Quartararó (P2) snel in Le Mans ondanks crash en recente operatie

1554
Fabio Quartararó - Le Mans | foto© Yamaha Racing

Fabio Quartararó was vrijdag de tweede snelste coureur in de MotoGP klasse in Le Mans. De thuisrijder eindigde achter landgenoot Johann Zarco op de tijdlijsten ondanks dat hij in FP2 crashte en vorige week nog op de operatietafel lag.

De teleurstelling was gigantisch op zondagmiddag in Jerez toen Fabio Quartararó op weg leek naar weer een dominante overwinning maar problemen met zijn onderarm roet in het eten gooiden. Nadat hij in 2019 al eens geopereerd was om het probleem van opgepompte onderarmen te verhelpen kreeg hij daar weer last van en viel de Fransman terug naar P13.

Er werd meteen boter bij de vis gedaan want twee dagen later werd de Monster Energy Yamaha coureur al geopereerd. Tien dagen later stapte Quartararó op vrijdag in Le Mans weer op zijn YZR-M1 en naar eigen zeggen voelde dat meteen goed aan. Ook al kwam hij op een nog deels natte baan niet verder dan de zestiende rondetijd was Quartararó blij met het gevoel dat hij had.

’s Middags in FP2 ging het een stuk beter op een droge baan en sloot hij de sessie af met de tweede rondetijd, slechts 0,095 seconde achter landgenoot Johann Zarco. Zelfs een crash in de Dunlop chicane bracht de 22-jarige Fransman niet van de wijs.

Fabio Quartararó: “Vanochtend was het gevoel goed maar was ik niet in staat om een goede rondetijd te rijden. Daar moeten we nog stappen in maken maar ik ben in ieder geval blij dat het gevoel er was. In FP2 had ik nog een betere ronde kunnen rijden maar er werd een gele vlag gezwaaid in mijn laatste ronde.

Mijn arm voelt iets anders dan normaal aan maar verder heb ik er helemaal geen problemen mee. Wat betreft mijn crash, ik verloor de voorkant van mijn machine en ik dacht dat ik ‘m nog wel overeind zou kunnen houden. Dat lukte niet. Er waren veel crashes vandaag, voornamelijk door koude banden. Ik denk dat dat bij ons ook het geval was. De omstandigheden waren heel verraderlijk en het is moeilijk om de banden op temperatuur te krijgen. Vooral vanwege de hele lange pit lane waar we 60 km/h moeten rijden. We moeten zien of dat misschien nog aangepast kan worden.”

Dat het vandaag een Franse 1-2 was is natuurlijk bijzonder, maar dat dat nota bene in Le Mans gebeurt maakte het extra speciaal. Helaas zijn er dit weekend geen fans bij op het Bugatti Circuit maar de Franse supporters zullen hunkeren naar een thuiszege.

Fabio Quartararó: “Het feit dat vandaag twee Franse coureurs het snelst waren is natuurlijk mooi. Het is ook niet zo dat er zes of zeven Fransen in de MotoGP klasse rijden en dat er dan toevallig twee snel zijn. Nee, we zijn met z’n tweeën en we zijn ook allebei snel. Dat geeft een fantastisch gevoel en het is ook mooi voor Frankrijk.”

De MotoGP coureurs komen zaterdagochtend weer in actie in Le Mans om 09:55 uur voor de derde vrije training. De vierde vrije training met aansluitend beide kwalificatiesessies gaat om 13:30 uur van start.

Handige links SHARK Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter