Peter Öttl over Collin Veijer: “Ik verwacht wel een paar uitschieters in 2023”

3539
peter-öttl
Peter Öttl (m) tijdens de onlangs gehouden teampresentatie met Ayumu Sasaki (l) en Collin Veijer (r) | foto© Evert Slager

Collin Veijer staat aan de vooravond van zijn debuut als coureur in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. De 17-jarige Staphorster gaat uitkomen voor het LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP Team, het team onder leiding van de ervaren teambaas Peter Öttl. Wat zijn de verwachting van de 57-jarige Duitser voorafgaand aan het seizoen wat betreft zijn nieuwe protegé?

De Nederlander Collin Veijer eindigde als tweede in de eindstand van de Red Bull MotoGP Rookies Cup. De 17-jarige Nederlander wist drie races te winnen en hoefde aan het einde van het seizoen slechts veertien punten prijs te geven op de Spaanse winnaar van de Cup José Rueda. Naast zijn sterke optreden in de Red Bull MotoGP Rookies Cup wist de Staphorster ook sterk te presteren in het FIM Junior GP, hier eindigde hij als zesde in de eindstand, dit na twee overwinningen op zijn KTM van het AGR Racing Team gedurende het seizoen.Voor Peter Öttl, teambaas van het nieuwe LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP Team, voldoende redenen om Veijer voor komend seizoen een plaats aan te bieden in zijn team en hem te laten debuteren in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap als teamgenoot van de ervaren Ayumu Sasaki.

Peter Öttl: “Zodra je talenten ziet strijden in het FIM JuniorGP of in de Red Bull MotoGP Rookies Cup, ga je ze volgen. Je kijkt naar hun progressie en schat je in waar de sterke en zwakke punten liggen. Dan neem je een beslissing, al beslist niet alleen de teambaas, maar ook de coureur moet interesse hebben om naar ons toe te komen. Als je vervolgens ziet dat de instelling goed is, de familie en het management passen, dan wordt de coureur interessant voor ons als team.”

In 2023 zal Veijer zijn debuut maken als Grand Prix coureur in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap als teamgenoot van de ervaren Ayumu Sasaki, de Japanner die in 2022 twee races wist te winnen en als vierde eindigde in het kampioenschap. Veijer bereikt op 19 februari aanstaande – een maand voor aanvang van het seizoen – de nieuwe minimumleeftijd van 18 jaar voor de lichtste klasse van het MotoGP wereldkampioenschap.

Öttl legde onlangs in een interview met het Duitse speedweek.com uit dat hij de progressie van de Nederlander al twee jaar in de gaten hield en hem al nauw volgde in het seizoen 2021 toen hij twaalfde werd in de eindstand van de Red Bull MotoGP Rookies Cup en enkele top tien-resultaten wist te behalen. De gesprekken om hem voor het 2023 seizoen een contract aan te bieden in zijn nieuwe Moto3 team begonnen dan ook al vroeg in het afgelopen seizoen.

Collin Veijer wordt o.a. bijgestaan door LKK Sports Management, het bedrijf van Laurens Klein Koerkamp, ​​de Nederlandse manager die ook al jaren verantwoordelijk is voor het management van o.a. de WorldSBK coureurs Michael van der Mark en Garrett Gerloff.

Peter Öttl: “Ik had mijn eerste gesprekken met het management van Collin tijdens het WorldSBK evenement in Misano, afgelopen juni. De definitieve beslissing werd vervolgens genomen tijdens de Grand Prix van Aragón in september.”

Wat zijn de verwachtingen voor komend seizoen, het debuutseizoen voor de Nederlander in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap.

Peter Öttl: “In principe verwacht ik van een jonge coureur als Collin dat hij gedurende het seizoen progressie weet te boeken, na een bepaalde periode WK-punten gaat scoren en een paar uitschieters heeft. Dat hij niet in alle races punten zal scoren in zijn eerste seizoen lijkt me logisch, maar b.v. tijdens de helft van zijn races zou al geweldig zijn. Ik wens altijd een bepaalde uitschieter gedurende het seizoen, misschien wel tijdens de Dutch TT in Assen. Als hij daar een uitslag weten te scoren tussen de zesde en tiende plaats, dan zou dat natuurlijk fantastisch zijn. Daarnaast is de titel Rookie of the Year een mooi streven. Voor elke nieuwkomer is dit een uitstekend doel. Hij zal deze strijd in 2023 aan moeten gaan met Rueda (Red Bull KTMAjo) en Farioli (Tech3). Maar voor mij persoonlijk is Collin is zeker één van de kandidaten, mede omdat hij in 2022 – vooral in de tweede helft van het seizoen – niet onder hoefde te doen voor deze twee collega coureurs.”

Veijer is in 2023 de derde Nederlander, naast Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh, die als vaste coureur deel uitmaakt van het MotoGP wereldkampioenschap. De Pertamina Mandalika SAG Team en de RW Racing GP coureur komen in tegenstelling tot Veijer uit in de Moto2 klasse.Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter