ONK SuperCup 1000: Danny Van der Sluis 2019 kampioen

332
danny-van-der-sluis
Danny van der Sluis | foto© Jan Timmerman

Danny van der Sluis is de nieuwe ONK SuperCup 1000 kampioen. De coureur uit Staphorst had aan een overwinning en een achtste plaats in de laatste twee races genoeg om de titel veilig te stellen. Na de winst van de Staphorster in de eerste race werd de tweede race van de dag op een kletsnat TT Circuit Assen gewonnen door Allard Kerkhoven.

Zaterdag 12 oktober stond op het TT Circuit Assen de finaledag van het OW Cup-seizoen op het programma. Tijdens deze dag stonden er voor alle categorieën één kwalificatie en twee races op het programma. In de ONK SuperCup 1000 klasse moest ook nog de beslissing vallen wat betreft het kampioenschap.

Onderstaand een verslag van de kwalificatie en de twee races.

Kwalificatie
Tijdens de enige kwalificatie sessie was het Allard Kerkhoven die de snelste rondetijd op de klok wist te zetten en de pole voor zich opeiste voor gastrijder Bob Stöpler, Danny van der Sluis, Renzo van Emmerik, Jeroen Rensel, Nigel Walraven en Cliff Kloots die samen met Van der Sluis nog als enige twee kans maakten op de titel.

Voor Rintje Ritsma verliep de kwalificatie allesbehalve naar wens. De voormalig en veelvuldig wereldkampioen schaatsen kwalificeerde zich weliswaar als twaalfde maar en crash maakte een vroegtijdig einde aan zijn optreden. Vanwege een gebroken sleutelbeen moest de Fries afzien van deelname aan beide races.

Race1
Bij de start was het de vanaf de pole vertrokken Allard Kerkhoven die het snelst weg was maar het was Danny van der Sluis die na de eerste ronde als leider doorkwam voor Cliff Kloots, Nigel Walraven, Allard Kerkhoven en Renzo van Emmerik terwijl de vanaf de tweede plaats op de grid gestarte Bob Stopler een dramatische start meemaakte en als vijftiende doorkwam.

In de tweede ronde was het Kloots die de leiding over wist te nemen en Van der Sluis terugverwees naar de tweede plaats. Lang duurde de leidende positie van Kloots echter niet want even later bij het uitkomen van Ruskenhoek trok de leider zijn Yamaha onderuit. Een flinke domper voor de leider in de tussenstand van het kampioenschap.

Van der Sluis kwam door de val van Kloots weer aan de leiding maar niet veel later nam Walraven het heft in handen door de Start Racing coureur te passeren terwijl Van Emmerik naar de derde plaats wist te komen gevolgd door Thijs Peeters en de teruggevallen Kerkhoven.

Walraven, Van der Sluis en Van Emmerik namen vervolgens flink afstand van de rest van het veld. De leider in de wedstrijd kreeg vervolgens een penalty aan zijn broek (20 seconden) vanwege het inhalen onder geel.

In de zesde ronde kwam er een einde aan de wedstrijd voor zowel Jeroen Rensel (bocht 7) als ook Yme-Jan Hofstee (bocht 11).

In de achtste ronde wist Van Emmerik de tweede plaats over te nemen van Van der Sluis terwijl Walraven zijn leidende positie gestaag uit wist te breiden, echter met de wetenschap dat hij op de finish nog een tijdstraf aan zijn broek zou krijgen.

Walraven passeerde na 10 ronden als eerste de finish terwijl Van der Sluis in de laatste meters Van Emmerik nog weer wist te verschalken.

Door de tijdstraf van Walraven greep Van der Sluis de winst en daarmee de volle punten voor Van Emmerik. Walraven werd ondanks zijn penalty nog als derde gekwalificeerd voor Peeters, Kerkhoven, Alexander Klaassen, Jolanda Westrenen, Roel Hoekstra, Toine Geerkink en Michel Visser.

Race 2
Met 16 punten voorsprong op Kloots moest de titelstrijd in deze laatste race van het seizoen beslist gaan worden. Bij de start van deze race was het de vanaf de pole vertrokken Kerkhoven die op het inmiddels kletsnatte circuit de leiding nam en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Rensel, Walraven, Van der Sluis, Peters en Kloots.

In de tweede ronde was het nog steeds Kerkhoven aan de leiding voor Rensel maar was het Kloots die naar de derde plaats wist te komen terwijl Van der Sluis een aantal plaatsen prijs moest geven en pas als zesde doorkwam.

Kerkhoven en Rensel wisten vervolgens in een paar ronden een flink gat te slaan op de rest van het veld terwijl Kloots de derde plaats vast wist te houden en op zijn beurt een klein gaat wist te slaan op Peters die inmiddels Walraven een plaats terug had verwezen en als vierde doorkwam. Iets verder naar achter had Van der Sluis het duidelijk moeilijk, de Staphorster viel terug naar de zevende plaats nadat Visser hem had weten te passeren. Niet veel later werd het zelfs een achtste plaats voor de Staphorster die duidelijk moeite had zich staande te houden onder de moeilijke omstandigheden.

Kerkhoven wist zich als leider vervolgens los te rijden van Rensel, terwijl Kloots eenzaam rijdend de derde plaats vast wist te houden. Verder naar achter was het opnieuw Van der Sluis die een plaats prijs moest geven. Gezien de derde plaats van Kloots zou de Start Racing coureur aan een veertiende plaats voldoende hebben om de titel veilig te stellen.

De leidende positie van Kerkhoven kwam geen moment meer in gevaar en het was dan ook de voormalig Dutch Superbike coureur die zijn eenmalige optreden beloonde met een klinkende overwinning. Achter Kerkhoven werd Rensel tweede terwijl Kloots als derde de finish passeerde.

Gastrijder Stöpler werd vierde voor Walraven, Peeters, Visser, Hoekstra, Van der Sluis en Emmerik.

Met zijn negende plaats – maar punten voor de achtste plaats aangezien de als vierde geëindigde  Stöpler geen punten kreeg – hield Van der Sluis genoeg marge over om de titel veilig te stellen en zich de nieuwe 2019 ONK SuperCup 1000 kampioen te mogen noemen.

 

Handige links OW Cup finale Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App