NK Classics: Tweemaal winst Marc Beltman in Hengelo

350
hengelo
Jarno Jonker (10) en Marc Beltman (1) in het parc fermé | foto© Ernst Hagen

Op het fraaie Varsselring circuit in Hengelo (Gld) heeft regerend Classics kampioen Marc Beltman afgelopen weekend beide Classic races weten te winnen.

De Hamove vierde dit weekend haar 50 jarig jubileum en deed dit met een mooi, interessant programma en een internationaal deelnemersveld. Ook bij de NK Classics was buitenlandse inbreng, onder andere via de IHRO. Wel reden de NK mensen hun eigen klassement binnen het gehele startveld van zo’n dertig deelnemende coureurs. Het circuit lag er fantastisch bij met een compleet nieuwe asfaltlaag..!

Trainingen:
Op zaterdagmorgen mogen de Classics al rond 9.00 uur de baan op voor hun eerste kwalificatie. Het is droog maar nog wel vrij koud. De eerste twee ronden worden derhalve achter de ‘safety car’ verreden.

Jan Frank Bakker gaat hierna al richting paddock met een onwillige ontsteking van zijn ABSAF. Ook Hans de Wit haakt af met een kapotte bougie. Er is verder pits bezoek van Roel Pasop, Dick Kegel en Jarno jonker. Laatstgenoemden kunnen wel verder. Ook Fred Blom en Leo Smids komen binnen om iets te controleren.

Uitslag eerste training:
Snelste man is Marc Beltman met een tijd van 2.17.7. Op afstand gevolgd door Ernst Hagen in 2.21.7 en Jarno Jonker in 2.22.8. Daarachter volgen Ton Groot, Rob van Teulingen, Henk Nebbeling en Gerard van den Brom.

De tweede sessie volgt ’s middags rond de klok van 13.00 uur. Het is nu zonnig en een stuk warmer, waardoor de tijden aangescherpt worden. Leo Smids heeft nog steeds problemen en zoekt al snel de pits op, gevolgd door Fred Blom. Hans van der Starre gaat richting paddock. Marc komt even binnen in de pits, hij zit onder de olie van een ander… Ernst komt ook binnen, maar dit om zijn blok een beetje te sparen. Alex Siertsema wisselt in de pits van motor…

Uitslag tweede training en startopstelling:
Marc Beltman blijft snelste man in 2.15.2. Tweede is Jarno Jonker in 2.17.5 gevolgd door Jan Frank Bakker met een tijd van 2.17.6. Dan Ernst Hagen in 2.18.3 weer gevolgd door Ton Groot en Roel Pasop. Henk Nebbeling is zevende voor Rob van Teulingen, Gerard van den Brom en Gert Boon. Dit is ook de startopstelling.

Race 1:
De eerste (sprint)race vindt aan het eind van deze zaterdagmiddag, na vijven. Na de opwarmronde verdwijnt Leo S. In de pits en Rob van T. heeft een probleem met zijn vizier. Bij de start is iedereen goed weg; Leo en Rob starten vanuit de pitstraat. Marc en Jarno gaan bijna gelijktijdig de eerste bocht door met de BMW’s waarbij ze elkaar maar net niet raken. Jan Frank moet even inhouden en Ernst kan daardoor aansluiten bij beide boxers…

Vanuit de slipstream weet hij op het rechte eind beide BMW’s te passeren en remt laat voor de Van Manenbocht. Ook hierna weet hij op kop te blijven door alles uit de Hondakast te trekken, maar in de slingers richting Molenbocht komt de concurrentie weer akelig dichtbij. Marc neemt bij het aanremmen voor de Molen de kop over. Ernst dus twee bij de eerste doorkomst, voor Jan Frank, Jarno, Ton en de reeds van achteren gekomen Vandriessche op de Paton. IHRO-man Ian Steltner volgt en hierachter zitten Roel en Gerard.

Na de tweede ronde is ook Jan Frank Ernst voorbij en dan volgen Jarno, Alain en Ton. Hierachter blijft de volgorde hetzelfde. Leo S. gaat naar de pits en Gert Boon valt uit.

Bij de derde doorkomst is ook Jarno Ernst gepasseerd. Marc neemt helemaal vooraan afstand in de volgende ronden. Meer naar achter komt Alain met rasse schreden dichterbij en neemt de vierde plaats over van Ernst. Daar weer achter komt Roel wat naar voren.

In de laatste ronde valt Jan Frank helaas uit, zodat iedereen achter hem een plekje opschuift. Winnaar dus Marc Beltman en de tweede plaats wordt toegewezen aan Alain vanwege een ‘valse’ start van Jarno. Aangetekend dient hierbij te worden dat het startlicht even knipperde, waarbij een bewegingsreactie bijna onvermijdbaar is…

Voor het NK klassement Marc dus eerste; Jarno tweede en Ernst derde.

Ton Groot vierde voor Gerard en daarachter Roel Pasop, Rob van Teulingen en Henk Nebbeling. Dick Kegel pakt de negende plaats en Jeroen de Jager de tiende en is tevens snelste 350-er. Dan Fred Blom op elf en Hans de Wit twaalfde. Leo Poot, André Huijgen en Leo Smids sluiten het veld.

Veel uitvallers (12) helaas…

Race 2:
De tweede race van de Classics is op zondag, vroeg in de middag. Het is weliswaar wat bewolkter, maar nog steeds prima weer. Er is veel publieke belangstelling. Na de opwarmronde gaat Leo S. de pits in, maar kan wel starten. Een vol startveld derhalve, met 30 deelnemers. Iedereen is goed weg na het uitgaan van het rode licht.

Ernst ziet vanaf plek vier een klein gaatje tussen de BMW van Marc en de berm en schiet daar tussendoor en pakt de kop. Hij gaat als eerste door de Veldermansbocht en mag het veld aanvoeren tot de Kloostermansbocht , hier neemt Marc de leiding en staat deze niet meer af.

In het stukje naar de overhaakse Boschbocht gaat de snelheid eruit bij de Honda van Ernst en is het einde verhaal voor hem…

Bij de eerste doorkomst is het dus Marc op kop, voor Jarno, Jan Frank en Ton. Hierachter Ian, Roel, Geoffrey, Rob, Alain en Henk. Jan Koning gaat richting paddock.

Bij de tweede doorkomst is de volgorde vooraan ongewijzigd. Alain komt naar vijf, voor Ian. Hierachter geen verandering. Dick Kegel heeft problemen met z’n kuip en stopt. Gerard moet ook naar de kant met een lege voorband…

Bij de vierde doorkomst is Jarno Jan Frank gepasseerd naar plek twee, hierachter blijft de situatie dezelfde. Een mooi gevecht tussen Jarno en Jan Frank, dit wordt toch beslecht in het voordeel van Jan Frank, al blijft Jarno loeren op zijn kans…

Na negen ronden finisht Marc ook in deze wedstrijd als eerste, met 2,6 seconden voorsprong op Jan Frank met Jarno er vlak achter op drie. Dan op ruim een halve minuut Alain Vandriessche voor Ton Groot en Ian Steltner.

Voor het NK Classics echter Ton dus op vier en Roel op vijf. De zesde plaats is heel netjes voor Rob en Henk is zevende. Leo Molenaar heeft de Kawa-3 op plek acht binnengebracht en Gert Boon met zijn Triumph op negen. Jeroen wederom op plaats tien en eerste 350-er. Fred Blom is elfde voor Mike van Aken op twaalf en tweede 350-er. Hans dertiende, voor Leo.

Jammer van en voor alle uitvallers, maar het was een mooie wedstrijd en het publiek was zeer enthousiast! Hulde ook aan de Hamove…

Volgende optreden van de NK Classics: Assen, tijdens de DCR op 28 mei a.s.!

 

Handige link wegraces Hengelo:

Tijdschema en volledige uitslagen