Komend Paasweekend vindt op het Donington Park Circuit de openingsronde van het British Superbike kampioenschap 2018 plaats. Hoe hebben de coureurs zich voorbereid, wat kunnen we verwachten en welke Nederlanders zullen er deelnemen? 

Waar normaal gesproken een raceweekend plaatsvindt op vrijdag, zaterdag en zondag is dat in het British Superbike kampioenschap nog wel eens anders. De Britten hebben regelmatig een ‘bank holiday’, wat wil zeggen dat vanwege een feestdag de maandag een vrije dag is. Dit zal komend weekend in verband met Pasen ook het geval zijn, waarbij de racedag maandag Tweede Paasdag zal zijn.

De favorieten
Wie zijn de grootste kanshebbers voor het winnen van deze eerste twee races en uiteindelijk misschien zelfs wel de titel? Laten we beginnen bij Shane ‘Shakey’ Byrne. De inmiddels 41-jarige coureur is de titelverdediger nadat hij in 2017 zijn zesde BSB titel in de wacht sleepte. Uitkomend voor het Be Wiser PBM Ducati team zal de Brit ook in 2018 één van de gedoodverfde favorieten zijn. Naast hem rijdt wederom teamgenoot Glenn Irwin. De Noord-Ier wist in 2017 naast een race op Silverstone ook de beroemde North West 200 te winnen en zal er alles aan doen om in 2018 mee te strijden voor de titel. Het team heeft verschillende tests verreden in Spanje waarbij niet alles naar wens verliep, maar zal ongetwijfeld vooraan meestrijden.

Een andere belangrijke kanshebber en misschien wel grootste favoriet is Leon Haslam. Wederom uitkomend voor het JG Speedfit Kawasaki team en het derde seizoen terug in het British Superbike zal de Engelsman erop gebrand zijn om dit jaar dan eindelijk zijn eerste titel te behalen. In 2017 verloor Haslam zijn koppositie in het kampioenschap tijdens de laatste race op Brands Hatch, waarbij de Brit op hoge snelheid dankzij een falend remsysteem zwaar ten val kwam met als gevolg onder andere twee gebroken enkels en een gebroken pols. De 34-jarige coureur kende een goed voorseizoen en wist in 2017 beide races op Donington te winnen en is daardoor een grote kanshebber. Teamgenoot Luke Mossey is ook bij het team gebleven en hoopt na het behalen van de ‘Showdown Six’ dit seizoen op meer.

Na Byrne en Haslam is de naam van Josh Brookes de meest genoemde onder de favorieten. De British Superbike kampioen van 2015 eindigde vorig jaar als tweede in het kampioenschap, slechts drie punten achter Byrne. De Australiër heeft de overstap gemaakt naar het McAMS Yamaha team en zal komend seizoen met niets minder genoegen nemen dan de titel. Ook is de 34-jarige coureur komend seizoen te zien op onder andere de North West 200 en de Isle of Man TT op de Norton naast teamgenoot John McGuinness. Binnen het McAMS Yamaha team zal Tarran MacKenzie (zoon van voormalig 500cc coureur en drievroudig Brits kampioen Niall MacKenzie) aan de andere kant van de garage te vinden zijn. De jonge Schot, vorig jaar uitkomend voor het Kiefer Racing Team in de Moto2 klasse, keert dit jaar terug naar Groot Brittanië waar hij in 2015 en 2016 British Supersport kampioen werd. Ook zal hij in dezelfde klasse uitkomen als zijn broer Taylor, die aan zijn tweede seizoen in de klasse begint.

Outsiders
Naast de favorieten zijn er ook nog verschillende outsiders die het veld komend seizoen flink op zullen gaan schudden. De namen die hierbij een grote rol gaan spelen zullen onder andere James Ellison (Yamaha), Peter Hickman (BMW), Dan Linfoot (Honda), Jason O’Halloran (Honda), Christian Iddon (BMW), Michael Laverty (BMW), Bradley Ray (Suzuki), Jake Dixon (Kawasaki), Sylvain Barrier (BMW), Gino Rea (Suzuki) en Tommy Bridewell (Suzuki) zijn. De coureurs zullen allemaal alles geven om een plaats bij de eerste zes te bemachtigen om tijdens de “finale’ weekenden deel uit te maken van de ‘Showdown Six’ en zodoende te kunnen strijden om de titel.

Nederlanders
Ook zullen er drie vaste Nederlandse deelnemers zijn binnen het kampioenschap. De drie Nederlanders Jorel Boerboom, Mike Brouwers en Tomas de Vries komen allemaal uit in het gecombineerde GP2 / British Supersport kampioenschap. De GP2 klasse is een nieuw kampioenschap voor Moto2 machines dat tegelijkertijd verreden zal worden met de Supersport klasse, maar met een aparte stand.

Boerboom zal deelnemen in de GP2 klasse met een Kalex Moto2. Ook De Vries en Brouwers komen uit in dezelfde klasse; De Vries zal rijden op een door het Nederlandse bedrijf de Chassis Factory geprepareerde Moto2 machine, Brouwers daarentegen zal aan de start verschijnen op een gemodificeerde Honda CBR600RR.

De eerste races van het British Superbike kampioenschap 2018 zullen op maandag 2 april verreden worden op Donington Park in Engeland.

 

Handige links British Superbikes Donington Park- GP:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV