ONK SuperCup 600: Van Sikkelerus wint, Boes grijpt maximale punten in Assen

387
jaimie-van-sikkelerus
Jaimie van Sikkelerus voor Guus Boes en Kevin van Leuven | foto© Jan Timmerman

Jaimie van Sikkelerus heeft vrijdag op het TT Circuit Assen de ONK SuperCup 600 wedstrijd op zijn naam geschreven. De gastrijder was het snelst voor Guus Boes, Kevin van Leuven en Thijs Peeters. Doordat Van Sikkelerus als gastrijder aan de start verscheen ging Boes met het maximale aantal punten aan de haal.

Kwalificatie
De eerste kwalificatie begon voor Kevin van Leuven en Frank Nieman met de nodige tegenslag. Van Leuven kreeg te kampen met een haperende machine waardoor hij nagenoeg de gehele eerste kwalificatie aan zich voorbij moest laten gaan. Nieman daarentegen kampte met een probleem met de voorkant, een nieuw gerichte voorvelg bleek voor dusdanig veel trilling te zorgen dat verder rijden niet verantwoord was.In deze eerste sessie was het Jaimie van Sikkelerus die met een snelste rondetijd van 1’43.144 het rapst was. Achter de gastrijder noteerde Guus Boes de tweede tijd voor Thijs Peeters, Djim Ulrich en Arne de Wintere.

Tijdens de tweede kwalificatie was het Boes die de snelste rondetijd liet noteren voor Sander Kroeze, Van Sikkelerus, en de twee pechvogels van de eerste kwalificatie Van Leuven en Nieman. Voor Eduard Troost kwam er een vroegtijdig einde aan deze kwalificatie, de coureur uit Staphorst raakte in de slotfase de voorkant van zijn Honda kwijt bij het insturen van Stekkenwal met een crash tot gevolg.

Aangezien Van Sikkelerus zijn snelste rondetijd uit de eerste kwalificatie door niemand werd verbeterd mocht de coureur uit Akersloot vanaf de pole aan de race beginnen voor Boes, Kroeze, Van Leuven en Nieman.

Race
Voor de normaal in het IDM Supersport 600 kampioenschap uitkomende Kroeze begon de race met de nodige tegenslag. De Yamaha coureur meldde zich een fractie te laat voor de sighting lap met als gevolg dat hij vanuit de pitstraat aan de wedstrijd moest beginnen.

Bij het doven van het rode licht was het de vanaf pole vertrokken Van Sikkelerus die het snelst weg was en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Boes, Van Leuven, Thijs Peeters en Nieman.

Terwijl Van Sikkelerus meteen in de eerste ronden een gaatje wist te slaan waren het Boes, Van Leuven en Peeters die met z’n drieën volgden en iets afstand wisten te nemen van een grote groep achtervolgers van maar liefst negen rijders.

Halverwege de twaalf ronden tellende race was het nog steeds Van Sikkelerus aan de leiding op enige afstand gevolgd door Boes, Van Leuven en Peeters terwijl Nieman zich los had weten te rijden van de achtervolgden grote groep.

Van Sikkelerus zag vervolgens zijn voorsprong iets teruglopen op Boes en Van Leuven terwijl Peeters op de vierde plaats rijdend het tempo van de voorste drie mannen niet kon volgen en een gaatje moest laten.

Een ronde later was het Boes die als leider doorkwam en Van Sikkelerus terug had verwezen naar de tweede plaats. Van Leuven volgde dicht achter het tweetal als derde terwijl Peters op vijf seconden nog steeds de vierde plaats innam en Nieman op ruim 10 seconden De Wintere aan zijn achterwiel zag verschijnen.

Voor Bryan Eusman was de race op dat moment al voorbij. De Eusman Racing coureur kwam in de Ruskenhoek ten val.

Boes en Van Sikkelerus wisselden elkaar vervolgens een aantal keren af aan de kop van het veld terwijl Van Leuven op korte afstand het duel van het tweetal volgde.

Bij het ingaan van de laatste ronde was het Boes aan de leiding gevolgd door Van Sikkelerus en een op een kansje loerende Van Leuven. Uiteindelijk was het Van Sikkelerus die aan het langste eind trok en in de laatste ronde de leiding weer over wist te nemen en als winnaar de finish passeerde. Op 0,311 seconde werd Boes tweede net voor Van Leuven en Peeters die in de slotfase tien seconden prijs had moeten geven. Vanwege het feit dat Van Sikkelerus als gastrijder aan de start stond ging het maximale aantal punten naar Boes en mochten Van Leuven en Peeters alsnog mee naar het podium.

De Wintere, net als Van Sikkelerus als gastrijder aanwezig, had in de slotfase Nieman terug weten te verwijzen en passeerde als vijfde de finish voor Corne Heikamp en Nieman die dus in de laatste ronden terugviel van de vijfde naar de zevende plaats.

De achtste plaats werd een prooi voor Ulrich, Ivar Doornbos en Nick Vlaar. Manuel Wienen passeerde als elfde de finish terwijl Kroeze na een start vanuit de pitstraat een inhaalrace reed en met een serie goede en snelle rondetijden alsnog als twaalfde de finish wist te passeren voor Troost en de dit weekend na een vervelende blessure teruggekeerde Joris Lentfert. Helaas werd Lenfert na afloop bestraft met een penalty van 20 seconden vanwege een jumpstart, hierdoor moest de Winteb Racing coureur uiteindelijk genoegen nemen met de twintigste plaats.

Aangezien de deelnemende gastrijders Van Sikkelerus, De Wintere en Kroeze niet in de uitslagen zijn opgenomen verschilt de volgorde op de officiële uitslagenlijst enigszins met bovengenoemde volgorde van binnenkomst.

 

Handige links OW Cup Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag