Overtuigende eerste WorldSSP300 zege voor Steeman in Most

1632
Victor Steeman pakt zijn eerste WK-zege in Most | Foto credit: Jan Timmerman - JTS Fotografie

Victor Steeman heeft na een ijzersterk optreden zijn eerste WK-overwinning behaald in Most. De KTM-coureur kwam met een voorsprong vijf seconden als eerste over de finish in de eerste WorldSSP300 race. Jeffrey Buis finishte als zevende. Ook waren er punten voor Ruben Bijman (P13) en Koen Meuffels (P14).

Victor Steeman mocht zaterdagmiddag vanaf pole position vertrekken in de eerste World Supersport 300 race in Most. Voor Steeman betekende het zijn tweede pole position op rij. De coureur uit Lathum was constant de snelste rijder geweest tijdens de droge trainingen op zijn Freudenberg KTM. Thuisrijder Oliver Konig en kampioenschapsleider Adrián Huertas vertrokken ook vanaf de eerste startrij. De verrassing was Ruben Bijman met zijn vierde startplaats. Jeffrey Buis stond zevende op de grid en Koen Meuffels slechts achtentwintigste, nadat zijn snelste ronde in de kwalificatie gecanceld werd. Voor de nummer twee in het WK, Tom Booth-Amos, begon de race erg ongelukkig, aangezien vanuit de pitstraat aan de wedstrijd moest beginnen.

Steeman had een uitstekende start en ging als leider de eerste bochtencombinatie in. Buis ging als tweede op de bocht af, maar verremde zich en viel terug naar plaats twaalf. Huertas nam de tweede positie over. Bij het ingaan van de tweede ronde ging de leider in het WK voorbij aan Steeman, maar niet voor lang. In de chicane ging Huertas onderuit. De Spanjaard pakte zijn MTM Kawasaki nog wel weer op, maar moest als laatste zijn weg vervolgen. Steeman kwam weer op plaats één te rijden, waarbij er zo’n zes rijders wat los wist te komen van de rest van het veld.

Daarachter was Buis naar plaats zeven gekomen in de tweede groep, met ook daarin Bijman en Meuffels, die in de openingsfase zeer snel naar voren kwam. Vooraan wist Steeman langzaamaan wat weg te rijden bij zijn directe concurrenten. Buis wist vanuit de tweede groep de oversteek te maken naar de rijders, die in gevecht waren voor de podiumposities. Later in de race zouden ook Meuffels, Bijman en nog een aantal rijders aan te haken. Zowel Huertas als Booth Amos reden een fantastische inhaalrace, waardoor zij op plaats dertien en veertien in de slotfase ook de aansluiting vonden met de groep die in gevecht was voor plaats twee.

Aan kop stond er geen maat op Steeman. De Nederlander won met een voorsprong van vijf seconden en dat betekende zijn eerste zege in het World Supersport 300 kampioenschap. De grote groep voor plaats twee viel in de slotfase nog wat uit elkaar. Thuisrijder Konig pakte de tweede plaats voor Alejandro Carrion, Samuel Di Sora en Bahattin Sofuoglu. Na afloop zou Konig teruggezet worden naar plaats drie en dat was in het voordeel van Carrion. Huertas reed de snelste raceronde in de slotronde en finishte na zijn crash nog als zesde, net voor Buis die als zevende de eindstreep passeerde. Booth-Amos werd na zijn start uit de pitstraat nog achtste, waardoor de twee kampioenskandidaten laten zien over veel snelheid te beschikken. Achter de breuk in de groep finishte Bijman als dertiende en Meuffels als veertiende, waardoor alle Nederlandse rijder in het grote startveld van 42 rijders binnen de punten finishten.

Zondagmiddag om 13:45 uur gaat de tweede World Supersport 300 race van start op het Autodrom Most in Tsjechië.