Pol Espargaró: het moment van de waarheid nadert

4995
pol -esparagró
Pol Espargaró - Dutch TT Assen | foto© Randy van Maasdijk

Pol Espargaró maakt binnenkort tijdens de British Grand Prix dan eindelijk zijn langverwachte comeback maken als MotoGP coureur. Een belangrijk moment voor de Spanjaard en de eerste gelegenheid om zijn gezondheidstoestand te testen na zijn horrorcrash tijdens het eerste Grand Prix weekend van het seizoen in Portimão.

Vier lange maanden zijn er inmiddels verstreken sinds we Pol Espargaró voor het laatst in actie zagen tijdens een Grand Prix weekend. De GASGAS Factory Racing Tech3 coureur kwam op vrijdag 23 maart tijdens de tweede training van de Portugese Grand Prix op het Autodromo Internacional do Algarve zwaar ten val waarbij hij een groot aantal breuken opliep in o.a. zijn rug en vervolgens diverse operaties onderging. Het had er in het begin alle schijn van dat de Spanjaard gezien de ernst van zijn blessures noodgedwongen zijn carrière als MotoGP moest beëindigen. Pol Espargaró gaf echter nooit op en vocht zich stap voor stap terug naar een volledig herstel.

Pol Espargaró zette zijn zinnen op een terugkeer tijdens de Italiaanse Grand Prix in Mugello, maar zijn behandelende artsen staken hier een stokje voor. Vervolgens richtte de Spanjaard zijn vizier op een comeback tijdens de Duitse Grand Prix op de Sachsenring, maar ook dit ging vanwege dezelfde redenen niet door. Ook een week later tijdens de 2023 editie van de Dutch TT bleef de GASGAS-coureur nog langs de kant al bracht hij wel een bezoek aan het TT Circuit Assen waar hij zich voor het eerst sinds zijn ongeval bij zijn team meldde en de media te woord stond.

Nadat Pol Espargaró onlangs voor het eerst weer op zijn MotoGP machine stapte tijdens een aantal demonstratieronden als onderdeel van het Goodwood Festival of Speed, dit nadat hij even daarvoor zijn motortrainingen weer had mogen hervatten, is het nu zo goed als zeker dat de GASGAS coureur in het weekend van 04 t/m 06 augustus tijdens de Britse Grand Prix in Silverstone weer van de partij zal zijn. Alle lichten staan inmiddels op groen, al zal de verplichte medische keuring op donderdag voorafgaand aan het evenement uiteindelijk de laatste horde zijn. Dit lijkt echter meer een formaliteit gezien de voorzichtigheid die zijn eigen behandelende artsen de laatste tijd al hebben getoond.

pol-espargaró
Pol Espargaró – Goodwood Festival of Speed | foto© Tech3 Racing

Pol Espargaró liep breuken op in o.a. de derde, zesde en achtste borstwervel. Vooral de breuk in de achtste wervel had meer tijd nodig om te genezen en zorgde voor extra voorzichtigheid bij de behandelende artsen. Dit was volgens de Spanjaard – die vanwege de vele breuken zelfs 1,5 centimeter kleiner is geworden – de belangrijkste reden dat hij zolang heeft moeten wachten op zijn comeback en niet al in juni in Mugello weer terug kon keren als Grand Prix coureur.

Pol Espargaró: “Als de breuk in de achtste wervel er niet zou zijn geweest dan had ik al eerder mijn comeback kunnen maken en waarschijnlijk al in juni weer deel kunnen nemen aan een Grand Prix weekend. Dit was echt een vervelende breuk, een breuk die er zelfs voor gezorgd heeft dat ik anderhalve centimeter kleiner ben geworden. Maar goed, gelukkig ben ik al getrouwd. Nee, zonder gekheid. Het zal niet gemakkelijk voor me zijn, ik moet eerst weer wennen aan mijn gebruikelijke manier van werken. Ik zal de Grand Prix in Silverstone dan ook nodig hebben om na deze lange pauze weer in de racemodus te komen. Twee weken later in Spielberg – met de eerste drie dagen op mijn MotoGP fiets achter de rug – zal het waarschijnlijk allemaal al weer iets anders zijn. Maar hoe dan ook, in Silverstone zal ik voorzichtig de draad weer op moeten zien te pakken. Het meest kritieke punt zal de nek zijn.”

Hoewel Pol Espargaró zelf positief gestemd is zullen de komende Grand Prix weekenden bepalend zijn voor zijn toekomst als MotoGP coureur. Terugkeren van een dergelijke ernstige blessure zal zeker niet eenvoudig zijn in het momenteel zeer competitieve MotoGP startveld en de grote vraag is momenteel dan ook hoe zijn lichaam zal reageren tijdens het rijden op een meer dan 250 pk sterke MotoGP fiets.

Ondanks dat Pol Espargaró een nog tot aan het einde van 2024 doorlopend KTM-contract op zak heeft wordt er inmiddels ook al gespeculeerd over een mogelijke rol als MotoGP testcoureur voor de Oostenrijkse motorenfabrikant mocht blijken dat een rol als fulltime MotoGP coureur er niet meer inzit na hetgeen de Spanjaard is overkomen eind maart in Portimão.Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’