NK Classics: Marc Beltman wint ook finale races te Hockenheim

374
nk classics
Podium race 1 met Marc Beltman, Ernst Hagen en Roel Pasop | foto© Ernst Hagen

Tijdens de Hockenheim Classics op het fraaie Motodrom in Duitsland afgelopen weekend, heeft Marc Beltman ook de laatste twee races van het ONK Classics seizoen winnend afgesloten.

Voor het vierde jaar op rij rijden de NK Classics tijdens dit prachtige klassieker festijn. In totaal rijden er 500 klassieke motoren en 160 auto’s..! De CMRCH mensen rijden weer samen met de IHRO, maar voor het eigen klassement. Samen goed voor een startveld van 32 rijders. Het zijn de laatste races voor het NK dit jaar.Trainingen:
Vrijdag is al de eerste tijdtraining rond 13.30 uur. Het is bewolkt, maar droog. Ton Groot gaat na drie ronden terug naar de paddock met versnellingsbakproblemen. Sietse Douma volgt een ronde later en ook Rob van Teulingen, Marc Beltman, Gerard van den Brom en Ben Mensink komen vroegtijdig binnen. Jarno Jonker heeft aan het einde de BMW echt kapot en voor hem is het gelijk afgelopen.

Snelste is Marc Beltman, voor Roel Pasop, Jarno Jonker en Ernst Hagen. Hierachter volgen Lex van Dijk, Luca Bettini en Gerard van den Brom. Grote afwezige is overigens Jan Frank Bakker…

De tweede tijdtraining is op zaterdagmorgen rond 9.40 uur… en dan regent het!

Toch veel rijders op de baan, want de kans is groot dat het ’s middags tijdens de eerste race ook nat zal zijn.

Ton Groot maakt een spectaculaire valpartij op het rechte stuk voor start/finish omdat zijn gas blijft hangen… Gelukkig komt hij er zelf goed vanaf en is er slechts beperkte schade aan de Norton.Het zijn wel moeilijke omstandigheden en er wordt redelijk voorzichtig gereden. Een aantal rijders komt vroegtijdig binnen.

Snelste is uiteindelijk Ernst Hagen op zijn reserve-Honda, daar de eerste nog wat schakelprobleempjes geeft. Marc Beltman is tweede, voor Gert Boon (Honda), Lex van Dijk en Dick Kegel.

De startopstelling is echter nagenoeg conform de uitslag van de eerste droge training. Marc dus op de pole, voor Roel, Ernst, Lex en Luca. Hierachter Gerard, Ton, Dick, Henk en Gert. Jeroen de Jager is eerste 350-er op plaats negen. Jarno Jonker (derde getraind) kan helaas niet van start.

Race 1:
’s Middags rond 15.15 uur gaat de eerste race van start, onder droge omstandigheden! Sietse Douma kan helaas ook niet van start. Na het zwaaien van de startvlag is het Ernst die als een komeet naar voren vliegt en op kop de eerste bocht pakt. Marc verprutst zijn start een beetje en komt slecht weg. Bij de eerste doorkomst ligt Ernst op kop, voor Marc, Ton, Lex en Gert. Hierachter Luca, Roel, Henk, Gerard en Dick.

Bij de volgende doorkomst is het nog Ernst op kop voor Marc, maar is Lex Ton gepasseerd en is Gert afgezakt naar plek zeven, vlak voor Gerard nu.

Marc rijdt bij de derde doorkomst op kop, voor Ernst, Lex, Roel en Luca. Ton is uitgevallen! De volgorde vooraan wijzigt niet de komende ronden, wel passeert Gerard Gert.

Na zes ronden is er een flink gat tussen de twee koplopers en de achtervolgers. Gerard komt nog wat naar voren en passeert Luca.

Na negen ronden komt Marc als eerste over de streep en heeft dan toch een flink gat geslagen met Ernst op plaats twee. Laatste podiumplek is voor Roel Pasop.

Lex is vierde met de Suzuki TR500 en Gerard is vijfde. Hierachter volgen Luca, Gert en Dick. Jeroen op de 350 Ducati is negende voor Henk, Rob, Ben Mensink en Jan Koning. Leo Molenaar en Alex Siertsema maken de top vijftien vol.

 

Race 2:
Zondagmiddag rond 16.05 uur is de start van de tweede wedstrijd. Marc is dit keer wel goed weg en Ernst pakt direct plaats twee. Hij weet op het rechte eind Marc te passeren en komt bij de eerste doorkomst op kop door. Lex ligt derde, voor Ton, Roel, Luca en Gerard. Hierachter Dick, Henk en Jeroen.

Marc vindt het wel welletjes en neemt de kop weer over. Ernst dus naar twee en Lex komt dichterbij. Ton en de rest volgen. Gerard passeert Luca. Dick valt met een koppelingsprobleem uit. Luca moet ook de Paton aan de kant parkeren.

Lex passeert Ernst, terwijl Marc op kop verder uitloopt. Ton komt dichterbij wanneer Ernst wat kleine foutjes maakt en Gerard passeert Roel. Gert is Jeroen gepasseerd en ligt nu zevende.

Ton weet Ernst even te passeren, maar heeft direct problemen met zijn gasschuif en moet even wijd. Ernst weer terug naar plek drie. De volgorde vooraan verandert nu niet meer, wel is er nog strijd om plaats acht, tussen Jeroen en Henk.

Marc passeert na negen ronden weer als eerste de finish, als waardig kampioen..!

Lex fraai tweede op flinke afstand en Ernst derde. Ton pakt plek vier, voor Gerard, vlak voor Roel. Gert is zevende, voor Jeroen als eerste 350-er.

Henk nipt negende, gevolgd door Rob, Jan en Ben. Alex, Leo Molenaar en Leo Smids maken de vijftien vol. Het was weer een prachtige race met hier en daar mooie gevechten…

Het seizoen zit erop, met Marc Beltman als goede Nederlandse kampioen op de Becks BMW..!