ONK coureur Peter Schalken retired: ‘It was awesome…’

638
schalken
Peter Schalken voor de laatste keer op het podium met zoontjes Kyro en Mika | foto© Racesport.nl - Tiny Kolsters

Maar liefst 17 seizoenen was Peter Schalken actief in de Nederlandse wegracesport. Tijdens de Battle of the Nations nam de Brabander in stijl afscheid van de actieve sport door in de laatste race van zijn carrière als derde te eindigen. Het definitieve afscheid kon daarmee groots op het podium gevierd worden.

Peter Schalken begon in het seizoen 2000 in de Yamaha TZR 125cc klasse waarna in 2001 de overstap volgde naar de Aprilia RS 250cc Cup. Schalken streed daarin onder andere tegen Raymond Schouten, Jarno van de Marel en Allard Kerkhoven die op dit moment nog steeds actief is in de KTM Duke Battle.In het seizoen 2002 werd een jaar gereden in het ONK 125cc kampioenschap waarna de overstap volgde naar de 600 klasse in toen nog Junior Stock klasse. Smits verhuur zorgde destijds voor de motoren en is Peter vervolgens tot aan zijn laatste race trouw gebleven als sponsor. In het seizoen 2005 volgde de overstap naar de Supersport 600 klasse waarna in 2009 de overstap volgde naar de Dutch Superbike klasse. In dat jaar werd Peter direct vijfde in de eindstand van het ONK.

De echte doorbraak kwam er voor Peter helaas niet. Met name de laatste drie seizoenen werden gekenmerkt door steeds een pittige valpartij met langdurig blessureleed tot gevolg. Mede hierdoor en door de steeds weer enorm veel energie verslindende winterse zoektocht naar sponsoren heeft de Brabander besloten dat het mooi geweest is.

Het had een mooi afsluitend seizoen moeten worden voor de inmiddels 32-jarig coureur uit Dussen. Schalken tekende voorafgaand aan het seizoen een contract met DF Racing waarmee hij de beschikking kreeg over een snelle Yamaha R1M. Het seizoen begon echter helaas niet optimaal. Op het Franse circuit van Croix ging Peter, liggend op de derde plaats, in de eerste race onschuldig onderuit. De machine kon worden opgepakt en een sterke inhaalrace bracht hem nog terug naar de vierde plaats.

In de tweede race volgde opnieuw een valpartij. Bij het opkomen van het rechte stuk kreeg de Yamaha coureur zijn eerste highsider van het seizoen te verwerken en dat leverde een nulscore op. Begin mei volgde op het circuit van Hengelo een tweede highsider in de eerste ONK Dutch SBK race waarna in de tweede race nog een achtste plaats werd behaald.

Het weekend daarop werd Schalken op de Nürburgring in de eerste race onderuit gekegeld door een eerder gevallen en daardoor zeer haastige Mathieu Gines waarna in race twee een technisch probleem voor de tweede nulscore van die dag zorgde.

Vol goede moed werd vervolgens uitgekeken naar de Pinksterraces op het Paalgraven circuit in Oss waar Peter gebrand was op een paar goede uitslagen. Zijn trouwe schare supporters kwam op Pinkstermaandag echter voor niets naar Oss want een pittige highsider in de trainingen zorgde voor een vervelende en langdurige schouderblessure.