tweede ronde vliegt bij Ernst zijn aandrijfketting eraf en is het einde verhaal voor de koploper. Nu is het bij de tweede doorkomst Jan Frank, voor Lex en Ton. Hierachter Gerard, Luca en Henk.

Vervolgens begint het wat licht te regenen… Bij de derde doorkomst nog Jan Frank, Ton en Lex. Daarachter Luca, Roel, Henk, Leo, Gerard, Ben Mensink en Jan Koning.

Na vier ronden is Lex op kop gekomen, nu voor Ton en Jan Frank, maar nog wel aan een touwtje. Dan Luca, Henk, Leo en Roel, vervolgens Gerard en Jan.

De laatste ronden neemt Lex op een steeds natter wordende baan meer afstand van Ton en Jan Frank haakt ook wat af. Lex passeert zodoende als eerste de streep voor Ton en Jan Frank.

Luca wordt vierde op een minuut hierachter. Henk vijfde voor Roel en Alex. Leo is achtste en Ben negende. Gerard op plek tien, voor Jan en José. Hans wederom laatste…

Ondanks het weer toch een prachtig weekend..!

Volgende NK-wedstrijd in Chimay over twee weken!