Quartararo pakt MotoGP pole in Thailand voor Viñales en Marquez

197
fabio-quartararo
Fabio Quartararo - Buriram Q2 | foto© Randy van Maasdijk

Fabio Quartararo vertrekt zondag in Buriram vanaf de pole tijdens de vijftiende MotoGP race van het seizoen. De Fransman was zaterdag het snelst tijdens een incidentrijke MotoGP kwalificatie voor merkgenoot Maverick Viñales en regerend wereldkampioen Marc Marquez.

FP4
Alvorens de kwalificaties van start gingen stond er voor de MotoGP nog de vierde vrije training op het programma, een sessie waarin de coureurs de gelegenheid krijgen voor het maken van een aantal langere runs.Het was Marc Marquez die er direct vanaf het begin van deze sessie goed voor ging zitten. De vrijdag nog hard gecrashte Repsol Honda Team coureur voerde van de eerste tot de laatste minuut de lijst aan om uiteindelijk in de laatste seconden Fabio Quartararo nog langszij te zien komen.

Met een snelste rondetijd van 1’30.755 was het dus Quartararo die na afloop de lijst aanvoerde voor Marquez, Maverick Viñales, Jack Miller en Andrea Dovizioso.

Q1
In de eerste run was het Pol Espargaró die het snelst was en met een rondetijd van 1’31.230 de lijst aanvoerde voor Cal Crutchlow, Francesco Bagnaia, Takaaki Nakagami en Miguel Oliveira. Nadat alle twaalf coureurs nieuwe banden hadden laten monteren was het met nog ongeveer vier minuten op de klok Danilo Petrucci die als eerste naar de bovenste plaats op de lijst wist te komen.

Voor Bagnaia kwam er vervolgens een vroegtijdig einde aan deze sessie, de Pramac Racing coureur schoof onderuit waarmee zijn kansen op plaatsing voor Q2 verkeken waren.

Niemand wist vervolgens meer onder de tijd van Petrucci te duiken maar achter de Ducati Team coureur ontstond een spannende strijd, een strijd waarin Pol Espargaró aan het langste eind trok. De KTM-coureur noteerde de tweede rondetijd waarmee hij zich samen met Petrucci plaatste voor Q2.

Crutchlow moest genoegen nemen met de derde rondetijd waardoor hij zondag vanaf de dertiende plaats op de grid aan de race moet beginnen. Achter de LCR Honda Team Castrol coureur eindigden Nakagami en Bagnaia als vierde en vijfde.

Q2
Het was Marquez die als eerste naar buiten ging en de toon zette maar het was meteen Viñales die terugsloeg en als eerste een tijd op de klok zette onder de 1’30 grens en de regerend MotoGP wereldkampioen terug verwees naar de tweede plaats op de lijst.

Vervolgens was het Valentino Rossi die in de fout ging en in bocht vijf onderuit schoof. Terwijl Rossi op de scooter snel terug probeerde te komen naar de pitbox om zijn tweede machine te pakken was het Quartararo die nog sneller rondging en naar de bovenste plaats op de lijst kwam.

 

Marquez deed vervolgens een verwoede poging om weer naar de bovenste plaats te komen maar met een 1’29.331 kwam de Spanjaard 0,011 seconde tekort om de Fransman van de bovenste plaats op de lijst te verdrijven.

Nadat Quartararo vervolgens een klein foutje maakte in zijn volgende snelle ronde wist hij vervolgens zijn eigen snelste rondetijd nogmaals aan te scherpen. Vervolgens leek het weer de beurt aan Marquez, de Honda coureur leek op weg naar een verbetering maar hier kwam met een onschuldige schuiver een einde aan in bocht vijf, de bocht waar even eerder Rossi ook zijn waterloo vond. Quartararo ondervond even later hetzelfde, ook hij schoof onderuit in bocht vijf tijdens zijn laatste snelle ronde.

 


Terwijl Marquez en Quartararo uitgeschakeld waren leek Viñales toe te slaan. De Monster Energy Yamaha MotoGP Team coureur leek voor de verrassing te gaan zorgen, maar uiteindelijk kwam hij net iets tekort om onder de tijd van Quartararo te duiken.

De pole ging hierdoor naar Quartararo voor Viñales en Marquez waarbij het verschil tussen de top drie slechts 0,222 seconde bedroeg.

Morbidelli werd met de vierde rondetijd ‘best of the rest’ voor Petrucci, Jack Miller, Andrea Dovizioso, Joan Mir, pechvogel Rossi en Suzuki coureur Alex Rins.

Pol en Aleix Espargaró werden in deze sessie gebroederlijk elfde en twaalfde.

 

Handige linksPTT Thailand Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App