North West 200 organisatie geeft niet op: “We mogen zo’n belangrijk evenement niet verliezen”

3001
Superbike Race 1 van de 2022 North West 200 | © NW200 - Rod Neill

De organisatie van de North West 200 heeft zich niet neergelegd bij het besluit van de Motor Cycle Union of Ireland (MCUI) om het evenement af te gelasten. Middels een statement heeft de organisatie laten weten dat ze er alles aan zullen doen om de historische road race ook in 2023 plaats te laten vinden.

Het nieuws over het afgelasten van vrijwel alle motorsportactiviteiten in Noord-Ierland sloeg vrijdagochtend in als een bom. De Noord-Ierse motorbond (Motorcycle Union of Ireland, MCUI) had namelijk middels een persbericht bekendgemaakt dat er in 2023 geen officiële MCUI evenementen zullen plaatsvinden vanwege de enorm gestegen verzekeringspremies. Dat heeft dus niet alleen effect op de road races (North West 200, Cookstown, Tandragee en Armoy) maar ook op het Ierse Superbike kampioenschap, de evenementen op de gesloten circuits van Bishopscourt en Kirkistown en trialwedstrijden. De enige uitzondering is motorcross, voor de rest zal er met dit besluit in 2023 dus geen motorsportwedstrijd plaatsvinden in Noord-Ierland.

Lees: 2023 editie North West 200 en alle races in Noord-Ierland afgelast

Een aderlating zo’n twee maanden voor de start van het seizoen waarbij niet alleen de professionals maar ook de semi-professionals en amateurs en lang en breed bezig zijn met de voorbereidingen en al veel kosten hebben gemaakt. In een sport waar het, met name de laatste jaren, al vaak erg lastig is geweest op financieel gebied zijn deze torenhoge verzekeringspremies op dit moment de genadeklap. Dat geldt zeker voor de kleinere evenementen maar de organisatie van de North West 200 heeft aangegeven het hier niet bij te laten. Daarnaast hebben ook meerdere prominente figuren in de road race wereld kenbaar gemaakt dat het laatste woord nog zeker niet gezegd is. Bekijk hieronder het statement van de North West 200 organisatie.


STATEMENT VAN DE ORGANISATOREN VAN DE fonaCAB EN NICHOLL OILS NORTH WEST 200
De crisis waarmee de North West 200 en de rest van de motorsport in Ierland momenteel worden geconfronteerd, is te wijten aan een enorme stijging van de verzekeringskosten voor 2023.

De organisatoren van de North West 200, de Coleraine and District Motor Club, hebben onvermoeibaar gewerkt om de druk van deze extra kosten te verlichten. De club was ervan overtuigd dat ze de aanvankelijke premieverhoging aankon, maar omdat andere evenementen dat niet konden, leidde de overdracht van extra kosten naar de North West 200 tot een onhoudbare financiële last.

Gisteren [donderdag, GF] kondigde het bestuursorgaan van de sport, de Motor Cycle Union of Ireland (UC), aan dat alle motorsportevenementen in Noord-Ierland dit jaar worden afgelast. Maar de organisatoren van de NW200 hebben de strijd niet opgegeven. We mogen een evenement dat al meer dan 90 jaar bestaat en zo’n belangrijke rol speelt in de economie van de noordkust, niet verliezen.

We zijn overweldigd door de berichten en aanbiedingen van steun die we vandaag hebben ontvangen en hoewel we begrip hebben voor het besluit van de MCUI (UC), zal de Coleraine and District Motor Club doorgaan met haar inspanningen om de North West 200 op 7-13 mei te organiseren.

Er waren al plannen om nieuwe deelnemers aan het evenement te verwelkomen tijdens een introductiedag op dinsdag 14 februari. Zowel dat evenement als de ‘Meet the Stars race launch’, gepland voor 15 februari, gaan door zoals gepland en we zullen iedereen op de hoogte blijven houden van onze vorderingen.


Er waren ook plannen om dit jaar de Ulster Grand Prix weer terug op de kalender te brengen nadat het evenement sinds 2019 niet meer heeft plaatsgevonden, ook wegens financiële problemen. Met het besluit van de MCUI zal daar in 2023 waarschijnlijk geen verandering in komen en zal de road race, die dit jaar 100 jaar bestaat, niet verreden worden.

Op organisatorisch vlak heeft de Isle of Man TT geen last van dit besluit aangezien dat georganiseerd wordt door de overheid van de Isle of Man en zij deze problemen met verzekeringspremies niet hebben. Wel gaat het een probleem opleveren voor een aantal deelnemers, en dan voornamelijk de deelnemers die afkomstig zijn van (Noord-) Ierland. Voor deelname aan de Isle of Man TT (of Manx Grand Prix) is namelijk een ‘Mountain Course’ licentie nodig waarbij een coureur een minimaal aantal wedstrijden per jaar moet rijden. Doordat er geen wedstrijden in Noord-Ierland (en mogelijk ook Ierland) worden gereden zullen die rijders naar Engeland moeten om daar te racen met extra transportkosten als gevolg.

Wordt ongetwijfeld vervolgd …