NK Classics: Winst Jan Frank Bakker te Croix en Ternois

359
1. Jan Frank Bakker; 2. Marc Beltman, 3. Lex van Dijk | foto© Ernst Hagen

Tijdens de Paasdagen is het NK Classics te gast in het Noord-Franse Croix en Ternois voor hun eerste twee wedstrijden, waarbij Jan Frank Bakker op zijn ABSAF beide races weet te winnen, met kampioen Marc Beltman tweemaal nipt op de tweede plaats.

Op het korte, maar prachtige stuurcircuit kan op vrijdag al vrij getraind worden, waar velen enthousiast gebruik van maken. De NK en CMRCH coureurs rijden samen met de 500 Classic collega’s uit België en zijn in de groep samengevoegd met de Nederlandse Yamaha 300 coureurs (R3 Cup). Een leuke klasse met jonge deelnemers, waarbij een enkeling soms iets ál te gretig is en er zodoende nogal wat bodemonderzoek gepleegd wordt… Dit wordt wellicht mede veroorzaakt door het nogal koude asfalt. Overigens is het weer het gehele weekend goed.., met zelfs veel zon.Ton Groot gaat ook voortvarend te werk, maar helaas er ook even vanaf, waarbij de schade aan mens en machine gelukkig zeer beperkt blijft.

Al met al een goede gelegenheid om het ‘winterwerk’ aan diverse motoren hier even uit te proberen en wat ritme op te doen.

Trainingen
De eerste kwalificatie gaat zaterdagmorgen reeds om 9.00 uur  van start, onder nog zeer frisse omstandigheden.., maar droog!

De NK Classic coureurs rijden beide trainingen en races samen met de Belgische Classic 500 collega’s, maar ieder voor het eigen klassement.

Na afloop van de eerste sessie staat Jan Frank bovenaan bij de NK mensen met een tijd van 1.03.6, voor Marc Beltman in 1.04.2. Derde is Lex van Dijk, die het (weer) eens in deze categorie probeert op de oude BSA van Niek Leeuwis. Daarna volgen Ton Groot en Roel Pasop. Ernst Hagen kan niet wegkomen met een lege accu… Hans de Wit gaat stevig onderuit met zijn König na een vastgeslagen primaire ketting. Hij komt er gelukkig goed vanaf…

De tweede sessie vindt vroeg in de middag plaats onder iets warmere omstandigheden. Hans de Wit kan niet meer meedoen en keert huiswaarts.

Na beide sessies staat Jan Frank nog steeds eerste, gevolgd door Marc, die er weliswaar ook een 1.03. 8 uitperst, maar dat is net niet genoeg… Dan Lex op de derde plek met een 1.06.1 en dan Ernst Hagen die nog een accuutje heeft gevonden en een 1.07.0 rijdt. Vervolgens Ton Groot, Roel Pasop en Gerard van den Brom. De top tien wordt volgemaakt door Rob van Teulingen, Henk Nebbeling en Bettina Luca, een nieuwkomer in het NK gezelschap… Hierachter staan Leo Molenaar, Jan Koning, Hans van der Starre en Leo Smids.

Race 1
De eerste race op Paaszondag gaat rond 9.00 uur van start. Voor een extra opwarmronde, vanwege de koude omstandigheden gaat iedereen goed weg, tot de eerste bocht… Daar slaat de voorrem van Roel Pasop vast en komt hij ten val. Hij mankeert gelukkig niets, maar ligt gevaarlijk en de start wordt even uitgesteld. Nu volgt er weer een opwarmronde en hierna gaat bij de start alles goed. In de eerste ronden blijft alles redelijk bij elkaar, mede door een iets mindere start van Jan Frank.

Als deze op stoom komt wordt het veld toch licht uit elkaar getrokken en neemt Jan Frank het voortouw, gevolgd door Marc Beltman. Deze kan de Paton van onze Belgische vriend Vandriessche niet voorbij en kan zo Jan Frank niet echt bedreigen. Ernst Hagen ligt op plek drie, door een goede start, maar wordt continu bedreigd door Lex van Dijk, die zijn BSA links en rechts naast de Honda probeert te prikken. Daarachter is Ton Groot op jacht, gevolgd door Gerard van den Brom en Henk Nebbeling. Hier kort achter Rob van Teulingen en Bettina Luca. Wat verder naar achter Leo Molenaar, Jan Koning, Hans van der Starre en Leo Smids.

Vooraan verandert de volgorde niet meer en wint Jan Frank de naar elf ronden ingekorte wedstrijd. Hij wordt op 2.5 seconden gevolgd door Marc.

Ernst Hagen verspeelt met nog vier ronden te gaan zijn derde accu en een dito plaats en valt stroomloos stil. Lex wordt derde en Ton Groot vierde en de volgorde hierachter is als de alinea hierboven…

Race 2
De tweede NK race gaat ’s middags om half drie van start, voor de volle twaalf ronden. Roel Pasop doet gelukkig ook weer mee en ook Ernst Hagen, die nu een (lood)zware accu heeft gemonteerd… Leo Molenaar kan niet van start door remkabelproblemen.

Iedereen is goed weg en Marc is gebrand op een revanche en gaat voortvarend van zijn plek. Jan Frank laat er ook geen gras over groeien en probeert mee te komen. Daarachter Lex, op de voet gevolgd door Ernst. Ton Groot hier weer achter en dan een clubje met Roel Pasop, Henk Nebbeling, Gerard van den Brom en Rob van Teulingen. Luca volgt met Jan Koning, Hans van der Starre en Leo Smids op zijn Morini.

Vooraan zit het tempo er goed in en Lex moet een gat laten vallen, nog altijd kort achtervolgt door Ernst en daarachter Ton.

Hier weer achter weet Gerard uiteindelijk voor Roel en Henk te komen en daarachter volgt Rob.

Enkele ronden voor het einde begint de Honda van Ernst wat moeilijker te schakelen en moet hij afhaken bij Lex. Als ook het remvermogen wat afneemt komt ook Ton hem  voorbij en pakt plaats vier.

Vooraan weet Jan Frank in een ultieme poging Marc toch nog te verschalken en de eerste plaats op te eisen…! Hij is de fiets daardoor wel een keer bijna kwijt maar redt het wel. Jan Frank wint dus ook race 2, met Marc zeer nipt op de tweede plaats.

Lex derde op 27 seconden en Ton nog geen drie tellen daarachter. Dan Ernst op plek vijf.

Gerard zit daar een flink stuk achter en Roel volgt dan op plaats zeven. Henk, Rob en Luca maken de top tien compleet en de staart wordt gevormd door Jan, Hans en Leo…

Het was een prachtig weekend, met goed weer en mooie races! Het vervolg vindt plaats in Hengelo op 6 en 7 mei…

Volledige uitslagen Croix en Ternois:  uitslagen