NK SuperCup 600: Bouwmeester wint in Assen vroegtijdig afgebroken race

247

Coen Bouwmeester is zaterdagmiddag op het TT Circuit Assen winnaar geworden van de bewogen en vroegtijdig afgebroken NK SuperCup 600 race. Ricardo Brink en Jorn Hamberg werden tweede en derde terwijl klassementsleider Danny van der Sluis hard ten val kwam en een DNF achter zijn naam kreeg.

Bij de start was het Bouwmeester die het snelst weg was maar even later was het de vanaf de pole vertrokken Ricardo Brink die als eerste door de Strubben ging voor Bouwmeester, de leider in de tussenstand van het kampioenschap en Thijs Peeters.

Brink, Bouwmeester en Van der Sluis wisten vervolgens meteen een gaatje te slaan op een groep achtervolgers met daarin Peters, Jorn Hamberg, Jaimie van Sikkelerus, Manuel Wienen, Glenn van Straalen en Renzo van Emmerik.

Terwijl de drie koplopers verder wegreden bij de achtervolgende groep was het Manuel Wienen die in de derde ronde de vierde plaats over wist te nemen van Peeters en de achtervolgende groep aanvoerde. Een ronde later moest Peters opnieuw een aantal posities prijsgeven en viel hij terug naar de negende en laatste plaats in de volgroep.

Bij het ingaan van de vijfde ronde begon het te spetteren en de op dat moment op de derde plaats rijdende werd het eerste slachtoffer; de Staphorster werd met een flinke highsider van zijn Honda geworpen waarbij hij hard met zijn rug op de kurbstones terecht kwam. Ongeveer op dezelfde plaats ging het vervolgens ook mis voor o.a. Eduard Troost, Frank Nieman en Bryan Eusman.

De wedstrijdleiding besloot vanwege de crashes, en de medische assistentie die nodig was, de code 60 vlag te tonen (bedoeld om de wedstrijd te neutraliseren waarbij de coureurs hun snelheid aan moeten passen, de onderlinge afstand dienen te respecteren en niet in te halen). Helaas ging dit helemaal mis, de helft van de coureurs volgde de instructie van de wedstrijdleiding niet op, kenden de regels niet of raakten de draad helemaal kwijt. De wedstrijdleiding kon vervolgens vanwege de veiligheid niks anders doen dan de rode vlag te tonen en de wedstrijd stil te leggen.

Aangezien er op het moment van de rode vlag meer dan 50% van het aantal ronden was afgelegd besloot de wedstrijdleiding de race niet te herstarten en deze doorkomst als uitslag te laten gelden.

Nadat Bouwmeester tot winnaar was uitgeroepen en samen met de als tweede en derde gefinishte Brink en Hamberg gehuldigd was op het podium ontstond de commotie. Wie had zich wel aan de regels gehouden, wie was wel van het gas gegaan en wie hadden zich nergens iets van aangetrokken en in de bewuste anderhalve ronde niet aan de geldende regels gehouden.

Na veel discussie kwam de volgende uitslag uit de bus rollen:

Bouwmeester, Brink en Hamberg bleven geklasseerd als eerste, tweede en derde in de uitslag. De vierde plaats ging naar Manuel Wienen voor Van Sikkelerus, Van Emmerik, Van Straalen, Peters, Eric Ott en Joey Louwes.

Naast de al genoemde gecrashte coureurs kwamen ook Mark van Bunnik, Greg Barnes, Soeren Jaeger, Thorben Hilker, Jacob Jaeger, Marijn Riksen, Corne Heikamp en Bjorn Duit in deze bewogen wedstrijd niet aan de finish terwijl Jasper Bobbink na zijn in de kwalificatie gebroken sleutelbeen niet aan de start verscheen.

Na onderzoek in het medical centre bleken de verwondingen van Van der Sluis enigszins mee te vallen. De Staphorster verliet het medical centre met alleen een zwaar gekneusde heup en diverse blauwe plekken her en der op zijn lichaam.