NK Classics: Marc Beltman Nederlands kampioen

380
beltman
Marc Beltman 2016 NK Classics kampioen | foto© Ernst Hagen

Tijdens de Battle of the Nations op het TT Circuit Assen heeft Marc Beltman afgelopen weekend de eerste race op zaterdag gewonnen en daarmee tevens het Nederlands kampioenschap. In de tweede race op zondag pakte Jan Frank Bakker de winst na een spannende strijd met de kersverse kampioen.

Het startveld bij de Classics is niet heel groot vanwege een aantal geblesseerde en zieke vaste deelnemers, maar er zijn gelukkig wat deelnemers uit België en Duitsland. Deze doen echter niet mee voor de punten… 

Trainingen
De eerste kwalificatietraining met toch 21 coureurs, start zaterdagochtend om tien uur op een nog deels nat circuit. Marc Beltman weet met de Becks BMW het best met deze moeilijke omstandigheden om te gaan en wordt vrij verrassend gevolgd door Rob van Teulingen op zijn Drixton-Honda. Ernst Hagen is ineens terug van weggeweest en pakt plek drie met een Honda-4. Dan volgen Ton Groot (Norton), Dick Kegel (ABSAF) en de Belg Alain Vandendriessche op zijn snelle Paton.

De tweede trainingssessie begint rond 12.25 uur en helaas is het gaan motregenen, zodat de omstandigheden nog lastiger zijn dan ’s morgens. Veel rijders komen al snel weer naar binnen; een verbetering van de tijden zit er voor de meesten niet in. Jan Frank, die in de eerste training al snel naar binnen kwam, moet nu wel een tijd zetten, maar een goede wordt het niet… Dick Kegel is er bij de Stekkenwal afgegaan, heeft zelf niets, maar zijn motor toch wel flink schade.

Na de beide kwalificaties blijkt de eerste startplek voor Marc Beltman, met Rob van Teulingen en Ernst Hagen op de plaatsen twee en drie. Daarachter Ton Groot, de Belg Geoffrey Vreugdenhil, Dick Kegel en Alain Vandendriessche. Jarno Onstenk, die dit weekend zijn laatste races rijdt, Gerard van den Brom en Alex Siertsema maken de top tien vol.

André Huijgen, lang uit de running geweest, wordt elfde en Mike van Aken twaalfde en eerste 350-er. Jan Frank staat 18e en start derhalve vanaf de zesde startrij…

Races
De sprintrace over 6 ronden zaterdagmiddag gaat rond 16.45 van start onder natte, miezerige omstandigheden. Iedereen is goed weg. Alain Vandendriessche neemt met de fraaie en snelle Paton de leiding en wordt weliswaar winnaar, maar doet niet mee voor het klassement, evenals de andere buitenlanders.

Bij de NK Classics coureurs neemt Marc Beltman direct de leiding en komt op kop door na de eerste ronde. Hij wordt gevolgd door Ton Groot, Jarno Onstenk en Ernst Hagen. Rob van Teulingen valt helaas uit met een kapotte motor. Achter het kopgroepje is Jan Frank al naar voren gekomen naar plaats vijf. Hij wordt gevolgd door André Huijgen, Bernhard Bakker Mike van Aken, Alex Siertsema en Gerard van den Brom.

Marc loopt in de beginfase aardig weg van de rest van het veld.. Jarno passeert Ton en even later gaat ook Ernst Ton voorbij. Jan Frank blijft hangen op de vijfde plaats. Achter hem komt Mike naar voren, weet ook André te passeren, maar moet deze zesde plek aan het eind weer inruilen voor de zevende.

Vooraan lijkt Ernst ietwat ontketent en passeert ook Jarno. De laatste twee ronden lijkt hij echt het licht te zien en loopt zelfs flink in op Marc… Deze onderkent het gevaar en laat zich niet meer verrassen al is het verschil uiteindelijk maar een seconde…

Ton heeft Jarno toch ook nog weten te verschalken en pakt daarmee de derde plek. Jarno dus vierde en Jan Frank vijfde. André is zesde en Mike van Aken pakt een keurige zevende stek en snelste 350cc-er op zijn Bultaco. Alex is achtste, Gerard negende en Jan Koning maakt de tien vol. Jeroen volgt op een ronde en Bernhard is in de vierde ronde gestopt.

Marc Beltman is met dit resultaat reeds NK Classics kampioen en tevens CMRCH 500cc clubkampioen. Mike van Aken is in deze laatste categorie de nieuwe 350cc kampioen!

Zondag
De tweede race over 8 ronden gaat zondagmiddag rond 12.30 uur van start. Het is nu prachtig en zonnig weer en ook de temperatuur is een stuk aangenamer. Heel fijn ook voor alle deelnemers aan de diverse evenementen, buiten de races om..!

Bij de start is iedereen weer goed weg. Dick Kegel is nu wel weer present, net als Ben Mensink. Rob van T. kan ook deze race niet van start. Na de eerste doorkomst is het Marc wederom op kop, voor een als een duvel uit een doosje naar voren gevlogen Jan Frank Bakker(!), Ton, Ernst, Jarno en Gerard.

In de tweede ronde is het de ontketende Jan Frank die de kop heeft overgenomen van Marc. Er is al een gaatje naar Ton, Ernst en de naar voren gekomen Gerard. Jarno rijdt nu op plek zes en wordt gevolgd door Bernhard. Dick Kegel valt uit. Hierachter komt Jeroen door op plaats zeven. Daarna komen Ben Mensink, Jan Koning en Mike van Aken.

Vooraan is Jan Frank in eerste instantie weggelopen bij Marc, maar deze komt toch weer terug wanneer Alain met pech is uitgevallen en neemt in ronde zeven zelfs weer de kop! Hierachter Ton nog altijd op afstand op plaats drie en daarachter is Gerard voorbij Ernst gegaan. Daarachter ook een redelijk gat naar Jarno en daar weer achter loopt Jeroen in op Bernhard. Iets verderop is een mooie strijd gaande tussen de twee stevige zeventigers.., Mike van Aken en Jan Koning. Jan weet dit pleit uiteindelijk in zijn voordeel te beslechten.

Marc weet een ronde voor het einde weer op kop te komen, maar de net gewezen kampioen Jan Frank slaat in het laatste stuk weer toe en wint de wedstrijd voor Marc. Ton wordt derde op flinke afstand en daarachter pakt Gerard de vierde plaats. Ernst finisht als vijfde en Jarno beëindigt zijn laatste race op plek zes. Jeroen zevende voor Bernhard en Ben is achtste. Dan het duo Jan en Mike die de tien volmaken. Daarachter Alex en de rode lantaarn dit keer voor André.

Een mooi seizoen zit erop voor de Classics, met Marc Beltman als nieuwe, jonge, maar terechte kampioen..!

 

Handige links Battle of the Nations

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag