North West 200: Lee Johston het snelst tijdens dag 1, stevige crash Nederlander Johan Fredriks

352
Lee-Johnston
Lee Johnston | foto© North West 200

Dinsdag werden de eerste kwalificaties verreden tijdens het International North West 200 Roadracing evenement. De snelste tijden werden op de klok gezet door Lee Johnston (Superbike), Michael Dunlop (Supersport), Alastair Seely (Superstock) en Derek McGee (Supertwin).

Van 15 t/m 19 mei wordt de 2018 editie van het bekende Roadracing evenement the  International North West 200 verreden. Dinsdag 15 mei stonden de eerste kwalificaties op het programma waarbij het onbestendige weer het voor de rijders niet bepaald makkelijk maakte.De snelste tijden tijdens deze eerste kwalificaties kwamen op naam van Lee Johnston (Superbike), Michael Dunlop (Supersport), Alastair Seely (Superstock) en Derek McGee (Supertwin). Enigszins raar is daarbij dat de snelste man van de dag, Lee Johnston, desondanks nog niet gekwalificeerd is voor de race. De reden hiervoor is dat de rijders om zich te kwalificeren minimaal twee geklokte ronden moeten hebben gereden.

Door het wisselvallige weer en ook een rode vlag situatie bij de Superbike kwalificatie lukte het diverse rijders niet om twee geklokte ronden te rijden waardoor een groot deel van de rijders in de diverse klassen nog als niet gekwalificeerd in de tijdenlijsten is opgenomen.

In de Superstock klasse wisten Joey den Besten en Nadieh Schoots zich om bovengenoemde reden nog niet te kwalificeren. Beiden reden één geklokte ronde die overigens wel binnen de kwalificatielimiet werd gereden. In de Supersport klasse gold hetzelfde voor Performance Racing Achterhoek rijder Ilja Caljouw met dien verstande dat zijn geklokte ronde nog buiten de maximale kwalificatietijd viel.

In de Superbike klasse verschijnen den Besten en Schoots eveneens aan de start en worden daarin vergezeld door een derde Nederlander in de persoon van Johan Fredriks. In de Superbike klasse wisten zij zich alle drie te kwalificeren waarbij Johan Fredriks met een prima twaalfde plaats de snelste was voor Nadieh Schoots op een meer dan nette achttiende plaats en Joey den Besten op plaats 21.

De Superbike training werd beëindigd met een rode vlag en helaas had die betrekking op een valpartij waarbij Johan Fredriks betrokken was. De Tovami Kawasaki rijder werd van de motor gereden in de University Corner en werd ter plekke medisch behandeld aan, volgens diverse berichten, een enkelblessure. Fredriks werd vervolgens per helicopter overgebracht naar het Royal Victoria Hospital in Belfast voor verdere behandeling.

Official Statement NW 200 organisatie:
Red flags were shown after Johan Fredriks (Kawasaki) from the Netherlands crashed out of the Superbike qualifying session today at University corner during the opening practice of the 2018 Vauxhall International North West 200. Fredriks was treated at the scene for ankle injuries by the MCUI Medical team before being airlifted to the Royal Victoria Hospital, Belfast by the NI Air Ambulance.

Contact met Roel van Winkoop van het Performance Racing Achterhoek team ter plaatse leverde ook nog niet veel meer informatie op. Er is vrijwel zeker sprake van een enkelbreuk waaraan Fredriks op dit moment geopereerd schijnt te worden. Vader Ruud Fredriks is onderweg naar het ziekenhuis om zijn zoon bij te staan.

Volledige uitslagen dinsdag 15-05-2018:

Superbike:  NW200_SBK_QP1
Supersport:  NW200_SSP_QP1
Superstock: NW200_SuperStock_QP1
SuperTwin: NW200_SuperTwin_QP1

Zodra weer meer nieuws ontvangen omtrent de verwondingen en toestand van Fredriks zullen we dit uiteraard z.s.m. melden via een update.