NK Classics: Marc Beltman wint 2 races in Gedinne en prolongeert titel

406
beltman
Marc Beltman op de BMW | foto© archief Jan Beck

Tijdens de Belgische ‘Classic TT’ op het stratencircuit van Gedinne heeft Marc Beltman beide wedstrijden op zijn naam geschreven en is daarmee opnieuw Nederlands kampioen bij de KNMV/CMRCH Classics geworden.

Het is de eerste keer dat de NK Classics hier kampioensraces rijden, wederom samen met de IHRO. Het circuit ligt in de Zuidelijke Ardennen en wordt ook wel klein ‘Isle of Man’ genoemd.

Er is nogal wat schade gereden in Chimay enkele weken hiervoor, waardoor het startveld niet erg groot blijkt en er verrassende uitslagen mogelijk lijken…

Trainingen
Vrijdagmiddag om 12.20 uur is de eerste training onder zeer natte omstandigheden. De eerste ronde achter de ‘safety-car’ en daarna ‘los’…

Na drie ronden komt Marc Beltman de pits binnen met koppelingsproblemen nadat hij een stukje grasbaanracen heeft gepleegd.. Ron Albertsma en Ton Groot gaan terug de paddock in met problemen.

Rob van Teulingen is verrassend de snelste na deze sessie in 3.07.1 en Peter de Reus tweede, voor Marc Beltman en Dick Kegel en vijfde is Jan Jaap de Boer.

De regen stopt pas rond half vier en wanneer de tweede training begint om 17.50 uur is de baan gelukkig droog. Ron Albertsma houdt het voor gezien en Marc komt pas na vier minuten de baan op met zijn reservefiets. De koppeling van de andere motor is nog stuk.

De tijden gaan nu natuurlijk een stuk omlaag en er zijn verder geen uitvallers.

De uitslag en tevens startopstelling: Marc Beltman eerste in 2.32.5. Ton Groot tweede in 2.33.3 voor Gerard van den Brom in 2.36.3. Vierde is Rob van Teulingen in 2.46.5 en vijfde Peter de Reus.

Race 1
Zaterdag om 13.40 uur gaat de eerste wedstrijd over 6 ronden van start onder droge omstandigheden en een vaal zonnetje. In totaal 32 deelnemers van NK Classics en IHRO.

Iedereen komt goed weg en gaat heelhuids door de eerste chicane. Peter de Reus keert terug naar de paddock.

Bij de eerste doorkomst is het Marc op kop van de NK mensen, gevolgd door Gerard, Ton Dick en Rob. Ron Albertsma komt naast de baan tot stilstand en Alain Vandriessche valt in de chicane.

De volgorde vooraan blijft even hetzelfde maar Ton Groot gaat richting paddock. Achter de kopgroep rijden Leo poot, Hans de Wit, Dick Kegel en Jaap Jan. Dan een rode vlag situatie vanwege een oliespoor ‘in het bos’…

Om 14.40 uur volgt een herstart over vier ronden. Ton Groot heeft de versnellingsbak weer op orde en doet mee. Het begint hard te regenen, derhalve wordt het een ‘wetrace’…

Volgorde bij eerste doorkomst: Marc op kop, gevolgd door Rob, Gerard, Dick, Leo en Hans van de Starre. Hans de Wit valt uit en ook Ton Groot moet weer richting rennerskwartier.

Bij de volgende doorkomst Marc voor Gerard, Rob, Dick, Leo en Hans. Deze laatste vier maken er een mooie strijd van. Jaap Jan valt ook uit.

Hans v.d. Starre valt uit door gebrek aan benzine… Marc wint deze eerste wedstrijd. Rob is tweede voor Gerard, Dick en Leo.

Door dit resultaat is Marc Beltman op de mooie en snelle Becks BMW reeds verdiend kampioen NK Classics 2017..!!

Een prolongatie van zijn vorig jaar voor het eerst veroverde titel!

Race 2
Zondag om 10.00 uur is de start van race twee over zeven ronden, zonder Ton Groot en Peter de Reus, die beiden het materiaal niet gereed hebben.

Na een goede start is het Marc weer op kop bij de eerste doorkomst, gevolgd door Gerard, Rob, Leo en Hans de Wit. Hans v.d. Starre is zesde voor Jaap Jan. Dick Kegel valt stil met een mechanisch probleem. Hans de Wit passeert Leo.

Marc neemt flink afstand van de achtervolgers, Gerard gaat richting paddock. Gerard komt later de baan weer op maar meldt dit niet aan de marshall van de pitlane en wordt gediskwalificeerd. Jaap Jan valt uit.

Marc wint wederom de wedstrijd en Rob wordt op flinke afstand tweede. Derde podiumplaats is voor Hans de Wit! Leo Poot is vierde en Hans v.d. Starre vijfde…en tevens laatste NK man.

De laatste NK Classic wedstrijd is tijdens het Classic festival op Hockenheim (D) in het weekend van 9 en 10 september..!

Met dank aan Ernst Hagen