North West 200: Drie keer winst voor Alastair Seeley op zaterdag

301
Alastair Seeley (Tyco BMW) voor Glenn Irwin (Be Wiser / PBM Ducati) en Ian Hutchinson (Tyco BMW) | foto© David Maginnis

Alastair Seeley is zaterdag de grote winnaar geworden tijdens de wedstrijddag van North West 200. De Brit wist maar liefst drie van de vijf races op zijn naam te schrijven. Michael Rutter en Glenn Irwin kwamen als winnaars over de finish tijdens de overige twee wedstrijden.

Alastair Seeley wint Supersport race 2
Alastair Seeley heeft zaterdagochtend race 2 in de Supersport categorie van de North West 200 gewonnen. Hiermee behaalde hij zijn 19e overwinning van zijn gehele carrière tijdens de North West en bouwt zodoende zijn record van meeste overwinningen uit. Op de Gearlink Kawasaki ZX-6R wist Seeley als eerste te finishen voor de gebroeders William en Michael Dunlop, die als tweede en derde over de streep kwamen.

De Nederlander Joey den Besten wist een 21e plaats in de wacht te slepen op de Yamaha R6 voor het Performance Racing Achterhoek team.

Volledige uitslag: Northwest2017_supersport

Alastair Seeley wint Superbike race 1
Met een dominant optreden heeft lokale coureur Alastair Seeley ook de tweede race van de zaterdag  tijdens de North West 200 gewonnen op de BMW S 1000 RR. De 37-jarige Seeley won hiermee zijn 20e race op ‘The Triangle’. Met een achterstand van maar liefst 21 seconden finishte de 45-jarige Michael Rutter als tweede met Lee Johnston op de door Ten Kate geprepareerde Honda als derde.

De race werd verreden onder natte omstandigheden na enkele uren uitgesteld geweest te zijn.

Nederlanders Johan Frederiks en Jochem van den Hoek eindigden als vijftiende en eenentwintigste, beide rijdend op een Kawasaki ZX10-R.

Michael Rutter winnaar van Supertwins race 2
Michael Rutter won zaterdagmiddag race 2 in de Supertwins klasse van de North West 200. De Engelsman op de KMR Kawasaki 650 finishte 0.6 seconde voor Dan Cooper, winnaar van Supertwins race 1 Martin Jessopp eindigde op een derde plaats. De overwinning was een zeer emotionele aangezien Rutter reed voor het team van Ryan Farquhar; de coureur die vorig jaar hard crashte tijdens de North West en hierdoor zijn carrière moest beëindigen.

Volledige uitslag: Northwest2017_supertwin

Alastair Seeley wint ingekorte Superstock race 2
Alastair Seeley pakte zijn derde overwinning van de dag in de Superstock klasse, die voortijdig beëindigd werd met een rode vlag als gevolg van een regenbui. Hiermee behaalde de Ulsterman zijn 21e overwinning op dit evenement. Het was een intense race met 5 coureurs aan kop, waarbij uiteindelijk teamgenoot Ian Hutchinson en Michael Rutter als tweede en derde finishten en hiermee het podium volledig bestond uit BMW’s.

In deze race kwam de Nederlander Jochem van den Hoek als zeventiende over de finish.

Volledige uitslag: Northwest2017_superstock_race

Glenn Irwin wint bloedstollende slotrace in Superbike klasse
Glenn Irwin is zaterdagavond winnaar geworden van de hoofdrace van de North West 200 na een zinderende strijd met de als tweede gefinishte Alastair Seeley en als derde geëindigde Ian Hutchinson.

De 27 jarige Brit die normaalgesproken uitkomt in het British Superbike kampioenschap behaalde zijn allereerste overwinning in een Roadracing evenement en deed dit op spectaculaire wijze. Een race van 7 ronden op het 14 kilometer lange circuit waar topsnelheden van zo’n 320 km/h worden behaald werd uiteindelijk besloten met een verschil van slechts 0.172 seconde.

Na de eerste ronden wisten Irwin, Seeley, Hutchinson, Rutter en M. Dunlop los te komen van de rest van het veld en ontstond er een zeer spannende strijd.

Tegen het eind van de wedstrijd konden Rutter en Dunlop het tempo vooraan niet meer volgen en ging de overwinning tussen de Tyco BMW teamgenoten Alastair Seeley en Ian Hutchinson en PBM Ducati coureur Glenn Irwin.

Felle uitrem acties en slipstream op hoge snelheid waren constant te zien en zorgde voor een bloedstollend spektakel. In de laatste ronde kwam Seeley met een snelheid van 300+ naast de weg terecht en dat zorgde voor een beangstigend moment.

Hierdoor leek Irwin genoeg afstand te hebben voor de overwinning maar Seeley vocht zich terug en wist Irwin kort voor de finish te passeren. Uiteindelijk zette Irwin een uitremactie in de laatste bocht in en schreef hiermee zijn allereerste overwinning tijdens de North West op zijn naam.

Nederlanders Johan Frederiks en Jochem van den Hoek finishten in deze race als twaalfde en dertiende respectievelijk.

Volledige uitslag: Northwest2017_superbike