O’Halloran wint spannende eerste British Superbike race op Thruxton

1046
Start BSB Race 1 op Thruxton | © Bennetts British Superbike Championship

Jason O’Halloran heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Thruxton. De Australiër was in de race over veertien ronden de sterkste voor Charlie Nesbitt en Ryan Vickers. Jaimie van Sikkelerus werd negende in de eerste British Supersport race van het weekend.

Dit weekend wordt de zevende ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Thruxton. Het circuit ligt in het zuiden van Engeland en zo’n 120 kilometer westwaarts van Londen. Het is één van de snelste circuits waar het British Superbike kampioenschap racet en de lay-out zorgt vaak voor zeer spannende races.

Kwalificatie
In de kwalificatie op zaterdagmiddag was Jason O’Halloran het snelst met een 1’14.634 waarmee hij op pole position stond voor Race 1. Achter hem maakten LAMI OMG Racing Yamaha coureurs Ryan Vickers en Kyle Ryde er een 1-2-3 van voor Yamaha met daarachter Lee Jackson en rookies Charlie Nesbitt en Max Cook op de tweede startrij. Leider in het kampioenschap Tommy Bridewell kwam niet verder dan de vijftiende tijd terwijl teamgenoot en nummer twee in het kampioenschap Glenn Irwin zich als achtste kwalificeerde.

Race 1
Polesitter Jason O’Halloran startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor LAMI OMG Racing coureurs Kyle Ryde en Ryan Vickers. Cheshire Mouldings Kawasaki coureurs Lee Jackson en Max Cook reden daarachter met verder Charlie Nesbitt, Jack Kennedy, Danny Kent en Leon Haslam in de top tien. Problemen waren er voor Glenn Irwin, Tommy Bridewell en Josh Brookes die alle drie buiten de top tien reden.

Terwijl O’Halloran meteen een gaatje probeerde te slaan schoof British Superbike rookie Cook aan het einde van de openingsronde op naar de tweede plaats. Ryde liet dat niet zomaar gebeuren en sloeg terug waardoor er een grote groep ontstond in de strijd voor P2.

Aan het einde van de vijfde ronde dook Jackson uit de slipstream van O’Halloran en nam hij de leiding over. De onderlinge verschillen in de kopgroep waren nog steeds zeer klein en ook achter Jackson en O’Halloran werd er veel gepasseerd.

Een ronde later sloeg O’Halloran terug en nam hij de leiding weer over van Jackson terwijl ook Ryde afrekende met de Kawasaki coureur door middel van een gewaagde inhaalactie buitenom.

Ryde werd vervolgens aan de kant gezet en verloor binnen enkele ogenblikken meerdere posities waardoor Jackson weer opklom naar P2. O’Halloran pushte flink maar kon niet wegrijden van de concurrentie. Het was een fascinerende race vooral dankzij de strijd om de tweede plaats.

In de slotfase kon O’Halloran langzaam maar zeker wegrijden van het groepje achter zich. De Australiër kwam uiteindelijk met een marge van anderhalve seconde als winnaar over de streep en behaalde daarmee zijn tweede overwinning van het seizoen. Omdat McAMS Yamaha heeft aangekondigd aan het einde van dit seizoen het British Superbike kampioenschap te gaan verlaten is de Australiër nog op zoek naar een zitje voor 2024.

Achter O’Halloran werd er een fascinerende strijd tot aan de finish gevoerd en die werd uiteindelijk gewonnen door Charlie Nesbitt. De Hawk Racing Honda coureur behaalde daarmee zijn eerste BSB-podium. Vickers werd derde en scoorde zo zijn vijfde podiumfinish van het seizoen. Cook kwam slechts 0,013 seconde tekort op het podium en eindigde als vierde met Jackson daarachter op de vijfde plaats. Verder eindigden Leon Haslam, Danny Kent, Kyle Ryde, Glenn Irwin en Peter Hickman in de top tien. Kampioenschapsleider Tommy Bridewell kwam niet verder dan de veertiende positie.

Nederlanders
In een spannende British Supersport race, die werd gewonnen door Ben Currie, passeerde Jaimie van Sikkelerus de finish als negende. De Nederlander kon net niet aan blijven haken bij de kopgroep maar moest uiteindelijk slechts 2,6 seconden toegeven op de winnaar. Van Sikkelerus had zich ‘s ochtends als zevende gekwalificeerd en zal zondagmiddag in Race 2 vanaf de elfde plaats mogen starten. In het National Superstock 1000 kampioenschap kwalificeerde Jorel Boerboom zich als 25e en kwam hij in Race 1 als 26e over de finish.

Zondag wordt er wederom een druk programma afgewerkt op Thruxon met onder andere twee British Superbike races.

Handige links British Superbike Thruxton 2023:

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: