O’Halloran scoort hattrick op Thruxton na twee spectaculaire races op zondag

873
Jason O'Halloran (22) voor Lee Jackson (14) en Ryan Vickers (7) - Thruxton Circuit | © Bennetts British Superbike Championship

Jason O’Halloran heeft na zijn winst in Race 1 op zaterdag ook de twee British Superbike races van zondag gewonnen op Thruxton. In twee spectaculaire wedstrijden had de Australiër in de slotfase de overhand en eindigde hij in beide races voor Lee Jackson en Charlie Nesbitt.

Nadat Jason O’Halloran op zaterdagmiddag zijn tweede overwinning van het seizoen behaalde door Race 1 voor de British Superbike klasse te winnen stonden er zondag nog twee races op het programma op Thruxton. Aan het begin van de middag viel er heel even wat regen maar de twee British Superbike races konden gewoon onder droge omstandigheden verreden worden.

Race 2
Het was Kyle Ryde die het beste startte en als leider de eerste bocht inging voor Charlie Nesbitt en LAMI OMG Racing Yamaha-teamgenoot Ryan Vickers. Al gauw klom Leon Haslam op naar de derde plaats met Vickers, Max Cook en Danny Kent daarachter in de top zes.

Ryde hield de leiding vast terwijl Cook bezig was met een opmars. De rookie schoof ten koste van Nesbitt op naar de tweede plaats en nam in de derde ronde de leiding over. BeerMonster Ducati coureurs Tommy Bridewell en Glenn Irwin, respectievelijk de nummers 1 en 2 in het kampioenschap, hadden het wederom moeilijk met posities buiten de top tien. Voor Josh Brookes was het nog erger op een negentiende plaats.

In de vierde ronde was het Ryde die de koppositie overnam en op dit moment had de top vijf een seconde voorsprong opgebouwd richting de rest van het veld, dat nu werd aangevoerd door Jackson. De racewinnaar van Race 1, O’Halloran, reed op dat moment op de achtste plaats voor Kent.

In de tweede helft van de race maakte O’Halloran echter stappen voorwaarts en reed hij zelf het gat naar de kopgroep dicht. Na vijftien ronden leek het erop dat de race zou worden uitgevochten tussen zeven rijders: Vickers, Ryde, Cook, Jackson, Nesbitt. O’Halloran en Kent. Jack Kennedy, Haslam en Storm Stacey maakten de top tien compleet met slechts 2,3 seconden tussen de tien rijders.

In de slotfase ging Nesbitt wijd in de chicane voor start / finish maar bij het terugkomen op de racelijn raakte hij Cook. De Cheshire Mouldings Kawasaki coureur werd naar de kerbstones gedrukt en kwam vervolgens met een high-sider ten val waarbij hijzelf en zijn machine midden op de baan legen. Gelukkig liep het goed af en was de twintigjarige Cook ongedeerd.

Met nog twee ronden te gaan nam O’Halloran de leiding over van Jackson met nog twee ronden te gaan. In de laatste ronde hadden zij bijna anderhalve seconde marge richting de groep daarachter die streed voor de derde positie. O’Halloran had de race perfect ingedeeld en wist Jackson uiteindelijk te kloppen met een voorsprong van meer dan een seconde, daarmee behaalde hij zijn tweede overwinning op rij. Jackson werd tweede met rookie Nesbitt daarachter op de derde plaats. Achter hen maakten Vickers, Kennedy, Ryde, Haslam, Peter Hickman, Christian Iddon en Kent de top tien compleet. Irwin en Bridewell werden dertiende en veertiende respectievelijk.

Race 3
Het was de jongeling Max Cook die goed startte en de leiding in handen nam voor Kyle Ryde, Leon Haslam, Ryan Vickers, Danny Kent en Charlie Nesbitt. Cook en Ryde reden al gauw weg van de concurrentie terwijl Jason O’Halloran op dat moment op de tiende positie reed.

Cook leek zich goed te voelen aan de leiding van de British Superbike klasse maar achter hem ontstond een steeds groter peloton. Uiteindelijk moest de Kawasaki coureur in de zevende ronde buigen en nam Vickers de leiding over in een kopgroep bestaande uit zeven rijders, iets daarachter was het O’Halloran op de achtste plaats. Het dramatische weekend van Brookes eindigde een ronde later toen hij met zijn FHO Racing BMW de pits in reed.

Met nog drie ronden te gaan reed Vickers nog steeds aan de leiding maar Nesbitt en Jackson zaten nu direct achter hem en O’Halloran inmiddels opgeklommen naar de vierde positie. O’Halloran had zichtbaar veel meer grip in de lange bochten en kon meer snelheid meenemen richting het rechte stuk. In de voorlaatste ronde, bij het ingaan van de chicane voor start / finish, nam de Australiër de leiding over. Deze gaf hij niet meer uit handen waardoor de McAMS Yamaha coureur ook de derde race van het weekend op zijn naam wist te schrijven. Wederom kwamen Jackson en Nesbitt als tweede en derde over de streep, verder eindigden Cook, Vickers, Haslam, Ryde, Stacey, Hickman en Iddon in de top tien. Glenn Irwin en Tommy Bridewell kwamen niet verder dan P13 en P15.

In het kampioenschap blijft Bridewell de leider met 263 punten voor Irwin (236,5) en de nu naar de derde plaats opgeklommen O’Halloran (212,5).

Nederlanders
In de tweede British Supersport race kwam Jaimie van Sikkelerus als tiende over de streep. De winnaar was Ben Currie en hij behaalde de eerste zege van Ducati in deze klasse sinds 2003. In het kampioenschap staat Van Sikkelerus zevende met 138 punten, 81 minder dan kampioenschapsleider Currie. In de tweede National Superstock 1000 race werd Jorel Boerboom 25e.

De volgende ronde van het Bennetts British Superbike Championship vindt plaats in het ‘Bank Holiday weekend’ van 26 t/m 28 augustus op Cadwell Park.

Handige links British Superbike Thruxton 2023:

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: