Pirelli Aragon Round: Van Straalen (P4) en Buis (P18) over hun Race 2

1547
glenn-van-straalen
Glenn van Straalen | foto© Randy van Maasdijk

Glenn van Straalen is zondag op Motorland Aragon als vierde geëindigd in Race 2 van de Pirelli Aragon Round. Jeffrey Buis passeerde in deze tweede race van het weekend als achttiende de finish. Direct na afloop vroegen we de twee Nederlanders om een reactie.

De eerste ronde van het 2022 FIM Supersport World Championship zit erop. Naast de overwinning van Ten Kate Racing coureur Dominique Aegerter op zondagmiddag in Race 2 deed ook landgenoot Glenn van Straalen opnieuw van zich spreken. Ondanks dat de EAB Racing coureur met de nodige technische problemen aan de afsluitende dag begon en hierdoor de warm-up nagenoeg in zijn geheel aan zich voorbij moest laten gaan wist hij zich op een indrukwekkende manier te herpakken in de tweede wedstrijd van het weekend.

Na een verdienstelijke vierde plaats reed Straalen ook nagenoeg deze gehele wedstrijd op de vierde plaats. Toen in de slotfase de voor hem rijdende Can Oncu de wedstrijd moest verlaten leek een derde plaats en zijn eerste WorldSSP podium binnen bereikt. Helaas gooide de ervaren en de dit seizoen vanuit de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap overgekomen Nicolò Bulega in de laatste meters roet in het eten door op weg naar de finish de Nederlander nog te passeren. Net als een dag eerder werd hierdoor de vierde plaats zijn deel, opnieuw een meer dan verdiende en uitstekende prestatie.

Glenn van Straalen: “De vierde plaats van gisteren was natuurlijk al fantastisch maar persoonlijk dat mijn race van vandaag nog beter was. Meteen na de start kwam ik even in het gedrang en moest ik me vanaf de zevende plaats naar voren zien te werken. Dit lukte en vervolgens was mijn tempo gewoon goed en kon ik deze de rest van de race vasthouden. Als de voor me rijdende Oncu in de slotfase dan ook nog uitvalt dan rij je zomaar op de derde plaats. In de laatste ronde wist ik dat Bulega achter me zat en dat hij iets sterker was dan mij. Helaas wist hij zijn Ducati er in de laatste meters naast te zetten en moest ik genoegen nemen met de vierde plaats. Natuurlijk baal je dan eerst even, maar ik denk dat we niet anders dan tevreden mogen zijn. We verlaten Aragon met tweede vierde plaatsen en een vierde plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Het podium laat nog even op zich wachten dus, maar we gaan nu op weg naar Assen en we zijn nu natuurlijk heel erg benieuwd wat we daar kunnen. Ik kijk er naar uit en wie weet kunnen we daar iets heel moois laten zien.”

Nadat hij een dag eerder Race 1 vroegtijdig had moeten beëindigen vanwege een technisch probleem begon zondagochtend ook de derde en afsluitende dag van de Pirelli Aragon Round met tegenslag. Leken de technische problemen opgelost, tijdens de warm-up werd duidelijk dat dit niet het geval was. Dezelfde schakelproblemen van een dag eerder kwamen weer terug waarna er voor het team niets anders opzat om tussen de warm-up en Race 2 het motorblok te wisselen. Een hele klus die op tijd geklaard werd en Buis gewoon deel kon nemen aan de zondagmiddag te verrijden wedstrijd.

De dit seizoen in de WorldSSP klasse debuterende Buis stelde zijn Italiaanse Motozoo Racing by Puccetti team niet teleur door de wedstrijd uit te rijden en zijn Kawasaki ZX-6R als achttiende over de finish te sturen, een resultaat waar de voormalig WorldSSP 300 wereldkampioen na afloop tevreden kon zijn.

Jeffrey Buis: “Na de pech van gisteren en denkend dat het technische probleem vanmorgen was opgelost begonnen we vol goede moed aan de warm-up, maar helaas werd het al snel duidelijk dat dit niet het geval was. Ik heb hierdoor maar één volledige ronde kunnen rijden tijdens deze twintig minuten durende sessie. Gelukkig wisten de monteurs voor Race 2 nog een volledig nieuw blok te monteren en konden we zonder problemen aan de tweede race van het weekend beginnen. De start van de race was goed en ik kwam in een goed groepje te rijden. Op een gegeven moment werd de band minder en moest ik even schakelen, dit omdat dit nieuw voor me is op een 600 en je dan op een andere manier moet gaan rijden. Na een paar ronden wist ik me te herpakken en eindigde in als achttiende. Op zich ben ik wel tevreden, maar over twee weken in Assen moet er een schepje bovenop.”

De tweede ronde van het 2022 FIM Supersport World Championship wordt over twee weken (van 22 t/m 24 april) verreden op het TT Circuit Assen. Het publiek is weer welkom, er is zoals vanouds weer een Open paddock. Alle redenen om over twee weken af te reizen naar Assen voor een ouderwets gezellig motorsport weekend.