NK Classics: Marc Beltman twee keer de sterkste in Chimay

430
beltman
Marc Beltman | foto© Ernst Hagen

Op het snelle stratencircuit in het Belgische Chimay afgelopen weekend heeft Marc Beltman beide NK races weten te winnen.

Het was de eerste keer dat op dit vermaarde circuit ook classic races voor het NK zijn gehouden. Samen met de IHRO zorgden de CMRCH deelnemers voor een groot startveld van maar liefst 46 coureurs, waarvan er maximaal 40 aan de races mochten deelnemen.

Trainingen:
Het leek in de trainingen nog niet van een leien dakje te gaan voor de nationale Classics kampioen Marc Beltman, daar het BMW materiaal nog niet helemaal meewerkte. Jan Frank Bakker en Ton Groot daarentegen gingen gelijk goed en zetten keurige tijden neer. Ernst Hagen had een nieuw blok in de oude fiets, maar de zesbak bleek verre van goed te schakelen.., bovendien voor het eerst op deze niet eenvoudige baan…

Na Spa waren er overigens meer die aardig wat werk hadden verzet om het soms wat kwetsbare Classic materieel weer in het gareel te krijgen.

De eerste training, pas gepland op vrijdagmiddag rond vijf uur, werd door rode vlag situaties pas rond half zeven gestart..! Kort na deze eerste training een korte maar hevige hoosbui..!

Jan Frank blijkt na deze eerste IHRO/NK-sessie het snelst in 2.05.7, voor Ton Groot in 2.06 en dan Marc Beltman. Ernst Hagen is vierde op de CMS reserve-fiets en Roel Pasop vijfde, voor Gerard van den Brom. Leo Smids is enige 350-er.

De zaterdagtraining begint ook wat later vanwege rodevlagsignalen en vangt aan om 14.25 uur. Het is droog met een voorzichtig zonnetje. Marc Beltman komt na een ronde weer binnen. Ook Jan Brouwer stopt even. Roel Pasop komt binnen en gaat terug naar de paddock. Marc komt met een andere motor terug de baan op. Leo Smids komt in de laatste ronde lopend binnen en Ernst stopt wat eerder om z’n motorblok te sparen..

Uitslag 2e training en startopstelling:
Jan Frank eerste in 2.02.8 voor Ton Groot in 2.04.9. Derde is Marc Beltman voor Ernst Hagen, Roel Pasop, Gerard van den Brom, Ben Mensink, Dick Kegel en Harry Nab. Jan Brouwer is tiende voor André Huijgen, Rob van Teulingen, Hans de Wit en Jan Koning.

Race 1:
Zondag start de eerste wedstrijd rond 10.50 uur. Het is zonnig en warm. Er zijn nog 34 deelnemers aan de start. Iedereen gaat goed weg. Ton Groot heeft in de eerste bocht al een motorisch probleem en tien meter verder breekt bij Ernst de primaire ketting in het blok…

Bij de eerste doorkomst is het Marc Beltman op kop, voor Jan Frank, Gerard en Roel. Daarachter Dick Kegel, Jan Koning, Ben Mensink en Rob van Teulingen.

Bij de tweede doorkomst ook Marc op kop, voor Jan Frank en Gerard op enige afstand. André Huijgen is wat naar voren gekomen en zit achter Dick Kegel.

Jan Frank en Marc blijven ronde na ronde dicht bij elkaar. De afstand naar Gerard is behoorlijk maar wordt niet meer veel groter. Daarachter Roel, André, Ben, Dick, Harry Nab en Hans de Wit.

Harry komt in de tweede helft van de race flink opzetten en passeert André, Hans, Dick en Ben. In de laatste ronde nog spektakel wanneer Jan Frank zijn motor flink stuk gaat en ook Roel uitvalt met een gebroken primaire belt.

Marc Beltman dus winnaar voor Gerard van den Brom die opschuift naar plek twee en de verrassende Harry Nab die zijn eerste podium behaald..! Ben Mensink vierde en Dick Kegel vijfde, voor Hans de Wit en André Huijgen. Jan Koning achtste, dan volgen Alex Siertsema José van Meurs en Leo Poot.

Race 2:
De start van de tweede wedstrijd is om even na half vijf ’s middags. Het is een klein startveld door het uitvallen van zoveel deelnemers. Zij, die de spullen nog wel heel hebben gaan goed weg bij de start.

Marc Beltman zit op kop bij de eerste doorkomst, gevolgd door Gerard van den Brom, Harry Nab, Jan Koning, Ben Mensink, André Huijgen, Dick Kegel, Alex Siertsema en Leo Poot. De volgorde vooraan verandert in de resterende ronden niet meer…

Ben komt naar voren, ten koste van Jan en ook Dick weet Jan te passeren. Hierachter volgt André.

Marc passeert als eerste de finish op ruime afstand gevolgd door Gerard en dan wederom een derde plaats voor Harry..! Ben wordt vierde voor André en Alex. Jan pakt de zevende plaats voor José en Leo. Dick is in de laatste ronde uitgevallen.

Ondanks de vele uitvallers een prachtig evenement hier in Chimay..!

Volgende races te Gedinne (B), half augustus!